Cei doi români care trebuiau să „îl curețe” pe Pele la Mondialul din Mexic. „;M-a călcat din spate”

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.01.2023 - 16:35
Pele la Mondialul din 1970 - Foto: gsp.ro

Pele a murit la vârsta de 82 de ani Corpul său a cedat pe 29 decembrie 2022. În 1970, România a înfruntat Brazilia la Cupa Mondială din Mexic. Doi români au avujt misiunea de a-l marca pe Pele.

SHARE

România a jucat la Campionatul Mondial din 1970 împotriva Brazilia și a pierdut la mare luptă cu scorul de 3-2. 

Liță Dumitru a avut cea mai grea misiune, să-l marcheze pe marele Pele. A fost „umbra” brazilianului pe teren, iar evoluția sa l-a determinat pe Pele să-l numească drept cel mai tare adversar de la Mondialul din 1970. Liță Dumitru trebuia să primească un cartonaș roșu.

„Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat «galben», dar cred că meritam «roșu». Primele 30 de minute au fost infernale. A fost intervalul în care am jucat altceva decât fotbalul pe care îl știam eu. Intram practic kamikaze la fiecare duel cu el. Îi luam mingea, mă mai dribla, îi luam iarăși mingea”, a povestit fostul internațional pentru GSP.

„Știam că are origini românești. Era născut la Timișoara, vorbea puțin românește. Pe atunci, contam la forurile internaționale”, a precizat Dinu, pentru Gazeta Sporturilor.

„Aflasem înaintea meciului cu Brazilia că arbitrul este născut în România”, și-a amintit și Liță Dumitru.

Dinu a intrat la rupere

 Cornel Dinu (74 de ani) a descris și el duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”.

„El era arţăgos. Nu te înjura pe parcursul meciului, dar când îl supărai mai scăpa un «Nenorocitule!». Eu am avut o întâmplare trăită pe viu cu el. Era şi foarte arţăgos în teren, inteligent, ne-am cunoscut şi pe viu pe Copacabana.

Am avut un moment cu el în care atacau, făceau pressing şi m-a călcat de la spate. După cinci, şase minute, mă întorceam cu mingea spre fanion şi mi-a venit în cap ideea să dau cu călcâiul să merg mai departe, să trec de el, dar n-am scăpat de «Nenorocitule!» Trăia jocul, un ambasador al jocului şi al Braziliei, indiscutabil!

Citește și: Românul ce a avut misiunea de a-l „anihila” pe Pele: L-am atacat kamikaze din spate, ne-am scuipat

Era genial, am trăit pe viu când m-am întâlnit cu el. Trecuse de marcajul lui Liţă Dumitru în repriza a doua şi el era cu spatele la poartă şi eram convins la capacitatea mea, la vârsta mea, potenţa mea, că nu va avea nicio şansă.

Eram convins că-i pot face o alunecare şi să-l curăţ la glezne. Citea genial jucătorul şi cu spatele la el. Mingea a trecut pe lângă mine, a sărit, m-am dus sanie şi el s-a dus spre poarta noastră. O mângâiere a naturii”, a spus Cornel Dinu, la Orange Sport.

Arbitrul avea origini românești

Partida disputată pe 10 iunie 1970, la Guadalajara, a fost arbitrată de Ferdinand Marschall din Austria. După mai bine de 52 de ani, Cornel Dinu, unul dintre cei mai buni tricolori din jocul cu Brazilia, a dezvăluit un amănunt mai puțin cunoscut despre „centralul” întâlnirii.

„Știam că are origini românești. Era născut la Timișoara, vorbea puțin românește. Pe atunci, contam la forurile internaționale”, a precizat Dinu.

„Aflasem înaintea meciului cu Brazilia că arbitrul este născut în România”, și-a amintit și Liță Dumitru.

Brazilienii i-au reproșat arbitrului că nu l-a eliminat pe Liță Dumitru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te