Grand Chess Tour 2022: Cei mai buni șahiști ai lumii și Garry Kasparov vin la București în mai

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.02.2022 - 17:48
Superbet Chess Classic 2021, câștigat de marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov.
Superbet Chess Classic 2021, câștigat de marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov.

Cei mai buni șahiști ai lumii și Garry Kasparov își dau întâlnire la București în cadrul primei etape a turneului mondial de șah Grand Chess Tour 2022. Superbet Chess Classic Romania 2022 are loc în perioada 4-15 mai.

SHARE

Fundațiile Superbet și Kasparov organizează o nouă ediție a circuitului internațional de șah Grand Chess Tour, care va aduce la București, în perioada 4-15 mai, zece dintre cei mai buni șahiști ai lumii.

Superbet Chess Classic Romania 2022 este prima etapă a Grand Chess Tour din acest an, turneul mondial de șah fondat de Garry Kasparov în urmă cu aproape 14 ani. Apoi, cei mai buni șahiști vor „muta” la Superbet Rapid & Blitz Polonia (18-24 mai), SuperUnited Rapid & Blitz Croatia (19 -25 iulie), Saint Louis Rapid & Blitz (24-31 august) și la Sinquefield Cup (31 august-13 septembrie), ce va avea loc chiar în Saint Louis (Missouri, SUA).

Citește și: VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek România: Hodorkovski îi poate lua locul lui Putin

Valoarea totală a premiilor acordate a crescut anul acesta la 1,4 milioane de dolari - etapele de șah clasic beneficiind de premii de 350.000 de dolari, iar cele de șah rapid and blitz, de premii de 175.000 de dolari.

Fundația Superbet a adus, în premieră, în România, un eveniment de șah de o asemenea anvergură, în 2019. Iar din acest an Fundația Superbet a devenit partener strategic global al Fundației Kasparov în organizarea Grand Chess Tour.

“În 2019, am fost onorați de faptul că am putut aduce, pentru prima dată în România un eveniment de o asemenea anvergură. Ne-am implicat din dorința de a crește interesul pentru acest sport, care, dintre toate sporturile, este poate cel mai strâns legat de performanța socială și profesională a celor care care-l practică. Astăzi, ne simțim obligați să facem din acest eveniment o tradiție și în România, unde împreună cu Federația Română de Șah ne dorim să transformăm șahul într-o componentă educativă esențială pentru cât mai mulți copii. Totodată, ca partener strategic al Fundației Kasparov, este o mare bucurie ca de anul acesta să ducem, ca organizatori, acest eveniment mondial și în Polonia”, a declarat Augusta Dragic, cofondator și președinte al Fundației Superbet.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek: Putin are o listă lungă de crime. Nu pățește nimic

“Ediția de anul acesta a circuitului a fost consolidată grație parteneriatului strategic al celor doi principali sponsori - Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club. Susținerea financiară și organizatorică a celor doi parteneri face posibilă îndeplinirea misiunii Grand Chess Tour de a populariza șahul în toate colțurile lumii”, a precizat directorul executiv al GCT, Michael Khodarkovsky.

Superbet Chess Classic Romania 2022, o etapă de șah clasic

Etapa din România a Grand Chess Tour 2022 va fi de șah clasic - șahiștii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câștigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la București se ridică la suma de 350.000 de dolari.

Pentru ediția 2022, în toate cele cinci etape ale circuitului au fost invitați să joace nouă șahiști  (trei dintre ei s-au calificat, plasându-se pe primele trei locuri la ediția din 2021). Ceilalți șase șahiști invitați sunt aleși în funcție de clasamentul FIDE, USR, dar și luând în calcul spiritul de fair-play. Vor fi acordate și trei wildcards pentru etapele de șah rapid and blitz.

Citește și: Trofeul Superbet Chess Classic 2021, câștigat de marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov

Cei nouă șahiști aleși deja să joace în Grand Chess Tour 2022

•       GM Wesley So, câștigător al GCT 2021 și câștigător al etapei Paris Rapid & Blitz 2021.

•       GM Maxime Vachier-Lagrave, locul doi la GCT 2021, câștigător al Cupei Sinquefield 2021 și câștigător al GCT Croația 2021.

•       GM Shakhriyar Mamedyarov, locul trei la GCT 2021 și câștigătorul Superbet Chess Classic 2021.

•       GM Alireza Firouzja, locul 2 în lume și primul an când joacă în tot circuitul GCT

•       GM Fabiano Caruana, locul 4 în lume și jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaților 2022

•       GM Ian Nepomniachtchi, locul 5 în lume, challenger la titlul mondial în cadrul CM 2021 și jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaților 2022

•       GM Levon Aronian, locul șase mondial și jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaților 2022

•       GM Richard Rapport, locul zece mondial și jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaților 2022

•       GM Leinier Dominguez, primul an când joacă în circuitul GCT și jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaților 2022, locul 15 mondial.

Principalii sponsori și organizatori ai Grand Chess Tour 2022 sunt Fundatia Superbet și Fundatia Kasparov, alături de Saint Louis Chess Club, un ONG fondat în 2007 de miliardarul american Rex Sinquefield. De asemenea, Federația Română de Șah este co-organizator și partener al etapei din România.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te