Primul fotbalist român nominalizat la „Balonul de aur”. Alungat din țară, trăiește, uitat, la Paris

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.06.2023 - 18:34
Tache Macri, Primul fotbalist român nominalizat la „Balonul de aur” - Foto: acebook.com/FCRapid1923oficial

Dumitru Tache Macri a fost primul sportiv român nominalizat la Balonul de Aur, distincția pentru cel mai bun jucător al Europei. Ronaldo și Messi se luptă, an de an, pentru acest mare trofeu european.

SHARE

Dumitru Tache Macri s-a născut în 1931 și a fost un fotbalist român activ în anii 50-70. A fost un fundaș de fier și a jucat pentru Rapid București. El avea să fie nominalizat la distincția „Balonul de Aur”.

Potrivit romaniasoccer, Macri a început să joace fotbal imediat după război în 1947 când a apărut la Locomotiva București. Din 1957 până în 1968 joacă la Rapid București. În echipa națională a apărut de 10 ori. 

Citește și: Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume în 1964: A fugit de Securitate în RFG

În 1961, Omar Sivori (Juventus) a câştigat trofeul. La 30 de ani, fundaşul Rapidului a fost nominalizat și a obţinut un punct. Fostul internaţional român era la egalitate cu Eusebio (Benfica), fotbalist care a câştigat trofeul în 1965.

A fost deschizător de drumuri

În 1970, Florea Dumitrache şi Cornel Dinu erau nominalizaţi la Balonul de Aur. Dudu Georgescu a fost nominalizat în trei rânduri pentru Balonul de Aur. Duckadam a ieșit pe locul 8, extrem de onorabil după prestația de la Sevilia.
Hagi a fost de 4 ori nominalizat, iar în 1994 obținea jumătate din punctele celui care avea să câștige trofeul - Stoicikov.
Tache Macri a fost forțat de Securitate să plece din România.

Citește și: Antrenoare de handbal, judecată pentru că e prea frumoasă: Am avut de pierdut. Am vrut să renunț

Nu a vrut să plece de la Rapid

Macri spune că a avut multe oferte, dar le-a refuzat. 
„Suporterii erau extraordinari! Erau mii de scrisori care veneau la club săptămânal, nu exagerez, mii și mii. Nu erau e-mailuri ca azi, oamenii mai și făceau efort să le scrie și să le pună la Poștă. Pentru că majoritatea ajungeau la gunoi, din cauza unor conducători care habar nu aveau de spiritul Rapidului, i-am cerut poștașului să mi le aducă mie. Citeam ore în șir din ele, alături de Filoti și de ceilalți și asta ne motiva incredibil. Ne scriau femei, copii, oameni din închisoare. Rapidul era un fenomen și până în anii ’70 a fost de departe cea mai iubită echipă din țară”, spunea într-un interviu.

A fost invitat să plece din țară

După ce s-a retras din fotbal, a antrenat echipa de tineret a Rapidului. Avea să conducă naționala de tineret a României care va obține locul 3 la Campionatul Mondial din 1981.
„M-au executat, m-au dat afară de la Ministerul Transporturilor, pentru că am rude în srtrăinătate, în Grecia și în Noua Zeelandă. 
Au venit ăștia de la Securitate și au ordonat să mă demită! Uitaseră că reprezentasem România. Am plâns trei nopți, iar a patra zi am plecat din țară… Una dintre cele mai mari dezamăgiri le-am trăit după un turneu în Turcia, când am câștigat o plachetă cu numele meu și data nașterii și un securist mi-a confiscat-o, spunând că e bun național și că țara are nevoie de ea, nu eu”, a precizat fosta glorie a Rapidului, într-un interziul pentru ziaruldesport
Astăzi, trăiește la Paris alături de fiul său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te