ITIA a „spart” 2.000.000$ să scoată vinovată pe Halep în scadalul de dopaj. TAS a demolat acuzațiile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.03.2024 - 13:04
ITIA a „spart” 2.000.000$ să scoată vinovată pe Halep în scadalul de dopaj - Foto: Profimedia images

ITIA a „spart” 2.000.000$ să scoată vinovată pe Halep în scadalul de dopaj. TAS a demolat acuzațiile. Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a cheltuit cel puţin două milioane de dolari în încercarea de a dovedi vinovăţia Simonei Halep în scandalul de dopaj.

SHARE

Howard Jacobs, avocatul american care a apărat-o pe Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în scandalul de dopaj care era pe care să-i încheie cariera a declarat că Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a cheltuit cel puţin două milioane de dolari în încercarea de a dovedi vinovăţia fostului lider mondial.

ITIA a „spart” 2.000.000$ să scoată vinovată pe Halep în scadalul de dopaj. TAS a demolat acuzațiile

„E greu de spus ce s-a întâmplat. Am considerat de la început că acuzaţiile legate de neregularităţile din paşaportul ei biologic au fost nefondate.

Nu am înţeles niciun moment acest caz. Iar în cazul Roxadustatului, în mod normal, le furnizezi (autorităţilor antidoping) proba contaminată şi apoi te pui de acord cu sancţiunea sau o conteşti, însă nu se ajunge niciodată la un caz ca acesta. 

Cazul a devenit super complicat. Nici nu-mi pot imagina câţi bani au cheltuit cu instrumentarea sa. ... Aş spune, cel puţin două milioane de dolari, deoarece au avut mulţi experţi şi avocaţi şi totul a fost o luptă”, a relatat Jacobs, care a fost şi avocatul altor sportive celebre, precum atleta americană Marion Jones, baschetbalista americană Diana Taurasi sau jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova.

Citește și: Cu cine se antrenează Simona Halep, înainte de Miami Open

Cazul Şarapova

Jacobs a comentat şi faptul că multe sancţiuni dictate împotriva jucătorilor de tenis sunt reduse în apel, spre deosebire de alte sporturi.

„Am ridicat problema aceasta şi în apelul făcut de Şarapova la TAS, dar nu s-a schimbat nimic. Nu ştiu dacă este vorba de compoziţia tribunalelor pe care le are tenisul şi care sunt dintotdeauna foarte drastice”, a subliniat Jacobs, adăugând că există un „şablon conştient al reducerii sancţiunilor din tenis la TAS”.

Citește și: Ce noutate va exista pentru Simona Halep, la turneul de tenis de la Miami Open

„Nu ştiu de ce, poate, spre deosebire de alte sporturi olimpice, jucătorii de tenis îşi permit să se apere, astfel au parte de o luptă mai corectă”, a adăugat avocatul american.

Ce acuzații aduce ITIA?

„ITIA susţine că Simona nu a menţionat în formulare suplimentul alimentar luat, chiar şi după testul pozitiv ea neglijând să-l menţioneze”, a dorit să afle jurnalistul Jon Wertheim.

„Ei bine, nu este adevărat. Formularul menţiona băutura Schinoussa şi nu există niciun produs numit băutură de recuperare Schinoussa. Produsele Schinoussa sunt mixate într-un blender.

S-a precizat în formularul de doping ... poate nu îmi aduc aminte cuvintele exacte, dar a spus că băutura avut două produse Schinoussa, dintre care unul a fost suplimentul Keto MCT, ele fiind amestecate împreună într-un blender”, a afirmat Howard Jacobs.

O altă întrebare importantă a fost cea legată de faptul că de ce un jucător riscă suspendarea, iar antrenorul care recomandă un supliment rămâne nepedepsit?

„Răspunsul simplu este că regulile nu impun acest lucru, decât dacă există o dovadă că antrenorul i-a dat, cu bună ştiinţă, jucătorului o substanţă interzisă - ceea ce nu este cazul. Însă, doar pentru un supliment care s-a dovedit a fi contaminat? Regulile nu prevăd nicio sancţiune. Ar trebui? Nu ştiu. Dacă ar exista, atunci probabil niciun antrenor nu ar mai recomanda suplimente sportivilor”, a explicat Jacobs.

Cum judecă TAS

„Tribunalul de Arbitraj Sportiv consideră că există mai multe niveluri de vină a sportivului în cazul unui supliment contaminat, în funcţie de factori: 'Ce paşi ai urmat ca să te asiguri că suplimentul este sigur?' Unul dintre lucrurile care te întreabă este 'Ai consultat un expert?'

Aşa că dacă antrenorul are o echipă care a validat suplimentul, TAS spune în general că e mai bine decât cazul în care un sportiv intră pe internet şi cumpără primul lucru pe care îl găseşte”, a adăugat Jacobs, care a mai menţionat că „probabil e mai bine dacă (sportivul) consultă un nutriţionist, decât un antrenor”.

Simona Halep a plecat luni dimineaţa la Miami, după ce a primit un wild card pentru turneul Miami Open (19-31 martie), care va marca revenirea sa în circuit după mai bine de un an şi jumătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te