CFR Cluj, sancționat de UEFA pentru nereguli financiare. Clubul riscă excluderea din cupele europene

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.03.2023 - 08:13
CFR Cluj, sancționat de UEFA pentru nereguli financiare. Clubul riscă excluderea din cupele europene. - Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a sancţionat 11 cluburi, între care şi CFR Cluj, pentru încălcarea regulilor de monitorizare financiară, iar campioana României riscă să fie exclusă din cupele europene.

SHARE

Şase cluburi, între care şi Olimpija Ljubljana şi CFR Cluj, sunt ameninţate cu o suspendare de un an din următoarea competiţie european pentru care se vor califica până în 2027, din cauza neachitării datoriilor.

Perioada de probaţiune în aceste cazuri este de unul până la doi ani, cluburile având de îndeplinit ţinte financiare, precizează UEFA.

Citește și: VIDEO Aro M461 facelift, prezentat la Salonul de la Paris din 1971, alături de cele mai tari mașini

Clubul CFR Cluj a fost amendat cu 250.000 de euro de UEFA pentru datorii neachitate

Olimpija a fost sancţionat cu 100.000 de euro, tot pentru datorii neachitate (salarii, sume de transfer sau impozite.

Peste 200 de cluburi care calificate în cele trei competiţii continentale intercluburi în acest sezon sunt evaluate în trei perioade diferite începând cu luna iulie, a precizat UEFA.

Clubul sloven este amendat pentru a doua oară din cauza încălcării ''Fair play-ului financiar'' de când Aleksander Ceferin, actualul preşedinte al UEFA, a părăsit gruparea, în urmă cu 12 ani. Olimpija a primit 350.000 de euro de la UEFA pentru evoluţiile sale din tururile preliminare ale Europa Conference League în acest sezon.

Citește și: Spitalul din secolul XXI care are condiții din evul mediu. Medicii operează ”în orb”

Cluburile croate Osijek şi Rijeka, care aveau datorii neachitate datând din sezonul trecut, care le pun sub semnul întrebării licenţele oferite de federaţiile naţionale pentru cupele europene, au fost deposedate de câştiguri de 450.000 de euro, recompensele pentru evoluţiile din Europa Conference League în actualul sezon.

Alte cluburi, Aris Salonic, Astana, Borac Banja Luka, Floriana, Konyaspor, Kîzîljar SK Petropavlosk, Osijek şi Valmiera, au fost sancţionate cu amenzi între 150.000 de euro şi 10.000 de euro.

Reacția CFR Cluj la sancțiunea UEFA 

''Situaţia financiară în care ne aflăm astăzi este una asumată, şi, tocmai în acest sens, conducerea clubului face eforturi mari, de o bună perioadă de timp, să compenseze risipa făcută în anii trecuţi. Ne aşteptam ca pe parcursul procesului de redresare, început în urmă cu mai bine de un an, să apară astfel de momente grele, dar am ştiut şi că, împreună, vom găsi întotdeauna soluţii. În consecinţă, am început un plan de optimizare de la care nu ne abatem în niciun moment. Mai mult, luăm această decizie, a comisiei UEFA, ca pe o motivaţie suplimentară pentru a ne dedica şi mai mult redresării financiare, în aşa fel încât sa ajungem un club performant şi sustenabil şi din punct de vedere financiar'', se arată în mesajul clubului din Gruia.

''Decizia comisiei este una firească, dată fiind noua politică de sustenabilitate financiară a UEFA, care are drept unic scop susţinerea tuturor cluburilor în demersul acestora de 'vindecare' economică. Luam exemplul altor cluburi europene şi suntem convinşi că rezultatele de până acum, cu care ne mândrim, vor fi susţinute în continuare de un buget din ce în ce mai optimizat'', subliniază clubul CFR Cluj.

''Vrem să asigurăm întreaga suflare CFR-istă că, indiferent de momentul în care ne aflăm, nu vom renunţa nicio secundă la obiectivele sportive pe care ni le-am propus'', se arată în finalul mesajului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te