La 11 ani, în aceeași echipă de seniori cu mama

DE Mihai Duță | Actualizat: 20.10.2018 - 10:06
ALESSIA PAULIUC, (stânga), alături de colega sa de club Dora Moldovan și antrenoarea Nicoleta Husar, după ce au câștigat primul loc pe echipe la Linz - Austria

Alessia Pauliuc și mama sa, Mădălina, au jucat tenis de masă în aceeași echipă de senioare din campionatul Italiei, fiind pentru prima dată când mama și fiica au jucat împreună la acest nivel.

SHARE

Cele două jucătoare au avut, de la începutul carierei lor, aceeași antrenoare, Nicoleta Husar, cea care a pregătit multe generații la clubul timișorean ACS Dumbrăvița.

„Mama mi-a pus paleta în mână la trei ani, dar eu am început să fac tenis de masă de performanță de la 5 ani cu doamna Nicoleta Husar“, spune Alessia. De atunci, face șase antrenamente pe săptămână și chiar mai multe înaintea competițiilor importante.

Primul concurs a fost în Ungaria, o cupă regională, la care a ieșit pe locul trei, când avea cam șase ani. „Am avut febră atunci, nu mă simțeam bine, dar am vrut neapărat să particip“, își aduce aminte Alessia.

Au urmat o serie de competiții na­ționale și regionale, apoi Paleta de Argint, iar în 2016 a fost vice-campioană națională la dublu. 

Cel mai important rezultat a fost anul acesta, în aprilie, când a câștigat open-ul de la Linz cu echipa din Dumbrăvița. 

„A fost un concurs cu peste 500 de copii, cu un nivel foarte bun. S-a antrenat în România doar vreo trei săptămâni, apoi a participat la acel concurs“. Alessia se întorcea după un an petrecut în Italia, alături de mama sa.

Un an în Italia

Prima care a plecat în Italia a fost, desigur, mama Alessiei, Mădălina Pauliuc. „În Italia am ajuns după un cantonament de pregătire cu echipa ACS Dumbrăvița în Sardinia. Acolo m-au văzut cei de la clubul Marcozzi și ne-au dorit ca jucătoare în prima liga cu echipa lor, atât pe mine cât și pe fetița mea. Alessia a câștigat apoi multiple titluri regionale și s-a clasat pe locul 2 la Campionatele Naționale ale Italiei, ceea ce i-a dat posibilitatea de a juca alături de mine la echipa de senioare Marcozzi. A fost pentru prima dată când mama și fiica au jucat în aceeași echipă de seniori la un astfel de nivel, din câte știu“, povestește Mădălina Pauliuc. Acomodarea a fost destul de grea pentru cea mică. 

„Am făcut acolo clasa a 4-a și mi-a fost mai greu la început cu limba, cu școala, cu prietenii, dar m-am străduit, mi-am făcut prieteni acolo și am depășit aceste probleme. În clasa mea am avut norocul să fie și un român, însă restul erau toți italieni“, spune Alessia.

Alessia, alături de mama ei, Mădălina, înaintea partidei de seniori în care au jucat pentru aceeași echipă


În Italia a participat la mai multe concursuri naționale care se organizau  lunar la Terni, aproape de Roma, unde a  luat de mai multe ori locurile 2 și 3. 

„A participat la multe competiții regio­nale în Sardinia, dar și la concursuri naționale. Cele mai importante rezultate au fost locul 1 la dublu și titlul de vice-campioană a Italiei la categoria ei de vârstă“, explică Lucian Pauliuc, tatăl Alessiei.

La fel ca în tenisul de câmp, jucătorii de tenis de masă primesc puncte în urma rezultatelor, iar Alessia s-a aflat pe primul loc în Italia în acest clasament.

Spre sfârșitul campionatului de senioare din Italia, Alessia Pauliuc a fost introdusă în echipa de senioare și a jucat alături de mama sa. 

„Era ultima etapă pentru Sardinia și am jucat trei meciuri pe care le-am pierdut, dar am reușit să fac și acolo câteva puncte la simplu“, ne spune Alessia.  

Conducerea clubului a decis să-i dea posibilitatea de a juca în campionatul senioarelor pentru a-i da încredere și pentru a câștiga experiență.

Campionatul din România e mai puternic

Alessia a revenit anul acesta în țară, este clasa a cincea și joacă din nou pentru România. 

Pentru că a lipsit un an, nu a mai acumulat puncte și acum trebuie să recupereze. Nivelul este mult mai ridicat aici, atât în privința tenisului de masă, cât și a școlii. 

Alessia e hotărâtă: „Vreau să mă antrenez serios și să câștig cât mai multe titluri. Și cu școala îmi doresc să merg mai departe. Îmi plac mult istoria și româna“. 

Face șase antrenamente pe săptămână, iar duminica e singura zi liberă în care se odihnește.

„Câteodată sâmbăta am mai multe antrenamente. Duminica mă mai întâlnesc și cu prietenii, dar, în principiu încerc să mă odihnesc cât mai mult“, spune micuța sportivă.

În puținul timp liber îi place să asculte muzică pop, dar să și cânte. Pentru o scurtă perioadă a luat și lecții de pian. 

Pentru că este la Liceul Sportiv „Banatul“, a făcut și handbal în clasele 0-3. Însă o altă pasiune a ei este gimnastica ritmică. 

„Anul acesta a fost și câteva zile într-un cantonament cu gimnastica pentru că îi și place și pentru că am zis să mai schimbăm registrul. A fost fain“, spune tatăl Alessiei.

Altfel, merge în cel puțin trei cantonamente pe an cu echipa de tenis de masă. Anul acesta au fost în Spania și Bulgaria, pe baza relațiilor pe care le are antrenoarea Nicoleta Husar.

În Spania au fost pe bază de reciprocitate, adică au fost cazați la alte familii, părinții plătind doar transportul.

De altfel, părinții susțin și deplasările la concursurile din străinătate, precum și unele costuri legate de echipament. O participare la o competiție din afara țării costă 200-300 de euro, iar două fețe de paletă cam 90 de euro. 

Cea mai mare problemă nu sunt însă banii, ci timpul. Știu despre această problemă din proprie experiență, și e valabilă pentru toți sportivii de performanță din România din cauza programei supra-încărcate chiar și la nivelul instituțiilor de învățământ cu profil sportiv.

Tatăl Alessiei descrie o zi din viața fiicei sale, elevă și, totodată, sportivă de performanță: „Astăzi a avut școală până la două, apoi a fost masa până la două și jumătate. A stat să se odihnească puțin și s-a apucat de făcut lecțiile. La cinci și un sfert am plecat spre sală, și avem norocul că stăm aproape. La cinci și jumătate e antrenamentul care ține până la opt și jumătate. Are colegi care fac fotbal sau handbal și toți au aceeași problemă“.

Nu același lucru se întâmplă în alte țări, acolo unde programa permite sportivilor să se și antreneze corespunzător, dar să facă și școală la un nivel bun. 

Mădălina Pauliuc, mama Alessiei

Mădălina Pauliuc (35 de ani) are un palmares impresionat în cei 29 de ani de când practică tenisul de masă, motiv pentru care, în prezent, joacă în Italia în cadrul echipei Marcozzi din Sardinia. De-a lungul carierei a făcut parte din lotul național al României (1990-2000) cu care a obținut medalie de bronz la Campionatul European, apoi a jucat pentru echipa „LOCVE“ din Serbia (2001-2009), iar din 2013 a câștigat patru titluri naționale consecutive cu ACS Dumbrăvița. Cu același club a participat la turneul Campionilor Europeni ETTU- CUP, reușind intrarea în primele 8 echipe ale Europei. Din 2017 a fost selectată în lotul echipei italiene de primă divizie Marcozzi – Sardinia.

Și-a început cariera la Timișoara, acolo unde a fost antrenată de Nicoleta Husar, care a pregătit-o până a plecat în Italia. Mădălina spune că acolo s-a format ca sportivă de performanță, și, după aceea, anii petrecuți la lotul național i-au adus multă experiență profesională.

Anul trecut, în urma unei selecții naționale, a participat alături de o colegă la Festivalul de Film de la Cannes, unde a jucat tenis de masă cu vedetele prezente în cadrul galei.

În acest sezon, Mădălina va rămâne în Italia, la aceeași echipă. Mădălina a fost premiată de curând la Summit-ul Repatriot, în cadrul Galei Top 100 Români de Pretutindeni. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te