Mobilizare pentru înlăturarea lui Gheorghe Vișan de la Federația de Volei. Cercetat și de CNSAS

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 22.09.2020 - 19:46
Gheorghe Vișan este cel mai vechi președinte al unei federații sportive din România

Pe 30 septembrie este o zi importantă pentru voleiul românesc. Este ziua în care reprezentanții cluburilor afiliate Federației Române de Volei vor decide care va fi noul președinte după „domnia” de 16 ani a lui Gheorghe Vișan (69 de ani).

SHARE

Pentru funcția de președinte s-au înscris cinci candidați: Gheorghe Vișan (actualul președinte), Adin Cojocaru (vicepreședinte Fr Volei), Dan Gîrleanu (fost jucător), Oana Sârb (vicepreședinte FR Volei) și Mihai Duță (team manager Rapid).

După 16 ani în care voleiul a fost condus de Vișan, cluburile își doresc schimbarea, iar ceilalți patru candidați s-au înscris în cursă cu un singur țel, acela de a-l înlătura pe actualul președinte de la cârma Federației. Astfel, în ziua alegerilor, cei patru contracandidați vor anunța alegătorii că trebuie să-l susțină pe cel mai bine poziționat dintre ei. Acesta ar fi Adin Cojocaru, actual vicepreședintel al FRV.

Gheorghe Vișan (69 de ani) este cel mai vechi președinte al unei federații sportive din România. Șeful forului de la volei a fost ales în funcție pentru prima dată în 2004 și de atunci a câștigat patru mandate consecutive. Acum candidează pentru al cincilea.

În paralel, Vișan și-a depus din nou dosarul pentru postul de membru al Comitetului Executiv al COSR, pe locul rezervat federațiilor naționale de jocuri sportive de echipă. Cum pentru același post candidează și Alin Petrache (președinte Federația Română de Rugby) și Horia Păun (Federația Română de Baschet), Vișan nu mai are nicio șansă de a ocupa funcția de membru. De altfel, președintele Fr Volei și-a dat seama că nu are nicio șansă în fața celor doi la alegerile din 24 septembrie și a încercat să-și asigure un loc în Comisia Tehnică a COSR, pentru a avea un atu în fața alegătorilor din volei, dar se pare că șefii forului olimpic nu-l vor mai ajuta pe Vișan să-și pună în practică strategia.

Multe procese, verificat de CNSAS

În ultimii ani, Federația Română de Volai s-a confruntat cu mai mutle scandaluri și cu numeroase procese.  Sportivi, antrenori, conducători și chiar finanțatori au dat în judecată forul condus de Vișan. În acest moment, FR Volei are 10 procese pe rol.

În cazul în care se dovedește că Vișan a colaborat cu Securiatea, acesta trebuie înlăturat din toate funcțiile publice pe care le ocupă.  

Pe de altă parte,  Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a inițiat o procedură de verificare a președintelui FR Volei, Gheorghe Vișan.

Conform gsp.ro, CNSAS a anunțat: "S-a inițiat procedura de verificare pentru Gheorghe Vișan, în conformitate cu articolul 3 lit y) din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității".

Până acum, președinții de federații sportive nu intrau în sfera cercetărilor pentru colaboratori ai Securității, dar legea s-a schimbat. "Până în 2019, președinții de federație nu făceau obiectul cercetărilor CNSAS. Acum, că legea s-a schimbat, vrem și noi să știm cine a condus voleiul în ultimii 16 ani", spun contestatarii actualului președinte. Contactat telefonic de Gazetă, Gheorghe Vișan nu a răspuns apelurilor repetate pentru a-și exprima punctul de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te