Două victorii și trei remize, în runda a șasea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.05.2022 - 20:40
Startul simbolic al celei de-a șasea runde a Superbet Chess Classic România 2022, dat de Florin Răducioiu.

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat miercuri cea de-a șasea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

SHARE

Runda s-a încheiat cu două victorii, cea a lui Leinier Dominguez și a lui Levon Aronian în fața jucătorului român, Bogdan Deac, respectiv a celui francez, Maxime Vachier-Lagrave. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

  • Shakhriyar Mamedyarov  - Alireza Firouzja ½ - ½
  • Leinier Dominguez -  Bogdan Deac 1-0
  • Wesley So - Richard Rapport  ½ - ½
  • Maxime Vachier-Lagrave -  Levon Aronian 0-1
  • Fabiano Caruana Ian Nepomniachtchi  ½ - ½

Startul simbolic al celei de-a șasea runde a competiției, dat de Florin Răducioiu

Ambasadorul Superbet, fostul fotbalist, Florin Răducioiu a făcut prima mutare în partida dintre Bogdan Deac - Leinier Dominguez, dând startul simbolic al celei de-a șasea runde a competiției.

Wesley So – Richard Rapport ½ - ½

De data aceasta a fost rândul lui Richard Rapport să fie suprins în deschidere. Marele maestru american a ales o variantă din deschiderea slavă în care a sacrificat un pion pentru inițiativă, dar s-a lovit de un contra-sacrificiu care a i-a stricat planurile ofensive. ’’Bruma’’ de avantaj obținută nu a fost suficientă pentru a obține încă o victorie în prima etapă din cadrul circuitului Grand Chess Tour.

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 0-1

Primele 15 mutări ale partidei s-au jucat într-un ritm alert, dovadă că ambii jucători au venit foarte bine pregătiți din punct de vedere teoretic. Partida părea că se duce către o remiză între doi prieteni, dar Levon Aronian a fost extrem de inventiv în defensivă și a reușit să-l suprindă pe marele maestru francez. Cu toatea acestea, avantajul obținut în urma celor două  împingeri consecutive de pioni nu părea a fi unul decisiv. Într-o poziție evident mai slabă, Maxime a încercat să-și centralizeze Regele, dar a fost greșeala care a pus capăt partidei, din cauza unei ’’plase’’ de mat create de marele maestru armean. După această victorie, Levon Aronian urcă până pe prima poziție a clasamentului alături de noul său coleg din naționala SUA, Wesley So.

Lenier Dominguez – Bogdan Deac 1-0

Cel mai bine cotat jucător român în clasamentul mondial a încercat să fie agresiv încă de la prima mutare, prin alegerea deschiderii siciliene. A fost un duel teoretic până la mutarea 15, când jucătorul american a ales să schimbe varianta principală. S-a jucat la secundă, ambii jucători au ajuns în criză în timp și au reușit să găsească cele mai bune mutări. Din nefericire, poziția mai fragilă a lui Bogdan a făcut ca victoria să fie obținută de către Lenier.

Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi ½ - ½

A fost cea mai liniștită partidă a zilei. Fabiano a părut că este la conducere, dar variantele găsite de către Ian au făcut ca finalul relativ simetric să fie problematic pentru marele maestru american. Chiar dacă negrul a reușit să obțină inițiativa, nu a fost de ajuns pentru victorie. La această remiză a contribuit foarte mult și corecta apărare pusă în scenă de către Fabiano Caruana.

Shakhriyar Mamedyarov – Alireza Firouzja ½ - ½

Shakhriyar venea după o înfrângere în runda precedentă și își dorea cu ardoare o victorie. A ales o variantă solidă prin care să-l atragă la joc pe mai tânărul său oponent. A ales de multe ori variante riscante pentru a evita simplificarea poziției. După mai bine de 4 ore de joc a obținut un avantaj minim, dar apărarea exacta a marelui maestru francez a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Clasamentul după runda a șasea

- 1-2 Wesley So 4p; Levon Aronian 4p

- 3-7 Maxime Vachier-Lagrave 3p; Bogdan Deac 3p; Fabiano Caruana 3p; Ian Nepomniachtchi 3p; Leinier Dominguez 3p

- 8-9 Richard Rapport 2,5p; Alireza Firouzja 2,5p

- 10  Shakhriyar Mamedyarov 2p

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te