Cine e Sándor Rózsa, banditul care a ucis 36 de oameni, omagiat de ultrașii maghiari

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.10.2023 - 14:37
Sándor Rózsa, - Foto: Captura Video

Suporterii maghiari de la partida Ungaria - Serbia au făcut o scenografie specială cu Sandor Rozsa în centru, haiduc din secolul 19. Azi este un erou în Ungaria, prezent în numeroase balade, deși a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru tâlhărie și crimă.

SHARE

Suporterii maghiari de pe ”Puskas Arena” au avut o scenografie specială, cu Sándor Rózsa protagonist. În 1848 a participat la Revoluția Maghiară, când a condus 150 de haiduci și a luptat împotriva sârbilor.

Aceste este motivul pentru care ultrașii maghiari l-au ales drept personajul scenografiei la meciul cu Serbia. 

Sándor Rózsa a fost un haiduc maghiar din Câmpia Ungariei Mari. Este cel mai cunoscut tâlhar de drumul mare din Ungaria; viața sa a inspirat numeroși scriitori, în special pe Zsigmond Móricz și Gyula Krúd

Biografie

Numele mamei sale era Kántor Erzsébet. Și-a pierdut tatăl, András Rózsa, la o vârstă fragedă, acesta fiind spânzurat pentru furt de cai, iar potrivit altor surse a fost împușcat mortal în timpul unui jaf în Bácska.

Acest lucru a avut un impact major asupra restului vieții sale. A fost analfabet. A comis prima sa crimă la periferia orașului Kiskunhalas.

În 1836, la vârsta de 23 de ani, a fost trimis în judecată pentru că a furat două vaci sterile de la fermierul István Darabos. A fost trimis apoi la închisoarea din Szeged.

După evadarea sa aventuroasă din închisoarea din Szeged, a devenit un fugar, iar numele său a fost asociat cu multe aventuri infame ale haiducilor.

Citeşte şi: Alimentul din România care s-a scumpit cu 33% față de 2022. În Ungaria este de două ori mai rău

A ucis 30 de persoane, inclusiv jandarmi, a jefuit ferme, a dus vite și cai. Pentru aceasta a fost în permanentă fugă și persecuție.

În 1845, a înaintat o cerere de clemență regelui, susținând că ar dori să ducă o viață cinstită, dar cererea de clemență a fost respinsă de monarh.

În timpul Revoluției maghiare din 1848

În octombrie 1848, în numele Comitetului de Apărare (Honvédelmi Bizottmány), s-a alăturat Revoluției maghiare din 1848 cu compania sa de 150 de luptători călare. Cu aspectul lor neobișnuit și stilul de luptă neobișnuit, au avut succes și în lupta pentru libertate.

La 17 noiembrie, colonelul Lajos Asbóth a trimis Trupele Libere ale lui Sándor Rózsa să dezarmeze satul Ezeriș, care au jefuit satul și au ucis 36 dintre locuitorii săi.

După restaurarea puterii habsburgice

După căderea revoluției, a fost nevoit să fugă și a revenit la stilul de viață de bandit de odinioară.

A fost condamnat la închisoare pe viață. A petrecut 9 ani în închisorile din Kufstein, Szabadka și Pétervárad până când a fost eliberat în cadrul unei amnistii generale în 1868. Sándor Rózsa a fost o personalitate atât de cunoscută încât, în timpul detenției sale la Kufstein, putea fi văzut duminica în piață pentru bani. Mulți oameni doreau să îl vadă.

Citește și: UEFA amână meciurile de fotbal din Israel din cauza conflictului în curs

În același an, și-a reluat vechile activități și a jefuit vagoane poștale și trenuri de cale ferată, scrie wikipedia

Acest haiduc din secolul 19, participant și la Revoluția de la 1848, este un erou în Ungaria, prezent în numeroase balade sau opere literare, deși a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru tâlhărie și crimă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te