De ce Halep a primit 4 ani de suspendare, iar Șarapova doar 2 ani. Nu este nicio conspirație !

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.09.2023 - 20:52
Simona Halep - Foto: Profimedia Images

Simona Halep a fost suspendată 4 ani din tenis, iar lumea a vorbit de o conspirație. S-a făcut o paralelă cu Maria Șarapova, suspendată doar doi ani pentru doping. Cazurile nu sunt asemănătoare, acuzațiile la adresa Simonei fiind mai grave.

SHARE

Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj timp de 4 ani de către Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), cea mai severă interdicție pentru o jucătoare consacrată de la Maria Sharapova încoace.

Apelul la TAS este ultima șansă legală a lui Halep de a vedea ridicată sau redusă interdicția de dopaj.

Citește și: Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. A primit pedeapsa maximă

Însă, în condițiile în care timpul se scurge pentru româncă, în vârstă de 32 de ani, peste două săptămâni, echipa sa de avocați trebuie să prezinte în fața TAS un dosar de aproximativ 8000 de pagini, plin de dovezi științifice și de altă natură, atât din partea jucătoarei, cât și din partea ITIA. 

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

De ce Halep a primit 4 ani de suspendare, iar Șarapova doar 2 ani. 

Este de temut că lentoarea relativă a procedurilor juridice de la ITIA se va repeta și la TAS. Între suspendarea provizorie inițială de către ITIA a Simonei Halep, în octombrie anul trecut, și decizia de ieri, 12 septembrie, a trecut într-adevăr aproape 1 an.

Halep a fost găsită vinovată de prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum reiese din proba de urină recoltată de Halep la 29 august 2022 la US Open.

Problema este că, pe lângă această încălcare, a existat o a doua încălcare a regulilor conform articolului 2 din TADP.
Halep este găsită vinovată de utilizarea unei substanțe sau metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP. Pe scurt, s-a considerat că au fost dovedite nereguli în pașaportul biologic al sportivului lui Halep (WADA-link furnizat).

Șansele sunt reduse

Experții juridici consideră că șansele ca Simona Halep să-și apere cu succes cazul sunt reduse. Factorul timp va juca un rol important, deoarece CAS a avut nevoie de aproape 2 ani pentru a investiga cazul jucătorului suedez de top Mikael Ymer și a ajuns la un verdict abia în august 2023. Și mai există un exemplu celebru din trecut... Sharapova.

Cel mai celebru apel al Tribunalului de Arbitraj Sportiv din tenis a fost interzicerea Mariei Sharapova de a mai juca tenis după ce a picat un test antidoping de la Australian Open în 2016. Vedeta rusă de tenis a fost depistată pozitiv la meldonium, dar, după cum s-a dovedit, a putut dovedi în fața TAS că a luat această substanță ani de zile, în timp ce WADA o avea interzisă doar pentru câteva săptămâni, din ianuarie același an.

Echipa de avocați a Sharapovei a avut argumente solide pentru a explica instanței că totul s-a întâmplat din cauza faptului că Șarapova nu a știut că meldonium a fost pus pe lista substanțelor interzise așa recent. Prin urmare, Șarapova și-a văzut suspendarea redusă de la 2 ani la 15 luni. Atunci, Curtea de Arbitraj Sportiv a avut nevoie de 8 luni pentru a ajunge la această decizie finală.

Halep a știut că substanța e interzisă

Simona Halep, dimpotrivă, a fost găsită acum vinovată de utilizarea unei substanțe care nu a fost interzisă recent. De fapt, roxadustat a fost interzis de mult timp.

Va trebui să se demonstreze că Halep a primit produse care poate erau contaminate, sau chiar să se dovedească în fața Curții că procedurile din cadrul ITIA în sine nu s-au desfășurat într-un mod corect pentru Simona Halep. Doi experți și-ar fi schimbat opiniile inițiale cu privire la pașaportul AB al Simonei Halep când au aflat că au de-a face cu Halep în mod special ca sportivă implicată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te