Ceremonia inedită de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. De la ce oră și unde va avea loc?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.07.2024 - 08:23
Ceremonia inedită de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. De la ce oră și unde va avea loc? - Foto: Profimedia images

Ceremonia inedită de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.Jocurile Olimpice de vară de la Paris vor debuta oficial vineri seara cu o ceremonie de deschidere inedită, desfășurată pentru prima dată în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franței.

SHARE

Cele 206 delegații vor "defila" pe 85 de ambarcațiuni pe Sena, începând cu ora 20:30 (ora României), trecând pe lângă obiective turistice precum Catedrala Notre-Dame, Luvru și Muzeul Orsay, pe o distanță de șase kilometri, de la Pont d'Austerlitz până la Trocadero, lângă Turnul Eiffel.

Ceremonia inedită de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. De la ce oră și unde va avea loc?

În total, la Jocuri vor participa 10.500 de sportivi, dintre care 571 din Franța.

Deocamdată, nu se știe cine va aprinde vasul olimpic, dar se speculează că onoarea ar putea reveni fostei atlete Marie-Jose Perec, triplă campioană olimpică, sau fostului mare fotbalist Zinedine Zidane.

Peste 400 de dansatori și 3.000 de artiști vor performa în timpul ceremoniei de deschidere, atât pe bărcile care vor pluti pe Sena, cât și pe podurile care traversează fluviul.

Conform unor surse, superstarul Celine Dion va cânta în timpul ceremoniei, alături de Lady Gaga, care va începe de la ora 20:30.

Printre ultimii purtători ai torței olimpice se va număra și rapperul american Snoop Dogg.

Citește și: România a rămas cu 106 sportivi la JO de la Paris. O atletă, exclusă pentru dopaj. Ce a luat

Circa 326.000 de spectatori vor asista la această ceremonie, estimată să dureze patru ore. Dintre aceștia, 222.000 au primit bilete gratuite, iar 104.000 au plătit pentru tichete la cheiurile joase.

Peste 80 de ecrane uriașe, plasate strategic, vor permite spectatorilor să se bucure de atmosferă și să urmărească spectacolul de-a lungul fluviului.

Peste 120 de șefi de state și guverne au confirmat prezența la ceremonie, printre care cancelarul german Olaf Scholz și Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden. Jocurile vor fi declarate deschise în mod oficial de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Citește și: Ce trebuie să facă spectatorii români care merg la Jocurile Olimpice de la Paris? Unde pot merge?

Planul de securitate pentru ceremonia de deschidere este unul fără precedent, cu peste 45.000 de persoane mobilizate pentru a asigura desfășurarea în ordine. Spațiul aerian pe o arie de 150 de kilometri în jurul Parisului va fi închis vineri seara, la fel ca și numeroase zone de-a lungul Senei.

Parisul găzduiește Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după edițiile din 1900 și 1924.

România participă la Jocurile Olimpice 2024 cu o delegație de 106 sportivi (atleta Florentina Iușco a fost suspendată joi pentru dopaj și exclusă din echipa olimpică), care vor concura la 18 discipline sportive, având obiectivul de a obține un bilanț mai bun decât la ediția precedentă de la Tokyo, unde România a cucerit patru medalii, una de aur și trei de argint.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te