Frații dinamită din boxul românesc

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.02.2021 - 23:04
Daniel și Cosmin Gârleanu
Cosmin Gârleanu
Daniel Gârleanu
Bucuria calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Cosmin Gârleanu
Daniel Gîrleanu și antrenorii Dorel Simion (stânga) și Ionuț Gheorghe
Daniel Gîrleanu, campion european de cadeți, Sofia – 2020
Daniel Gârleanu

Cosmin Gîrleanu are 21 de ani și este singurul boxer român calificat, deocamdată, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Fratele său, Daniel, tocmai a împlinit 16 ani și este campion european la categoria sa de vârstă. Fiecare a ajuns la box pe calea lui.

SHARE

Cosmin Gîrleanu se califica, fără să încheie competiția, pe 16 martie, la Turneul Preolimpic de la Londra. A doua zi, competiția a fost suspendată, iar mulți dintre colegii săi nu au mai avut ocazia să boxeze. Începea primul lockdown din Europa din cauza COVID 19. 

Cosmin a ajuns la box la 10 ani pentru că era un copil plin de energie care-și pierdea timpul prin spatele blocului și crea tot felul de probleme la școală. Mai făcuse ceva fotbal, dar nu l-a prea atras.

Părinții, foști sportivi, tatăl, luptător, iar mama, gimnastă, au hotărât să-l dea la box pentru a-și consuma energia, dar și pentru a-și ține temperamentul sub control.

Și au luat cea mai bună decizie. Cosmin este acum un sportiv serios, concentrat pe ceea ce face, și este, totodată, student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Timișoara și cursant la Școala de antrenori. Boxul l-a început a Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, iar acum este legitimat la Dinamo. 

Cosmin Gârleanu

„Acest sport m-a disciplinat, m-a învățat să fiu mai responsabil, să fiu bărbat. Un sportiv de perfomanță după părerea mea trebuie să fie disciplinat, ambițios și foarte muncitor. Degeaba ai talent dacă nu muncești și nu ești serios“, spune acum Cosmin.

Dacă la 10 ani era un copil problemă, la 12 ani câștiga primul său titlu de campion național. Sportul i-a schimbat complet viața.

„Acum am 13 titluri de campion național,  sunt campion mondial de juniori, vicecampion european de juniori, vicecampion european Under 22, iar ultima perfomanță, și cea mai importantă pentru mine, este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo“, punctează Cosmin. 

Campion la box, student la Sport

În paralel, și-a văzut și de școală, chiar dacă a fost destul de greu, fiind plecat mai mereu în cantonamente: „

Am încercat să îmi dau silința și să mă țin de școală pentru că știu că la finalul carierei sportive trebuie să îți faci și un rost în viață. Acum sunt student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Timișoara și merg și la cursurile Școlii de antrenori“.

I-a fost foarte greu să se pregătească în perioada stării de urgență, fără colegi , fără antrenor și fără acea atmosferă din sala de antrenament. 

Daniel Gârleanu

„În prezent, sunt antrenat și pregătit corespunzător dar, din păcate, de la ultima competiție nu am mai avut niciun meci din cauza problemelor cu acest virus.

Vor fi mai multe competiții de verificare, însă cea mai importantă este reluarea turneului de calificare de la Londra unde îl voi întâlni pe reprezentantul Turciei și, dacă voi câștiga, voi avea un punctaj mai bun pentru tragerea la sorți de la Jocurile Olimpice“, spune Cosmin Gîrleanu. 

El boxează acum la categoria 52 kg și spune cu convingere că îi este mai greu să se păstreze în categorie decât să se antreneze, pentru că antrenamentele le face cu plăcere.

Își respectă foarte mult antrenorii cu care lucrează, de la care primește sfaturi nu numai în sală, ci și în viața de zi cu zi. 

Dacă ar fi fost să facă alt sport, crede că i-ar fi plăcut la lupte, la fel ca tatăl său: „Cred că mi s-ar fi potrivit la fel de bine, dar boxul este cel mai complet sport din lume“. 

În timpul liber, lui Cosmin îi place să iasă în oraș cu prietenii, să călătorescă , dar și să-și petreacă timpul cu familia și persoanele ce îi sunt alături: „Toate aceste lucruri mă relaxează și mă fac fericit“.

Acum își dorește să fie sănătos și să aibă putere de muncă pentru a fi în formă maximă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 

Cum s-a calificat la Jocurile Olimpice

Pe 16 martie, în cadrul Turneului Preolimpic de la Londra, Cosmin Gîrleanu l-a învins la puncte (decizie 3-0) pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală. Accederea în sferturi i-a adus automat calificarea la JO 2020.

Bucuria calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Alți doi sportivi români, Paul-Andrei Arădoaie (81 kg) şi Maria Claudia Nechita (57 kg), obţinuseră victorii duminică, 15 martie,  şi erau programaţi să urce din nou în ring marţi, 17 martie.

Însă Grupul de lucru pentru box din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic a decis să întrerupă Turneul Preolimpic european de la Londra. 

Fratele mai mic boxează la o categorie mai mare

Daniel Gîrleanu, fratele lui Cosmin, vine tare din urmă. Deși e mai mic de vârstă, e deja mai înalt și luptă deja la o categorie mai mare, așa că nu se vor întâlni în ring într-un meci oficial. Și poate că așa e mai bine și pentru boxul românesc, pentru că pot aduce mai multe medalii la categorii diferite. 

Daniel a ajuns la box la 10 ani, evident urmându-l pe fratele său, chiar dacă făcuse câțiva ani de fotbal la CS Hunedoara, unde ajusese căpitan de echipă și era unul dintre cei mai apreciați copii. 

Cosmin Gârleanu

„Performanțele fratelui meu au contat și contează foarte mult, pentru că mă motivează să-l ajung sau chiar să-l întrec.

Am avut o perioadă în care ne-am antrenat împreună, dar acum amândoi suntem în locuri diferite“, spune Daniel. Cei doi vorbesc în fiecare zi, iar fratele mai mare îi dă sfaturi atât pentru activitatea sportivă, cât și pentru viața de zi cu zi. 

De altfel, atunci când deschizi pagina de Facebook a lui Cosmin, poza de fundal este cu fratele său Daniel, alături de antrenorii Dorel Simion și Ionuț Gheorghe.

Daniel Gîrleanu și antrenorii Dorel Simion (stânga) și Ionuț Gheorghe

Primele rezultate ale lui Daniel au venit la 13 ani, în 2018 la campionatul național de cadeți desfășurat la Satu Mare, unde a câștigat pentru prima dată titlul de campion național.

Apoi nici nu l-a mai scăpat din mână. A ieșit campion național în 2019, în același an câștigând și Cupa României. Și-a păstrat titlul și în 2020, ba, mai mult, anul trecut a devenit și campion european. 

Campion european de cadeți

La Campionatul European de la Sofia, Daniel Gîrleanu a reușit să cucerească pentru România, după foarte mult timp, titlul de cel mai bun boxer din Europa la categoria 54kg.

Daniel a făcut o competiție de excepție, învingând pe rând sportivi din Polonia, Croația, Rusia și Ucraina.

Daniel Gîrleanu, campion european de cadeți, Sofia – 2020

A fost o mare surpriză pentru lumea boxului din România, însă nu și pentru Dorel Simion, antrenorul lotului național care, împreună cu echipa de antrenori formată în jurul acestui lot, a reușit să îl facă pe acest Daniel să creadă în el, să nu îi fie teamă și să nu se considere inferior niciunui adversar întâlnit, să își dorească să lupte pentru a obține aurul la această competiție.

România a cucerit două medalii de aur, două de argint şi şase de bronz la Campionatele Europene de box pentru cadeţi (sportivi născuţi în 2004 şi 2005) de la Sofia din 2020.  

Campioni europeni au devenit Daniel Gîrleanu (cat. 54 kg) şi Maria Botică (cat. +80 kg)

În finala categoriei 54 de kg, Daniel Gîrleanu l-a învins la puncte (3-2), într-un meci foarte strâns, pe ucraineanul Aider Abduraimov.

Între sport și liceu

În perioada de dinaintea competițiilor, Daniel face două antrenamente pe zi, mai puțin duminica și miercurea. Daniel este și elev în clasa a IX-a la Colegiul Economic din Hunedoara.

„Este foarte greu să împac sportul de performanță cu școala, deoarece nu sunt la un liceu cu program sportiv. Dar mă descurc foarte bine și reușesc mereu să iau note bune la testări.

Daniel Gîrleanu

Sportul acesta m-a ajutat foarte mult în viața de zi cu zi deoarece m-a ajutat să mă dezvolt atât fizic cât și psihic.

Acum mă antrenez la lotul național, mă pregătesc pentru un nou campionat european unde aș vrea să cuceresc din nou titlul“, spune Daniel. 

Modelul său din box este cubanezul Guillermo Rigondeaux, multiplu campion la amatori și campion mondial la profesioniști la două categorii de greutate apropiate de cele la care boxează frații Gîrleanu. 

Cea mai importantă
performanță 
a lui
Cosmin Gîrleanu este

calificarea la Jocurile
Olimpice 
de la Tokyo.
Daniel Gîrleanu vrea
să-și păstreze titlul de

campion european
și în 2021

„Antrenorul meu preferat este maestrul Ilie Captari, care m-a crescut de mic, dar mai este un maestru cu care mă înțeleg foarte bine și m-a ajutat enorm pentru titlul european, maestrul Dorel Simion“, explică Daniel. 

Îi place să-și petreacă timpul liber cu prietenii, să asculte muzică și, evident, să joace fotbal, sport pe care l-ar fi practicat în continuare dacă nu ar fi fost boxul.

Palmaresul lui Daniel Gîrleanu

Campion național 2018

Campion național 2019

Locul 1 Cupa României 2019

Campion național 2020

Campion european 2020

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te