Ministerul Tineretului și Sportului, prin efracție în casa rugby-ului românesc

DE Mihai Duță | Actualizat: 12.02.2021 - 10:12
Arcul de Triumf a devenit o miză pentru afaceri de partid - Foto: INQUAM PHOTOS/ Georgee Călin
Ministrul Eduard Novak girează un act normativ care conține informații false - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ilona Andrei

Ministerul Tineretului și Sportului a pus în dezbatere publică o hotărâre prin care se înființează Complexul Național „Arcul de Triumf“, care va include Stadionul Național de Rugby, va avea 20 de angajați și un director. Costurile anuale vor fi de 15 milioane de lei.

SHARE

Trecând peste toate ordinele de ministru și protocoalele încheiate între Federația Română de Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului, Eduard Novak a decis să preia Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf“ în subordinea ministerului pe care îl conduce și să-i schimbe denumirea. 

Asta, în condițiile în care un raport al Curții de Conturi din martie 2020 arată dezastrul bazelor administrate de Ministerul Tineretului și Sportului. 

Noua structură administrativă are 20 de persoane și un director care vor avea la dispoziție un buget anual de 15 milioane de lei pe an, așa cum se arată în proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional „Arcul de Triumf“ în subordinea Ministerului
 Tineretului şi Sportului.

Evident, ministrul va stabili ștatul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare. Până în momentul de față, activitatea pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf“ a fost gestionată de Federația 
Română de Rugby din fonduri proprii.

Ministrul Eduard Novak girează un act normativ care conține informații false - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ilona Andrei

Practic, Ministerul Tineretului și Sportului vrea să devină proprietar al unei baze moderne la care nu a avut nicio implicare directă. Singurele entități care au contribuit au fost Federația Română de Rugby, care a obținut avizele de construcție, a făcut primul proiect și a demolat vechiul stadion din fonduri proprii, și Compania Națională de Investiții, care finanțat construcția noului stadion.

De menționat este și faptul că fostul stadion a fost contruit cu fondurile FRR, din care două milioane de euro au venit de la International Rugby Board (Federația Internațională de Rugby, devenită utlreior World Rugby), deci nu de la statul român.

Acum, MTS spune că „necesitatea înființării Complexului Sportiv Național «Arcul de Triumf» este justificată de satisfacerea nevoii de pregătire a loturilor naționale și olimpice reprezentative ale României și organizarea și desfășurarea  competițiilor sportive la nivelul standardelor internaționale“.  

Hotelul stadionului va putea fi închiriat de oricine

La articolul 3, alineatul 2, se specifică faptul că noul hotel construit în cadrul Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf ar putea fi închiriat oricui atunci când sunt locuri libere:

„ART. 3 (1) Obiectul de activitate al Complexului Sportiv Naţional «Arcul de Triumf» îl constituie administrarea bazei materiale proprietatea publică a statului, destinată cu prioritate pregătirii loturilor naţionale şi olimpice, precum şi organizării competiţiilor sportive de nivel naţional şi internațional.  

(2)  În perioadele în care nu sunt organizate activități de natura celor mențio­nate la alin. (1), precum și în cazul neocupării integrale a spațiilor existente, Complexul Sportiv Național «Arcul de Triumf» poate presta servicii de cazare și alimentație publică și altor persoane fizice și juridice la prețuri și tarife stabilite de Ministerul Tineretului și Sportului, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare“.  

15 milioane de lei pe an 
pentru 20 de angajați

„Pentru înființarea Complexului Sportiv Național «Arcul de Triumf», sunt necesare fonduri în valoare de 3 milioane de lei, fonduri  asigurate pentru ce va mai rămâne din anul 2021 din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului, la capitolul 67.01 «Cultură recreere și religie», titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice».

În această sumă sunt incluse și costurile pentru taxe, avize, cheltuieli de personal  și punerea în funcțiune a complexului sportiv“, se arată în proiectul de Hotărâre. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te