„În fiecare săptămână ești un învins.” Cum arată în realitate lumea brutală a tenisului profesionist

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.02.2023 - 11:44
„În fiecare săptămână ești un învins.” Cum arată în realitate lumea brutală a tenisului profesionist - Foto: Flickr/mirsasha

Este posibil ca una dintre vedetele documentarului Netflix, „Break Point", Nick Kyrgios, să nu fi vizionat încă filmul. Fostul număr 1 mondial, britanicul Andy Murray, spune că nu are nici un interes să-l vizioneze. Dar noul documentar deja a făcut furori.

SHARE

Documentarul, care se concentrează pe următoarea generație de vedete din tenis, post Nadal/Federer, este realizat de echipa care a produs serialul de succes de Formula 1, de la Netflix, „Drive to Survive”.

Scopul său este să prezinte lumii talentele mai tinere ale sportului, cei care sunt înclinați să iasă din umbra lui Rafael Nadal și Novak Djokovic (și, la momentul filmărilor, Roger Federer și Serena Williams, deoarece nu se retrăseseră încă).

Citeşte şi: Novak Djokovici va redeveni numărul 1 mondial după ce a câștigat turneul de tenis Australian Open

Tenisul vrea să câștige un nou public, în timp ce se pregătește pentru noua eră a sportului, una fără vedetele sale, talentele generaționale care au devenit nume cunoscute, conform CNN.

Ca în Formula 1

Poate că o modalitate de a atinge acest obiectiv este ca obiectivele camerelor de luat vederi să urmărească 10 dintre jucătorii ATP și WTA, pe tot parcursul sezonului, sper\nd că vor face tenisul să arate interesant, plin de farmec și dramatic, așa cum a făcut „Drive to Survive”, pentru F1.

Nu prea reușește ]ns[ pentru că tenisul nu este chiar telenovela ambulantă F1. Dar a vorbi despre un „blestem Break Point”, care a apărut pe rețelele sociale în această săptămână, adaugă probabil ceva la narațiune, după ce șase dintre vedetele prezentate în primele cinci episoade au părăsit turneul Australian Open din acest an, înainte de primul weekend al turneului, în timp ce trei au ieşit din turneu accidentaţi.

Doar canadianul Felix Auger-Aliassime, în vârstă de 22 de ani, rămâne în tragerea la simplu.

„Mi s-a părut amuzant”, a spus el, întrebat de reporteri despre așa-zisul blestem.

Citeşte şi: Eliminată din tenis pentru doping, Șarapova e mamă și fericită. Sportiva pe care o crede un coșmar

"Nu știu. Nu cred că are legătură. Poate că jucătorii care au pierdut simt că lucrurile sunt legate cumva. Nu cred că e a;a. Nu cred că are legătură, oricum. Este amuzant cum merg lucrurile uneori.”

Descriind elementele de bază ale modului în care funcționează jocurile și seturile, în episodul unu, serialul are în mod clar în minte un anumit tip de public - unul care nu știe prea multe despre acest sport.

Majoritatea jucătorilor prezentați – Maria Sakkari, Taylor Fritz, Paula Badosa, Auger-Aliassime, Casper Ruud – au multe de făcut înainte de a deveni vedete globale, deși toți au fost la un moment dat în top 10.

Probabil alții din emisiune, ca Hugo Boss, Matteo Berrettini și creatoarea de istorie Ons Jabeur, sunt acum mai cunoscuți, ajungând în finala de Grand Slam de anul trecut.

Serialul se deschide cu cel mai mare star din documentar, Kyrgios, australianul care s-a obișnuit să facă titluri în întreaga lume, și nu întotdeauna datorit[ calității tenisului său.

Tânărul de 27 de ani este descris în emisiune drept cel mai talentat jucător al generației sale, dar nu a câștigat nici o competi;ie majoră la simplu, deși a ajuns în finala de la Wimbledon, de anul trecut.

Poate că personifică așa-numita generație următoare a sportului, talentat, da, dar nu a răzbătut destul de mult și riscă să fie uzurpat de următorul val de jucători care vine.

Singurătate şi stres

Episodul unu deschide o fereastră asupra modului în care Kyrgios s-a luptat cu faima și așteptările acumulate asupra lui, după victoria sa senzațională, asupra lui Nadal, la Wimbledon, când avea doar 19 ani.

Australianul vorbește despre singurătatea sportivului – cum să concurezi săptămână după săptămână, mutarea de la un hotel la altul nu este pentru el – și despre problema cu băutura, pe care o avea când era mai mic.

„Trebuia să fiu mai bun cu mine, pentru sănătatea mea mintală. Nu aș putea fi niciodată un jucător care a jucat tot anul. Nu am putut face asta”, spune el.

El bea în fiecare seară, spune el, deoarece viața lui îi „scăpa de sub control”, în timp ce managerul său, Daniel Horsfall, spune că ar folosi o aplicație de urmărire pe telefon, pentru a-l căuta pe Kyrgios, în nopțile lui în care scapă afară.

„Obișnuiam să avem locația lui pe telefon și în unele dimineți mă duceam fizic să aflu unde e, la ce hotel se află,unde locuiește înainte de turnee, înainte de un meci”, spune Horsfall.

Un sport brutal

„A fost greu.” Ceea ce devine clar este că și pentru cei care au succes – protagoniștii s-ar putea să nu fie câștigători de Grand Slam, dar sunt printre cei mai buni din lume – tenisul este un sport brutal.

Iată un spectacol care prezintă tânăra elită a sportului și cei mai mulți dintre ei s-au luptat mental, în anumite momente ale vieții lor. Este o lume singuratică și, așa cum spune americanul Fritz, în episodul care se concentrează în jurul carierei sale, „în fiecare săptămână ești un învins”, pentru că doar oameni ca Nadal și Djokovic câștigă marea majoritate a turneelor la care participă.

Pentru ceilalți, chiar și cei care sunt foarte, foarte buni, înfrângerea este frecventă. Paula Badosa, din Spania, odată numărul doi mondial, este incredibil de sinceră când vorbește despre modul în care sportul i-a afectat sănătatea mintală, despre cum presiunea de a reuși, de a câștiga, de a urca în clasament a devenit prea mare pentru ea.

Modelul Sharapova

„Oamenii vorbeau despre mine ca și cum aș fi următoarea mare campioană, următoarea Maria Sharapova. M-am simțit în genul:

„Wow, acum trebuie să fiu un terminator! Poate că anul viitor trebuie să fiu un jucător de top 10.’ Așa că pentru mine a fost o presiune mare”, dezvăluie ea, în emisiune, după ce a vorbit pentru prima dată despre chinurile ei, în anul 2019.

„Mulți oameni nu vorbesc despre asta pentru că simt că vor fi mai slabi, dar cred că este total invers. Lupt mult mental pentru a încerca să mă regăsesc.”

Jucătoarea elenă Maria Sakkari vorbește despre faptul că nu a putut dormi trei zile, după ce a pierdut o semifinală de la French Open, de la punctul de meci cu Barbora Krejcikova.

„Le-am spus antrenorilor mei că vreau să mă retrag din tenis”. Mama lui Sakkari, ea însăși o fostă jucătoare de tenis, rezumă succint sportul: „Jucătorii de tenis nu pierd doar în fața adversarilor, ci pierd pentru ei înșiși”.

Este doar un scurt segment, dar unul emoționant, deoarece soțul lui Ons Jabeur, care este și antrenorul ei de fitness, din motive financiare – după un sezon memorabil, în anul 2022, este sigur că preocupările financiare nu mai există – își întreabă soţia dacă vrea să aibă copii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te