Gheorghe Hagi și-a văzut visul împlinit. A fost dezvelit monumentul dedicat Generației de Aur

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.09.2024 - 16:46
Gheorghe Hagi a dezvelit monumentul dedicat Generației de Aur - Foto: INQUAM Photos/Bogdan Buda
Gheorghe Hagi a dezvelit monumentul dedicat Generației de Aur - Foto: INQUAM Photos/Bogdan Buda

Gheorghe Hagi și-a văzut visul împlinit. Monumentul dedicat Generației de Aur din fotbalul românesc a fost dezvelit, duminică, de fostul căpitan al Naționalei și de celălalt erou al Campionatului Mondial din SUA 1994, Ilie Dumitrescu.

SHARE

Gheorghe Hagi și-a văzut visul împlinit. Un monument dedicat Generației de Aur a fost dezvelit, duminică, în vecinătatea Arenei Naționale din București.

Gheorghe Hagi și-a văzut visul împlinit. A fost dezvelit monumentul dedicat Generației de Aur

În 1998. Gheorghe Hagi le spunea nervos, jurnaliștilor, că „am merita să ne faceți statuie”, prezicând, totodată, și declinul fotbalului românesc în următoarele decenii.

Fostul decar și căpitan al Naționalei a avut dreptate, din punct de vedere al echipei tricolore, aceasta nemaireușind, de atunci, nicio performanță deosebită în plan internațional.

Mai mult, din 1998, n-a mai obținut calificarea la niciun turneu final al Campionatului Mondial, speranța stând acum în echipa pregătită de nou-revenitul la conducerea tricolorilor, Mircea Lucescu.

Citește și: Discursul lui Mircea Lucescu pentru jucătorii naționalei după meciul cu Kosovo. Ce le-a spus

După 26 de ani de la acele afirmații și 30 de ani de la Mondialul din SUA, unde Naionala a reușit cea mai bună evoluție, ajungând până în faza sferturilor de finală, unde a pierdut dramatic, după penalty-uri, în fața Suediei, Hagi și-a văzut visul cu ochii.

El și Ilie Dumitrescu - un alt erou al turneului din America -au dezvelit, duminică, monumentul dedicat Generaţiei de Aur, care a fost amplasat în imediata vecinătate a Arenei Naţionale din Bucureşti, în sensul giratoriu de pe strada Maior Coravu, conform Agerpres.

Momentul dezvelirii monumentului sub forma unei porţi uriaşe care aminteşte de golurile marcate de Generaţia de Aur la Mondialul american, a fost marcat printr-o  minge şutată chiar de Hagi spre pânza care acoperea sculptura.

Aceasta a fost realizată de o echipă coordonată de sculptorul Costin Ioniţă și reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de 4 metri şi lată de 10 metri.

Monumentul Generației de Aur este amplasat în vecinătatea Arenei Naționale - Foto: INQUAM Photos/Bogdan Buda

Ea a fost amplasată strategic, în imediata vecinătate a Arenei Naţionale, în capătul străzii Maior Coravu, în imediata vecinătate a Arenei Naţionale. 

Printre cei prezenţi, în afară de Hagi și Ilie Dumitrescu. s-au numărat mai numărat, Florin Răducioiu, Jean Vlădoiu, Gheorghe Popescu, Emil Săndoi, Dorin Mateuţ și Bogdan Stelea.

La eveniment au participat, de asemenea, şi membri ai familiilor foştilor fotbalişti Michael Klein, Cătălin Hîldan şi Daniel Prodan şi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria acestora.

„Toţi venim şi plecăm, important este să lăsăm anumite lucruri în viaţă. Pe teren eu cred că noi ne-am făcut datoria. Important este că s-a făcut performanţă, am fost un grup extraordinar, o generaţie crescută în anii '80 la Luceafărul.

Ne cunoaştem bine, am crescut împreună şi am făcut performanţă. Văd că lumea ne apreciază şi ăsta este un lucru extraordinar", a afirmat Gheorghe Hagi în cadrul evenimentului, potrivit sursei citate.

La rândul său, Ilie Dumitrescu a precizat că regretă şi acum ratarea calificării în semifinala Cupei Mondiale din 1994, din SUA.

Citește și: „Cutremur” la Farul Constanța. „Regele” Hagi a vândut „o bucată” din acțiunile clubului de fotbal

„Rămân cu regretul că nu am făcut mai mult pentru fotbalul românesc, am fost foarte aproape de a ajunge într-o semifinală contra Braziliei. Nu m-am gândit niciodată că o să ajungem aici. A

u fost două momente speciale anul acesta pentru mine, retragerea, care a fost ceva de vis, să fiu alături de colegii mei pe cel mai important stadion din România, şi această zi care o să rămână în sufletul nostru. Suntem nişte exemple şi orice performanţă poate fi depăşită, ăsta este mesajul meu către generaţia actuală", a declarat Dumitrescu.

Fiecare membru al Generaţiei de Aur va primi o copie în miniatură a monumentului care a fost realizat la iniţiativa Rusu+Borţun, în parteneriat cu Monument FOR, cu sprijinul financiar al Superbet România, ideea creativă aparținându-i lui Cătălin Rusu, iar direcţia artistică sculptorului Costin Ioniţă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te