Cine e singurul sportiv medaliat olimpic, la masculin și feminin? Românii l-au avut oponent la Paris

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.08.2024 - 12:17
Cine e singurul sportiv medaliat olimpic, la masculin și feminin - Foto: Facebook/COSR/Team Romania/Cristian Nistor
Cine e singurul sportiv medaliat olimpic, la masculin și feminin - Foto: Facebook/COSR/Team Romania/Cristian Nistor

Cine e singurul sportiv medaliat olimpic, la masculin și feminin? A câștigat medalia de bronz, atât la Jocurile Olimpice de la Tokio, în 2021, cât și acum, la Paris 2024. Nu e vorba de un transgender, iar românii l-au avut adversar într-o probă în care România a câștigat aurul.

SHARE

Cine e singurul sportiv medaliat olimpic, la masculin și feminin? Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice s-a întâmplat ca un participant la ele să se afle pe podium, în probe destinate ambelor genuri. În plus, a luptat chiar cu românii în cursa ce ne-a mai adus un titlu olimpic.

Cine e singurul sportiv medaliat olimpic, la masculin și feminin? Românii l-au avut oponent la Paris

Cine a urmărit finala probei feminine de 8 +1 rame, n-a avut ochi, probabil, decât pentru fetele noastre. Ele au reușit să se impună categoric, devansând echipajele din Canada și Marea Britanie cu mai mult de o barcă.

Dar, în aceeași cursă, fetele noastre au avut ca adversar și un bărbat. Și nu unul oarecare, ci chiar membru al echipei Marii Britanii, are a obținut medalia de bronz. 

Citește și: Gimnasta româncă care își anunță retragerea din sport. Mama sportivei: „Atât am putut suporta!

Sportivul se numește Henry Fieldman și a intrat în istorie, devenind primul olimpic care câștigă medalii atât la masculin, cât și la feminin.

În vârstă de 35 de ani, Henry nu „trage la rame”, ci este cârmaciul echipei, adică cel care conduce barca, cu fața spre ea, impunând strocul - numărul de lovituri în apă - în timp ce canotorii sau canotoarele vâslesc.

Henry Fieldman, între cele opt canotoare ale echipajului de 8+1 rame al Marii Britanii - Foto: Instagram/Henry Fieldman

Nu este deloc o misiune simplă sau nesemnificativă. Organizația Row New York îi definește ca fiind creierul bărcii.

„Ei conduc, ei motivează, ei execută strategia în timpul curselor și ei antrenează în timpul antrenamentelor”, a explicat aceasta rolul ceui care, pentru neinițiați, poate să pară un simplu „pasager” al bărcii.

Citește și: Mihai Covaliu: ”României i-a fost furată medalia de bronz la sol”. „A văzut toată lumea, toată sala”

Pentru Henry Fieldman este a doua medalie olimpică de bronz, prima obținând-o, în schimb, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 - desfășurate în 2021, din cauza pandemiei - unde a ieșit pe locul 3 alături de echipa masculină de 8+1 vâsle a Marii Britanii, noteaza boredpanda.com.

Înainte de a-și asigura o medalie olimpică în Japonia, el a câștigat bronzul la Campionatele Mondiale de Canotaj 2018 din Bulgaria. De asemenea, în anul următor, el a câștigat un alt bronz la Campionatele Mondiale de Canotaj 2019 din Austria.

Sâmbătă, 3 august, el a adăugat o altă medalie la colecția sa, dar în proba feminină de 8 rame plus un cârmaci , câștigată chiar de echipajul României, cu mai mult de o barcă avans.

Includerea sa în echipă a fost posibilă datorită unei noi reguli a Federației Internaționale de Canotaj, aprobată în 2017, care permite cârmaciului să fie atât o femeie, cât și un bărbat.

Henry și echipa feminină s-au calificat pentru Jocurile Olimpice terminând pe locul patru la Campionatul Mondial din 2023.

Henry, cu medalia de bronz cucerită la Jocurile Olimpice Paris 2024, cu echipajul feminin de 8+1 rame - Foto: Instagram/Henry Fieldman

În Paris, au câștigat bronzul la evenimentul de la Vaires-sur-Marne, un moment pe care Henry l-a descris ca fiind „o adevărată bucurie” și „onoarea vieții sale”.

„Au schimbat regula abia în 2017, așa că cineva urma să o facă și s-a întâmplat să fiu eu. Fiecare lovitură de ramă, în medie, este mai grea pentru femei decât pentru bărbați și am fost super-impresionat de ele.

Sunt un grup care ne sprijină foarte mult. Am trecut printr-o mulțime de suișuri și coborâșuri și provocări”, a spus Henry, la finalul probei, potrivit sursei citate.

Bronzul feminin este doar a doua medalie a Marii Britanii în această probă, după argintul de la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, și vine după ce nu au reușit să ajungă în finală la Tokyo.

Citește și: Aur pentru România, sunt reginele canotajului! România a terminat pe primul loc la 8 plus 1 feminin

Originar din Hammersmith, Henry Fieldman a ales să schimbe echipa deoarece a considerat că omologul său, Harry Brightmore, ar fi „mai potrivit pentru bărbaț, iar eu aș fi mai potrivit pentru femei”.

De altfel, echipa masculină de 8+1 vâsle a Marii Britanii a câștigat medalia de aur la concursul olimpic de la Paris. Ei au adunat acum medalii la cinci Olimpiade consecutive, inclusiv aur la Rio în 2016.

Henry Fieldmana primit sprijin de la diverși membri ai echipajului său, cum ar fi canotoarea Heidi Long.

Cârmaciul Henry Fieldman, cu bronzul cucerit la Jocurile Olimpice de la Tokio, în 2021, alături de canotorii din echipajul masculin de 8+1 vâsle - Foto: Instagram/Henry Fieldman

„El scoate ce e mai bun din noi toți, așa că nu am putea face asta fără el. Suntem un grup mare și el ne ține pe toți exact pe același lucru - ne ia toate grijile din ceea ce avem de făcut. 

Știm că atunci când stăm la linia de start, absolut totul a fost rezolvat”, a declarat aceasta înainte de cursa de la Olimpiadă

În plus, Harriet Taylor a menționat că rolul cârmaciului într-o cursă „este adesea destul de subevaluat, și poate subevaluat de oamenii care nu înțeleg cu adevărat canotajul”.

Citește și: Programul echipelor românești, marți, la Paris 2024. Ce sportiv român luptă pentru aur în finală

Dublul medaliat olimpic intenționează să își continue și să-și intensifice contribuția la echipa feminină de 8+1 rame.

„Sper că, acum, că am obținut două medalii olimpice la „opt feminin”, acesta ar putea fi începutul obținerii mai multor medalii la această probă, pentru a ajunge la lucruri mai importante”, a mai declarat Henry Fieldman, unicul medaliat olimpic atât la masculin, cât și la feminin.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te