Campionatul european de înot de la Budapesta, de acum două săptămâni, a adus României o medalie de aur în premieră, câștigată de Robert Glință la proba de 100 m spate, dar și o calificare frumoasă la Jocurile Olimpice a tânărului David Popovici, care a îndeplinit baremul de calificare în proba de 100 m liber, cu timpul de 48,30 secunde.
La aceeași competiție, Robert Glință a obținut și medalia de argint la 50 spate, iar David Popovici a stabilit un nou record naţional în proba de 200 m liber.
Al treilea înotător calificat la Jocurile Olimpice, încă de anul trecut, este Daniel Martin (20 de ani).
David Popovici (16 ani)
va reprezenta înotul
românesc la Tokyo,
alături de Robert Glință
(24 de ani) și
Daniel Martin (20 de ani)
„În primul rând, aș vrea să le mulțumesc antrenorilor mei și staff-ului meu întreg. Aș vrea să le mulțumesc părinților mei, pentru că întotdeauna m-au ajutat, m-au susținut și m-au împins către tot ce am vrut să fac și mi-a făcut plăcere să fac.
Aș vrea să mulțumesc Federației Române de Natație pentru tot suportul. Mă bucur că am ajuns aici, însă e doar începutul.
Va trebui să dau tot ce am mai bun și la Olimpiadă, și la următoarele concursuri. Nu o să vă dezamăgesc, de asta sunt sigur“, a declarat David Popovici.
Copilul recordurilor
Povestea sportivă lui David începe la patru ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză de către medicul pediatru, care le-a recomandat părinților să-l ducă la înot.
Așa a ajuns la bazinul de la Lia Manoliu câteva veri, unde a fost inițiat de antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea.
Nu mai avusese sportivi în familie și, totuși, la un moment dat, copil fiind, și-a dorit să înceapă performanța. Așa l-a cunoscut pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește și în prezent.
La 10 ani, a doborât primul record național în proba de 50 de metri spate. Era doar începutul. În următorii ani, aveau să vină nu mai puțin de 45 de recorduri naționale în bazin scurt și 27 de recorduri naționale în bazin lung, la categoriile de vârstă sub 15, 16, 17 și 18 ani.
David Popovici
În 2019, David a devenit cel mai medaliat sportiv al delegației țării noastre la Festivalului Olimpic de Tineret European (FOTE) de la Baku.
Atunci a stabilit un nou record al competiției la FOTE 2019 în proba de 100 de metri liber, cu timpul de 49,82 secunde, acesta fiind și cel mai bun timp înregistrat
vreodată pe această distanță de un sportiv de 14 ani.
Totodată, este și noul record național la categoriile 15-18 ani. Precedentul record era de 49,87 secunde și era deținut de către Robert Glință.
Robert Glință, primul înotător român medaliat cu aur la campionatul european
Robert Andrei Glinţă a câștigat prima medalie de aur a înotului masculin românesc la un Campionat European de seniori, la ediția organizată la Budapesta în perioada 10-23 mai.
Cu această ocazie a stabilit joi şi un nou record naţional al probei de 100 m spate, după ce îl doborâse în serii (53 sec 26/100) şi semifinale (52 sec 97/100). Vechea performanţă îi aparţinea tot lui Glinţă, din 27 mai 2018 (53 sec 32/100).
Medalia cucerită de Glință la Europene a fost şi prima după o pauză de 17 ani, incluzând și competițiile feminine, ultima realizare fiind a Cameliei Potec în 2004, la Madrid, în proba de 200 m liber, potrivit Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.
Robert Glință a cucerit prima medalie de aur pentru România la un Campionat European de seniori - Foto; INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin
„Mă bucur că am reuşit să sparg gheaţa, sunt primul medaliat cu aur la masculin. Eu sper că aşa să fie, că am spart gheaţa şi după mine vor începe să curgă alte titluri de campioni europeni. Cu mine sau cu alţii care vin din spate.
Spre exemplu, David Popovici, care a reuşit o performanţă fabuloasă, uluitoare pur şi simplu, reuşind să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo la vârsta de 16 ani“, a fost reacția lui Robert după câștigarea medaliei de aur la 100 m spate.
Daniel Martin așteaptă cu încredere Jocurile Olimpice
Al treilea înotător român calificat la Tokyo este Daniel Martin (20 de ani).
El a reușit să coboare sub baremul olimpic la 100 m spate la Campionatele Mondiale de la Gwangju, din Coreea de Sud, în 2019.
Sportivul de la CSM Bacău, antrenat de Iulian Matei, a terminat cursa din serii după 53,65 de secunde, baremul A de calificare la Tokyo în proba de 100 m spate fiind 53,85. Atunci, Martin a terminat la o sutime de secundă în spatele lui Robert Glință.
Daniel a primit Premiul pentru Performanță Sportivă, în cadrul Galei „Valori 2019“, organizate de Newsweek România.