FRF-ul lui Burleanu, stat în stat. 10 ani, nici un control de la ANAF, Finanțe sau Curtea de Conturi

DE Stelian Negrea | Actualizat: 17.08.2024 - 16:51
FRF-ul lui Burleanu, stat în stat. 10 ani, nici un control de la ANAF, Finanțe sau Curtea de Conturi - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Nici o instituție de control a statului român nu a controlat FRF în ultimii 10 ani. Modul în care Răzvan Burleanu a cheltuit sute de milioane de Euro nu poate fi făcut public deoarece FRF n-ar lua bani de la buget. În justiție, însă, zic că sunt autoritate publică centrală.

SHARE

Nici una din cele trei instituții de forță, care controlează modul cum sunt cheltuiți banii publici de către autoritățile publice centrale sau locale, nu au făcut nici un fel de control la FRF-ul condus de Răzvan Burleanu de peste 10 ani.

Citește și: Răzvan Burleanu, salarii de 2.000.000€ de la FRF și FIFA. 1.000.000€ și pentru „mâna sa dreaptă”

FRF-ul lui Burleanu, stat în stat. 10 ani, nici un control de la ANAF, Finanțe sau Curtea de Conturi

Într-o serie de răspunsuri pentru Newsweek România, ANAF, Ministerul Finanțelor Publice și Curtea de Conturi, își clamează dezinteresul și neputința în privința modulului cu Răzvan Burleanu, președintele FRF, a cheltuit sute de milioane de Euro în ultimii zece ani.

Citește și: Burleanu, în 2009: sărac lipit și 400 €/lună. Azi, are 30.000€/ lună și 400.000 euro în bănci

FRF este de departe federația sportivă de interes national cu cel mai mare buget din România, circa 300 milioane Euro în ultimii zece ani, care nu vrea să își facă public modul cum a cheltuit acești bani.

FRF, stat în stat, nu e controlat de nimeni. Nu dă socoteală nimănui

Newsweek România continuă să determine FRF să-și facă publice contractele pe care le-a atribuit în ultimii zece ani în ciuda refuzului constant al acestei federații sportive. 

Motiv pentru care am trimis o serie de întrebări celor mai importante instituții de control din statul român, ANAF, Direcția Generală Inspecție Economico-Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Curtea de Conturi. 

Oficialii celor trei instituții au ridicat din umeri susținând fie că nu au făcut deloc controale la federația lui Burleanu în perioada 2014-2024, fie că informațiile legate de eventualele controale nu ar fi de interes public și că pot fi puse la dispoziția opiniei publice doar cu acordul expres al celui controlat. 

ANAF, nu. MFP, niet. Curtea de Conturi, nein

De la o direcție extrem de discretă și extrem de temută de instituțiile publice din MFP ni se spune că nu s-a făcut nici un control: “Vă comunicăm că actele de control întocmite de Direcția Generală de Inspecție Economico-Fiscală din cadrul Ministerului Finanțelor nu sunt incluse în Lista documentelor de interes public, conform art. 5 alin (1) din Legea nr. 544/2001 publicată pe site-ul www.mfinante.gov.ro, la adresa https://mfinante.gov.ro/ro/lista-documente-de-interes-public, precum și faptul că, până la această dată, la nivelul direcției nu au fost efectuate acțiuni de control la entitatea menționată“.

Colegii lor de la ANAF sunt și mai opaci susținând că, și dacă ar fi controlat ceva, tot nu ne-ar fi dat fără acordul celui care a fost supus controlului: “Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sub nr. 645/2024, referitoare la rezultatele inspecțiilor fiscale efectuate de A.N.A.F. la Federația Română de Fotbal,  în perioada 2014-2024, vă comunicăm că rezultatele verificărilor se află sub incidența prevederilor legale privind secretul fiscal, respectiv art. 11 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Aceste informații pot fi comunicate, în condițiile  art. 11 alin. (3)  lit d) ”oricărui solicitant, cu consimţământul expres şi neechivoc al contribuabilului/plătitorului despre care au fost solicitate informaţii”.  

La final, cerberii de la Curtea de Conturi ne-au furnizat și varianta lor de refuz: “Referitor la adresaă trimisă Curții de Conturi a României și înregistrată sub numărul nr. 47753/05/07/2024, prin care ne solicitați rapoartele de audit și/sau control făcute de Curtea de Conturi la Federația Română de Fotbal în perioada 2014-2024, vă informăm că instituția noastră nu a efectuat misiuni de control/audit la Federația Română de Fotbal în perioada menționată, întrucât aceasta nu a beneficiat de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Tineretului și Sportului/Ministerul Sportului/Agenției Naționale pentru Sport“

Vezi mai jos toate cele trei răspunsuri ale instituțiilor de control ale statului român pentru Newsweek România

Consilierul juridic al FRF: „Suntem o autoritate publică unică și națională”

„Cupola de impunitate„ de care beneciază FRF-ul condus de Răzvan Burleanu, care invită la meciurile naționalei politicieni de la vârful PSD, cum sunt Vasile Dâncu și Marcel Ciolacu, este extrem de dubioasă.

FRF a beneficiat de bani publici europeni prin intermediul unor proiecte derulate împreună cu Ministerul Administrației și Internelor.

Conform unei decizii a Tribunalului Municipiului București Secția a II a contencios administrativ și fiscal din 02.10.2018 într-un litigiu dintre FRF și fostul fotbalist Răducanu Sorin Victor, consilierul juridic al FRF susținea că această federație este autoritate publică de nivel national: „Pârâta (n.r. FRF) prin consilier juridic, consideră că are prioritate excepția necompetenței materiale și socilită admiterea excepției, având în vedere că pârâta este asimilată unei autorități publice și, fiind unică la nivel național, este de nivel central, competența revenind Curții de Apel București„.

Vezi mai jos întreaga decizie a Tribunalului București în care consilierul juridic al FRF susține că această federație este autoritate publică centrală unică la nivel național

Tribunalul București Decizi... by Stelian Negrea

FRF a refuzat în mod constant să pună la dispoziția Newsweek România toate contractele acordate în perioada 2014-2024 motivând că FRF nu e o instituție care se supune legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public și că este de fapt un ONG de drept privat, așa cum Newsweek România a scris AICI

Newsweek România a reușit să afle cu cât a fost plătit Răzvan Burleanu și mâna sa dreaptă din FRF, Radu Vișan, de când au fost înscăunați la șefia cele mai bogate și mai titrate federații de sport din România. Articolul îl puteți citi AICI

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te