Mirel Rădoi: „Nu poți să câștigi, dacă nu ești ofensiv“

DE Mihai Duță | Actualizat: 07.12.2019 - 13:51

Noul antrenor al echipei naționale de fotbal vrea să-și impună propria filosofie de joc, cea care a dat rezultate la U21.

SHARE

Mirel Rădoi (38 de ani) a fost singura propunere a Comisiei Tehnice de la FRF, după demisia lui Cosmin Contra. Astfel, el a semnat  un contract pe doi ani, urmând să stea pe banca echipei naționale cel puțin până la finalul preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2022.

Mirel Rădoi a acordat a acordat un interviu Newsweek România la scurt timp după numirea sa ca selecționer al echipei României.

Newsweek România: Care sunt obiectivele pe termen scurt și mediu?

Mirel Rădoi: Obiectivele se știu foarte bine. În primul rând ne dorim să ne calificăm la EURO 2020. Nu pot promite calificarea, pentru că în fotbal nimic nu e sigur, dar pot promite că vom da totul pentru a câștiga cele două meciuri și veți vedea asta în atitudinea jucătorilor pe teren.

Asta pot să vă promit! Acesta e primul obiectiv. Apoi, bineînțeles, ne dorim să facem o figură frumoasă la EURO 2020, dacă primul obiectiv va fi atins, și să ne prezentăm foarte bine la Jocurile Olimpice. E o mândrie pentru noi să mergem acolo și să facem cinste României.

„Vom încerca să jucăm cât mai sus
și să nu ne apărăm în propria jumătate“

‒ Mirel Rădoi

Care va fi principala condiție pentru jucători ca să fie selecționați și titulari în meciurile naționalei?

Voi selecționa întotdeauna cei mai buni jucători, fotbaliștii cu care să ne putem atinge obiectivele. Nu voi ține niciodată cont de ce impresar are un jucător sau de la ce club provine pentru că ar însemna să nu țin cont de interesul României și să nu îmi respect meseria.

Avem acum o problemă pentru că mulți dintre jucătorii noștri nu evoluează la echipele de club, dar sper să se rezolve asta cât mai curând.

Vei aduce și la naționala mare stilul ofensiv de la U21?

Voi încerca să implementez filosofia mea de joc. Așa văd eu fotbalul și așa voi pregăti fiecare meci. Nu poți să câștigi, dacă nu ești ofensiv.

Asta nu înseamnă că nu vom fi organizați în defensivă. Vom încerca să jucăm cât mai sus și să nu ne apărăm în propria jumătate.

Trebuie să avem posesie, să fim agresivi, adică să facem pressing, și să recuperăm mingea cât mai repede.

Palmares

Mirel Rădoi a jucat 67 de meciuri pentru echipa națională a României, pentru care a marcat două goluri. Ca fotbalist, a evoluat în cea mai mare parte a carierei sale la Steaua București, între anii 2000-2009, apoi la Al-Hilal Riyadh, între 2009 și 2011, și la Al-Ain, între anii 2011-2014.

Începând din martie 2018, Rădoi a ocupat funcția de manager sportiv al echipei naționale U21 a României, iar în luna august a aceluiași an a preluat banca tehnică, după ce Daniel Isăilă a decis să accepte o ofertă din Arabia Saudită.

A reușit să califice reprezentativa Under 21 la EURO 2019, unde a ajuns până în semifinalele competiției, performanță ce a însemnat calificarea la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani.

În total, pe banca selecționatei U21, Mirel Rădoi a bifat 15 partide, reușind să câștige nouă dintre ele și să încheie la egalitate alte trei întâlniri.

De altfel, singura condiție a lui Mirel Rădoi,  atunci când a acceptat preluarea echipei naționale, a fost să conducă și echipa olimpică anul viitor, la Tokyo.

Tragerea la sorți pentru Euro 2020, la Romexpo

Pentru prima dată în istorie, tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor Euro 2020 a avut loc la București. Asta și pentru că România va organiza 3 meciuri din grupe și o optime de finală pe Arena Națională.

La gala de la Romexpo au participat cele mai importante nume din fotbalul mondial și jurnaliști din toată lumea.

11 ambasadori speciali au făcut tragerea la sorţi a grupelor EURO 2020, echipa alcătuită de UEFA fiind: Iker Casillas (Spania) - John Sivebaek (Danemarca), Ricardo Carvalho (Portugalia), Marcel Desailly (Franţa), Phillip Lahm (Germania) - Theodoros Zagorakis (Grecia), Joao Mario (Portugalia), Karel Poborsky (Cehia), Ruud Gullit (Olanda) - Andriy Arshavin (Rusia), Francesco Totti (Italia).

Grupa A

Turcia

Italia

Elveția

Ţara Galilor

Grupa B

Danemarca

Belgia

Rusia

Finlanda

Grupa C

Olanda

Ucraina

Austria

Câștigătoarea play-off D Liga Națiunilor (Georgia, Macedonia de Nord,Kosovo sau Belarus) sau România dacă se califică

Grupa D

Anglia

Croaţia

Câștigătoarea play-off C Liga Națiunilor (Scoţia, Israel, Norvegia sau Serbia)

Cehia

Grupa E

Spania

Polonia

Suedia

Câștigătoarea play-off B Liga Națiunilor (Bosnia, Slovacia, Irlanda sau Irlanda de nord)

Grupa F

Câștigătoarea play-off A Liga Națiunilor dacă nu este România (Islanda, Bulgaria sau Ungaria)

Germania

Franţa

Portugalia

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te