Promovat ca medicament minune anti-COVID, Ivermectina este o substanță interzisă. În sport e doping

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.03.2021 - 01:59
Ivermectina este o substanță interzisă/ www.brainlatam.com

Agenția Națională Anti-Doping atrage atenția că Ivermectina se află pe lista medicamentelor interzise. Mai multe persoane publice din România și nu numai, prin care și Gigi Becali, au promovat Ivermectina drept tratament împotriva COVID-19.

SHARE

Ivermectina a fost cel mai controversat medicament al începutului de 2021. Mai multe persoane publice, prin care și Gigi Becali, au promovat-o drept tratament împotriva COVID-19. Specialiștii au atras atenția că nu a fost aprobată pentru uzul uman, fiind un medicament destinat tratării paraziților la animale. Acum, ANAD lansează un nou avertisment. Sportivii trebuie să stea departe de Ivermectină!

Comunicatul emis de ANAD: Ivermectina, pe lista interzisă
„În contextul pandemiei de coronavirus, Agenția Națională Anti-Doping face următorul anunț: Sportivii trebuie să cunoască faptul că le este interzis un eventual tratament cu medicamentul comercializat sub denumirea de Ivermectina Pasteur FP 20 – comprimate pentru tratamentul endoparazitozelor produse de nematode și în ectoparazitozele produse de acarieni la câini. 

Un comprimat conține 3mg de Ivermectină, substanță care se încadrează în Lista Interzisă 2021 la categoria S0 – SUBSTANȚE NEAPROBATE (orice substanţă farmacologică, ce nu este cuprinsă în una dintre următoarele secţiuni ale Listei şi nu este aprobată de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătăţii pentru uzul terapeutic uman – de exemplu, medicamente aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică sau retrase, medicamente designer, substanţe aprobate doar pentru uz veterinar – este interzisă permanent)” , se arată în comunicatul emis de Agenția Națională Anti-Doping.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a atras atenția că Ivermectina nu poate fi folosită pentru tratarea COVID-19: „Medicii din România nu pot să prescrie acest medicament dintr-un motiv foarte simplu: el nu se găsește în farmaciile de uz uman, decât dacă un medic veterinar prescrie unei persoane acest produs și lucrul acesta este imposibil, pentru că un medic veterinar nu are drept de practică în medicina umană”, arată gsp.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.