Instanța anulează amenda protestatarului surdo-mut sancționat pentru scandări anti-PSD

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.06.2018 - 17:54
Ioan Duia a fost amendat ilegal de Jandarmerie

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au anulat amenda de 2.000 de lei pe care Ioan Duia, protestatarul cu deficienţe de auz şi de vorbire, a primit-o de la jandarmi la protestul din 10 martie, cu ocazia congresului PSD.

SHARE

Atunci, în faţa Sălii Palatului s-au strâns câteva zeci de persoane care și-au manifestat nemulțumirea față de conducerea PSD. Jandarmeria a avut atunci o intervenție în forță, fiind ridicați și amendați pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice mai mulți protestatari care scandaseră lozinci împotriva lui Liviu Dragnea. Printre cei sancționați s-a aflat și Ioan Duia, în procesul verbal al acestuia fiind menționat că ar fi scandat lozinci anti-PSD. Bărbatul a fost amendat cu 2000 de lei. 

„Admite plângerea contravenţională formulată de petentul Duia Ioan, în contradictoriu cu intipata Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşți, împotriva procesului-verbal de contravenţie. Anulează procesul verbal de contravenţie. Exonerează petentul la plata amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 de lei. Obligă intimata să plătească petentului suma de 734 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia magistraţilor, conform Mediafax.

Câteva zeci de persoane s-au strâns, pe 10 martie, în faţa Sălii Palatului, pentru a protesta, atunci când PSD a organizat un congres extraordinar. Jandarmii i-au ridicat atunci pe unii dintre protestatari care au scandat împotriva partidului condus de Liviu Dragnea, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Printre protestatarii amendăţi la Congresul PSD din 10 martie se numără şi un bucureştean surdo-mut, în al cărui proces verbal jandarmul a notat, la descriererea faptei, că bărbatul a scandat lozinci anti-PSD, potrivit paginii de Facebook Corupţia Ucide. Amendă dată acestuia a fost de 2.000 lei. 

Jandarmeria tot verifică de două luni

Newsweek România a solicitat un punct de vedere Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și a primit următorul răspuns: 

„1.Persoana la care faceți referire a fost sancționată pentru fapta prevăzută de art. 26, alin. 1, lit. g) din legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice , respectiv ( ... ) participarea la contramanifestatii desfășurate în același timp  și în același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare. 

2.Cu privire la aspectele pe care le sesizați în continuare vă  transmitem faptul că, în prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române desfășoară o verificare cu privire la modul în care a fost întocmit procesul-verbal de sancționare a respectivei persoane. 

3.În ceea ce privește aplicarea sancțiunilor contravenționale este exclusă orice imixtiune din partea altor persoane, agenții constatatori fiind răspunzători de modul de aplicare al prevederilor legale și de aplicarea sancțiunilor respective”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te