Recunoașteti persoanajele? Cel mai mare sportiv român din istorie premiază un campion olimpic

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.07.2024 - 13:24
Cel mai mare sportiv român din istorie premiaza un campion olimpic - Foto: Colaj Prosport/ Profimedia Images
Cel mai mare sportiv român din istorie premiaza un campion olimpic - Foto: Colaj Prosport/ Profimedia Images
Foto: Prosport
Foto: Prosport
Foto: Prosport
Foto: Prosport

Recunoașteți personajele? Cea mai mare sportivă din istorie care îl premia, acum câțiva ani, pe cel care avea să devină un mare campion.

SHARE

În urmă cu 10 ani, cel mai mare sportiv din istorie îl premia pe cel care avea să devină un mare campion. Povestea ”băiatului de aur” al României avea să înceapă la vârsta când avea 4 ani. 

A fost trimis la înot de un medic ortoped pentru a-și corecta o scolioză incipientă. Câțiva ani mai târziu, câștiga competiție după competiție. 

Recunoașteti persoanajele? Cel mai mare sportiv român din istorie premiază un campion olimpic

David Popovici este singurul sportiv din familie. El și-a dorit să fie campion și a ajuns. Dar a depus foarte mult efort. Cât a fost elev, se trezea la 4 dimineața pentru a ajunge la antrenamente. Apoi mergea la școală

La vârsta de 10 ani, a doborât primul record național în proba de 50 de metri spate. Era doar începutul. În următorii ani, aveau să urmeze zeci de recorduri naționale.

În fotografia aceasta, publicată de Prosport, David Popovici era premiat de Nadia Comaneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10.00.

Era în iulie 2014, la un eveniment organizat la clubul ”Stejarii”, dedicat micilor înotători, ”În căutarea tinerilor campioni”, inițiat de fosta campioană olimpică Camelia Potec, președinta Federației de Natație.

Ulterior, când Nadia a avăzut această fotografie, a spus:  ”Îmi aduc aminte de acel moment pentru că după festivitatea de premiere Camelia mi-a spus că este un copil cu un potențial foarte mare. Și s-a văzut acestă previziune peste doar câțiva ani. Poate că la acea întâlnire i-am purtat și eu puțin noroc”, a spus marea sportivă, potrivit Prosport.

Nadia Comăneci, prima gimnastă care a primit nota 10.00

Nadia a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu. Toate se întâmplau la Jocurile Olimpice de la Montreal.

„Nadia a fost cel mai mare boom din istoria gimnasticii. Şi nu atât prin faptul că a făcut de râs computerul de la Montreal, care nu prevăzuse decarii ei de glorie, cât pentru alura ei de prinţesă.”

„Cu Nadia se încheie epoca prinţesei“, definește gazetarul Ioan Chirilă în cartea „Nadia“ dimensiunea reușitei de la Montreal.

După Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a cucerit trei medalii de aur, Nadia Comăneci a primit peste 50.000 de scrisori. Din toată lumea. Nu online. Ci pe hârtie.

Cei care nu cunoșteau adresa scriau simplu: „Poștaș, deschide“. Și poștașul, văzând numele Nadiei pe plic, ducea răvașul la adresa familiei Comăneci din Onești.

Nadia a început să facă gimnastică în primăvara anului 1968, adică la 6 ani şi jumătate, cu puţin înainte de intrarea în şcoală.

La Campionatul republican de gimnastică la Sibiu, Nadia a căzut de trei ori de pe bârnă. A reluat exercițiul de fiecare dată, lăsând în urmă râsetele sau vorbele batjocoritoare. În 1970, Nadia avea să cadă numai o dată de pe bârnă.

Citește mai multe despre Nadia Comăneci aici:

Cum a „confiscat” Ceaușescu medaliile de aur ale Nadiei de la Montreal. „Antrenorul” din umbră

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te