„Rege“ la 6 ani

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.04.2019 - 18:10
Costin Ceciu are 6 ani, dar participă la concursurile categoriei 8 ani

La 4 ani, Costin Ceciu învăța regulile șahului ca pe-o poveste spusă de tatăl său. Doi ani mai târziu, câștiga concurs după concurs, chiar și la categorii de vârstă mai mari

SHARE

Micuțul campion are acum 6 ani și este cunoscut drept Ache. De la Costin – Costache -Ache. Cum a învățat șah la o vârstă la care alți copii preferă jucăriile?

„Avea 4 ani când a învățat să pună piesele pe tablă, fiindcă îi explicasem: tu ești șeful unei armate, o comanzi, și ești ajutat de câteva persoane de încredere. Ești regele. Regina, soția ta, este cea mai puternică, fiindcă rezolvă rapid multe probleme apărute pe câmpul de luptă.

Și tot așa, câte o poveste despre fiecare piesă, cu nebunii aghiotanți și caii nărăvași, cu turnurile de apărare, din care poți foarte bine să și ataci, până am ajuns la soldăței, care sunt pionii. Acum vine vestea mai puțin bună: armata asta a ta chiar se luptă cu o altă armată, perfect egală, iar victoria, în acest caz, va fi a celui care gândește mai bine“, își amintește Evelin Ceciu, tatăl lui Ache.

Apoi, a început pregătirea cu Marin Mavrodin, instructor școlar la ACSOV Pantelimon, Ilfov, la începutul lui 2018. În toamna aceluiași an, începând cursurile la grupa pregătitoare din cadrul Liceului Bilingv Ita Wegman din București, a început să frecventeze Clubul Sportiv de Șah Andrei Murariu, aflat în curtea școlii.

Pentru a se menține în formă de concurs, merge și la Palatul Național al Copiilor, unde antrenorul Tudor Ristea le creează copiilor o atmosferă ca de turneu.

Primul concurs „să văd cum e“ a fost în mai 2018, în parcul Plumbuita, organizat de Primăria Sectorului 2. Erau copii mai mari decât el, dar tot a luat câteva puncte.

Peste trei luni, de Ziua Marinei, a ocupat la Mangalia locul I, la categoria 6 ani. Asta era în august, iar în septembrie învingea și în Festivalul Internațional de Șah „Florin Gheorghiu“, la categoria 8 ani. Chiar în ziua competiției, Ache împlinea 6 ani. Era doar începutul.

Antrenamentul principal: joaca

Antrenamentul unui copil este joaca. Când lucrurile devin serioase, orice copil de 6 ani și chiar mai mare se plictisește. Dar părinții au reușit să îmbine utilul cu plăcutul: pe tabletă sau laptop, sunt aplicații dedicate. „Părintele, în general, dacă reușește să-l țină pe copil departe de jocurile cu biluțe sau de alt joc cronofag, este fericit: puștiul ar sta pe tabletă toată ziua, e plăcerea lui.

Așadar, orientat bine, pe tabletă va face șah, nu va juca biluțe. Stilul lui este ofensiv și de șah rapid“, spune tatăl șahistului. Ache are ELO peste 1.200 la șah rapid, ceea ce, la vârsta lui, e o performanță în sine.

Totuși, la 6 ani, șahul clasic este mai greu de digerat, fiindcă e greu să pui un copil să rămână concentrat atât de mult timp, având la dispoziție 60 de minute ale lui, plus cele 60 de minute ale adversarului. Soluția a venit, culmea, de la mama unui alt șahist.

BUCURIE Alături de marele maestru Florin Gheorghiu, din mâna căruia a obținut cel mai important trofeu de până acum

„A participat recent la Campionatul Bucureștiului de șah clasic. Primele două partide – pierdute. Gestul de aplaudat a fost din partea mamei celui mai bun șahist din acel turneu, care a sesizat problema: «Dar de ce nu-și notează mutările? Nu s-ar mai plictisi».

Am vorbit cu Ache și au urmat trei victorii la rând. Iar peste o săptămână, eram în martie 2019, a ieșit vicecampion la șah clasic al Ilfovului, între băieții de 8 ani“, explică Evelin Ceciu.

Ache este, deocamdată, prea mic pentru turnee în străinătate. „Intuiesc și că vor fi foarte costisitoare, fiindcă statul nu sprijină șahul. Cel puțin, șahiștii nu simt că ar fi ajutați.

Un turneu în țară, de o săptămână, îl costă pe părintele însoțitor chiar și 3.000 de lei, însemnând taxe de competiție, costuri cu transportul, cazarea și masa“, mai spune tatăl micuțului campion.

Îi place să deseneze și să alerge

 

Când nu joacă șah, Ache merge pe trotinetă, inclusiv pe cea electrică de adulți. Desenează cu plăcere, iar în sezonul cald face atletism cu Ștefania Badea, la stadionul de la Arcul de Triumf.

Sportul l-a dezvoltat frumos: părinții adversarilor sunt tentați să depună contestații, crezând că este mai mare de 8 ani. Acum, când vorbim, el are 6 ani și jumătate.

În fiecare seară, adoarme citind o poveste. Acum, de exemplu, este fascinat de magie. Este fan Erus. Desigur, îi plac și desenele animate și se uită la Pantera roz.

Este, împreună cu un coleg, cel mai mic din clasa pregătitoare, dar știe adunarea și scăderea, iar zilele acestea a început să învețe tabla înmulțirii.

Carieră de șahist

Dacă pierde o partidă, pentru Ache, șahul este doar un joc. Dacă o câștigă, este un pas în carieră. Carieră de șahist. Până una-alta, este singura carieră pe care cineva o poate începe la 5-6 ani. Organizarea șahului, națională și internațională, îi asigură promovarea unui copil, dacă acesta este perseverent.

„În afară de șah, nu știm ce va mai face, în acest moment, dar cred că un copil șahist poate învăța orice. Asta însemnând și limba germană, de exemplu, pe care chiar o studiază“.

Modelul lui este maestrul Florin Gheorghiu. „Pe Florin Gheorghiu îl apreciez fiindcă trofeul cel mai valoros pe care l-am cucerit îi poartă numele. Chiar în timpul turneului, am văzut și un film despre viața sa“, explică Ache. Copilul a primit diploma chiar din mâinile celui mai cunoscut șahist român din toate timpurile.

PASIUNE Antrenorul și arbitrul Marin Mavrodin, la ultima competiție de șah organizată în Pantelimon

Cu toate că are 6 ani, Ache participă la concursurile categoriei 8 ani. În perioada august-decembrie 2018 a ocupat podiumul de 8 ori, de 6 ori locul I, respectiv de 2 ori locul al II-lea.

Anul acesta, este calificat în finala națională de șah rapid online și a ocupat locul al III-lea la concursul național de dezlegări de la Băile Olănești. Plus locuri pe podium în turnee bucureștene.

„Îmi place șahul fiindcă mi-am dat seama că mă descurc la el. Și, când am fost prin turnee, mi-am făcut prieteni pe care nu știu dacă i-aș fi cunoscut altcumva“, spune Ache.

Într-o săptămână, cât a durat documentarea pentru acest articol, Ache a câștigat încă două turnee, unde a ocupat locul I de fiecare dată: în 6 aprilie, la categoria 7 ani (Cupa Celor Trei Cai, hotel CARO), respectiv în 13 aprilie, Trofeul Magia Florilor Pantelimon, la categoria 14 ani.

Un copil foarte pasionat

Primul antrenor al lui Ache, Marin Mavrodin de la ACSOV Pantelimon a strâns vreo 30 de copii la Secția de Șah a clubului ilfovean. Totul a început din pasiune, iar rezultatele nu aveau cum să nu apară.

Când vine vorba despre Ache, copilul pe care el l-a descoperit și l-a legitimat, are numai cuvinte de laudă: „E un copil foarte muncitor, îi place să studieze și este foarte ambițios, nu se lasă până nu câștigă. Părinții lui sunt mereu aproape, îl sprijină foarte mult, iar lucrul ăsta e deosebit de important“.

PRIETENIE Andrei Istrate și Costin Ceciu, doi șahiști de viitor

Marin Mavrodin vorbește cu mare plăcere despre micuții pe care-i antrenează. Așa am aflat despre un alt șahist promițător al clubului din Pantelimon, Andrei Istrate, cu un an mai mare ca Ache.

„Un copil vulcanic, un copil căruia îi place foarte mult să joace, care prinde șahul din zbor și pune tot sufletul. Sunt copii frumoși“. Apoi povestește despre rezultatele copiilor la concursurile importante.

Ultimul a fost organizat chiar de către clubul din Pantelimon, evident cu implicarea totală a lui Marin Mavrodin. Ca orice competiție dedicată copiilor, toți participanții au fost premiați, atracția principală fiind tortul special preparat pentru această ocazie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te