Colier lansat în premieră mondială la Iași și dăruit Nadiei Comăneci. 45 de ani de la primul 10

DE Newsweek România | Actualizat: 03.06.2021 - 21:38

Patru creativi români, designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Țenu, artistul vizual Andrei Cozlac și IT-istul Andrei Dănilă, au prezentat joi în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, un colier virtual unicat.

SHARE

Cei patru creativi au realizat primul colier NFT omagiu adus unui mare sportiv al lumii. O premieră mondială.

NFT reprezintă „un jeton infungibil”, respectiv o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain.

Jetoanelor infungibile sunt asociate cu fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri, consemnate și monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada autenticității și al dreptului de proprietat.

Colierul virtual dăruit Nadiei Comăneci a fost prezentat în cadrul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, organizat la Iași în perioada 2-6 iunie 2021. Coloana sonoră a colierului NFT-ului este semnată de compozitorul Călin Țopa.  

Colierul virtual este realizat din zece piese, simbolizând acel „10 Perfect” obținut de Nadia la Montreal în 1976.

Fiecare piesă reprezintă, în formă tridimensională, câte o mișcare din exercițiile la bârnă, la sol, la paralele și la sărituri cu care Nadia Comăneci a impresionat, în urmă cu 45 de ani, juriul de la Jocurile Olimpice de Vară.  

Cele zece mișcări, unele botezate chiar „Comăneci”, au fost alese de Nadia împreună cu cei patru creatori - Irina Schrotter, Vlad Țenu, Andrei Cozlac și Andrei Dănilă, din exercițiile cu care marea gimnastă a obținut șapte note de zece.  

Bijuteria virtuală, a cărei originalitatea este garantată de noua certificare NFT, i-a fost dăruită Nadiei Comăneci, joi, în semn de prețuire pentru remarcabila performanță din urmă cu aproape o jumătate de veac.  

Organizatorii evenimentului au anunțat că pe lângă cadoul oferit Nadiei Comăneci cei patru creativi români au realizat șase replici ale colierului-omagiu, care, alături de bijuteria dăruită sportivei-emblemă pentru gimnastica mondială, simbolizează acel șir de șapte „Perfect Ten”.  

Colierul va putea fi colecționat, pe bucăți sau în întregime, după ce va fi listat pe marketplace-ul OpenSea.io, începând din 18 iulie 2021, aniversarea zilei în care Nadia a obținut prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale.  

Prezentă la ineditul eveniment de la Iași, prin intemediul unui mesaj video, Nadia Comăneci le-a transmis creatorilor colierului NFT și fanilor săi câteva cuvinte emoționante.

 

Anul acesta se împlinesc 45 de ani de când Nadia Comăneci a luat primul 10 absolut din istoria gimnasticii, reușind să dezorienteze până și tabela tehnică cu note, care nu știa să scrie 10. Așa că a scris 1.0, punctajul rămas în istoria gimnasticii drept „The Perfect Ten”.

Cine sunt creatorii colierului NFT

Brandul Irina Schrotter a fost lansat acum mai bine de 30 de ani, la Iași, România. Rochiile de seară elegante și ținutele de business au avut un succes instantaneu în rândul femeilor. Astăzi, brandul este vândut pe 4 continente, în 17 țări. Pe lângă propria afacere, Irina s-a concentrat întotdeauna pe promovarea și susținerea tinerilor creativi și a artiștilor.

În 1999, Irina Schrotter a organizat la Iași prima ediție a Romanian Fashion Week, ceea ce a devenit, în anii următori, cel mai important eveniment dedicat modei românești. Festivalul a avut, în anii următori, 12 ediții de succes.

După o pauză de mai bine de un deceniu, Romanian Fashion Week a făcut, în 2021, un pas mare spre creativitate, devenind Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești.

Vlad Țenu este un arhitect român stabilit la Londra. A studiat arhitectura la Iași, Lisabona și Londra la Bartlett, unde a obținut o diplomă de Master în Arhitectura Adaptivă & Computație si un Certificat de Cercetare Avansată în Arhitectură. În prezent, lucrează la Allford Hall Monaghan Morris și este asistent universitar la Bartlett.

Printre lucrările sale se afla Minimal Complexity, piesa câștigătoare a concursului Repeat organizat de TEX-FAB în 2010 și a unui premiu al Institutului Arhitectilor Americani (AIA) în Houston în 2012. Lucrarea a fost expusă la Festivalul de Arhitectură din Londra (2012) și evenimentul Sleep Hotel (2013). 

Lucrările sale din domeniul designului vestimentar au culminat, prin colaborarea cu designerul Lana Dumitru, cu o rochie realizată din 25.000 de cristale Swarovski. Creația, lansată în Hong Kong în 2018, a câștigat premiul BIG SEE Wearable Art (Ljubljana, 2018) și a fost purtată pe scena de către faimoasa cântăreață Björk.

Conectat cu lumea digitală încă din anul 2000, momentul în care dezvoltarea Internetului a explodat, IT-istul Andrei Dănilă, din Iași, este mereu dornic să învețe și să fie acolo unde competența, profesionalismul și munca sunt condiția obligatorie pentru reușită.

Căci, oricât de multă muncă ar avea de făcut, Andrei crede că nimic nu se compară cu satisfacția de a lucra alături de alți inovatori. Streamingul live, biometria și acum NFT-urile reprezintă calea inovației tehnologice și, de asemenea, calea afacerilor sale, spune Andrei Dănilă. Antreprenor internațional în IT și domeniile conexe IT-ului, Andrei este mereu în căutarea următoarei provocări.

Andrei Cozlac este artist video, lector univ. dr. la „Universitatea George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale, profesor colaborator la Facultatea de Arte în Limba Română, din Târgul Mureș. Și-a început activitatea de VJ în anul 2005, având totodată colaborări cu festivaluri mari de muzică din România și de peste hotare.

Andrei a semnat video designul unor piese de teatru în regia unor regizori celebri, precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor-Cristian Popescu. În anul 2017 a primit premiul video mapping în teatru, în cadrul Festivalului Național de Comedie, iar în 2020 a primit premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriei creative românești și primul mare eveniment cu public din România în 2021, de după relaxarea măsurilor impuse de pandemie, este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

Amănunte despre RCW, pe www.romaniancreativeweek.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.