Cine este românca desemnată ministrul Sporturilor în Franța

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.09.2018 - 09:16

Roxana Mărăcineanu a plecat din România în 1984, 
la vârsta de nouă ani. În 1998 aducea primul titlu mondial la înot pentru Franța.

SHARE

Românca a fost desemnată, săptămâna trecută, în funcția din care tocmai demisionase fosta campioană la scrimă, Laura Flessel.

„Mulţumesc mult Franţei şi acestei republici atât de primitoare, pe care sunt bucuroasă să o servesc. Nu există o modalitate mai frumoasă de a înapoia Franţei ceea ce mi-a dat de la sosirea mea din România, în 1984, la vârsta de nouă ani. Părinţii mei aveau atunci vârsta pe care o am eu acum. Nu ştiau un cuvânt în franceză, nu cunoşteau pe nimeni aici. Nu am crezut că voi ajunge atât de departe, mai ales că am început într-un centru de integrare a refugiaților, în Bretania. Vă mulțumesc că am avut șansa, eu și fratele meu, să trăim o viață liberă“, a declarat Roxana Mărăcineanu, pentru AFP. 

Întrebată despre obiectivulul câștigării a 80 de medalii la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, obiectiv stabilit de predecesoarea sa, Roxana Mărăcineanu a declarat că o interesează mai mult modul prin care va asigura condiții sportivilor pentru a ajunge să aibă rezultate. „Nu vreau să mă uit la numerele anunţate. Nici nu ştiu dacă voi anunţa eu altele, chiar dacă este o obişnuinţă să anunţi. Vreau să mă concentrez mai degrabă pe ceea ce vom pune în practică pentru a ajunge acolo“, a spus Roxana Mărăcineanu, în condițiile în care Ministerul Sporturilor din Franța a avut în acest an un buget de 481,6 milioane de euro, cu 7 la sută mai mic decât în 2017. 

Carieră

Roxana Mărăcineanu are dublă cetățenie, română și franceză și, în 1998, a devenit prima campioană mondială a Franței la înot, în proba de 200 m spate, la (Australia). Un an mai târziu a cucerit titlul de campioană europeană în aceeași probă, la Istanbul (Turcia).

În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney (Australia), Roxana Mărăcineanu a cucerit medalia de argint la 200 m spate. La acea ediție, ea a fost învinsă de românca Diana Mocanu.

Patru ani mai târziu, Roxana Mărăcineanu s-a retras din activitatea sportivă, apoi a fost consultant pentru Televiziunea Franceză, Europe 1 și l’Équipe TV. 

În 2010 a fost aleasă consilier regional în Île de France (Paris) din partea Partidului Socialist. După ce în Franța au fost înregistrate mai multe cazuri de copii care s-au înecat, în iulie 2018 premierul Edouard Phillipe i-a cerut Roxanei Mărăcineanu să facă parte dintr-o comisie interministerială (Educație Națională și Sport) însărcinată cu gândirea modalităților de îmbunătățire semnificativă a rezultatelor instruirii înotului în școlile primare francize.

Roxana Mărăcineanu este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger, cei doi având trei copii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te