Australian Open, sub spectrul incendiilor

DE Mihai Duță | Actualizat: 17.01.2020 - 11:11
Arena  Rod Laver are o capacitate de 14.820 de locuri
Arena Rod Laver are o capacitate de 14.820 de locuri

Organizatorii au fost nevoiți să facă față unei amenințări fără precedent: fumul provenit de la incendiile catastrofale din Australia.

SHARE

Primul turneu de Grand Slam al anului va debuta pe 20 ianuarie la Melbourne cu mobilizarea unor mijloace speciale pentru ca spectatorii și sportivii să nu fie puși în pericol.

„Incendiile cele mai apropiate sunt la câteva sute de kilometri de oraș. Am alocat mijloace suplimentare considerabile pentru analiză, urmărire și logistică, pe tot parcursul turneului.

La fața locului vor fi experți în meteorologie și calitatea aerului care vor analiza toate datele disponibile în direct și vor evalua în timp real calitatea aerului la Melbourne Park“, a comunicat Craig Tiley, directorul Australian Open.

În cel mai rău caz, competiția s-ar putea desfășura pe cele trei arene cu acoperiș retractabil și pe cele opt terenuri „indoor“ care sunt dotate cu aparate de aer condiționat și instalații de filtrare a aerului.

Dacă totul merge bine, competiția se va desfășura pe cele 25 de terenuri în aer liber ale complexului Melbourne Park.

Astfel, din 20 ianuarie până pe 2 februarie, se va desfășura cea de-a 108-a ediție a acestui turneu, campionii en-titre fiind Novak Djokovic (învingătorul lui Rafael Nadal în 2019) și Naomi Osaka (învingătoarea Petrei Kvitova anul trecut).

Partidele din primul tur se vor desfășura pe 20 și pe 21, apoi, pe 22 și 23 ianuarie, vor avea loc partidele din turul doi.

Vineri și sâmbătă, pe 24 și 25 ianuarie, vor fi meciurile din turul trei, urmate, duminică și luni, de optimile de finală.

Marți, 28 ianuarie, și miercuri, 29 ianuarie, se vor disputa sferturile de finală, iar joi, pe 30 ianuarie, vor avea loc semifinalele feminine și o semifinală masculină.

Vineri, pe 31 ianuarie, va avea loc cealaltă semifinală masculină și finala de dublu feminină.

Sâmbătă, pe 1 februarie, va avea loc finala feminină, iar pe 2 februarie, finalele masculine de simplu și de dublu. Toate partidele vor putea fi urmărite pe Eurosport.

Premii record

La această ediție vor fi oferite premii în valoare totală de 49,1 milioane dolari americani, în creştere cu 13,6% faţă de anul trecut.

Campionii, la masculin şi feminin, vor primi câte 2,85 milioane dolari, iar  finaliştii vor încasa câte 1,43 milioane dolari. Semifinaliştii vor fi recompensaţi cu câte 719.000 dolari; cei calificați în sferturi vor lua câte 363.562 dolari; cei din optimi, câte 207.750 dolari; câte 124.650 de dolari pentru turul III, câte 88.640 de dolari pentru turul II și câte 62.325 de dolari pentru primul tur.

Jucătorii eliminați în primul tur al calificărilor va încasa aproximativ 13.800 de dolari, mai mult cu 33,3% față de anul precedent. 

Româncele de pe tabloul principal

România are trei jucătoare acceptate direct pe tabloul principal - Simona Halep, Sorana Cîrstea și Irina Begu. Modificări ar mai putea interveni în cazul retragerilor de ultim moment.

Evident, șansele cele mai mari le are Simona Halep, care a ajuns în Australia încă din primele zile ale anului pentru a participa la turneul de la Adelaide, orașul natal al antrenorului ei, Daren Cahill.

În 2019, Simona a fost eliminată în optimi de Serena Williams

Simona este într-o formă mult mai bună ca anul trecut, atunci când avea probleme cu spatele, și se află printre favoritele competiției.

Simona a ajuns în finala Australian Open la ediția din 2018, însă a fost învinsă atunci de Caroline Wozniacki.
Câștigarea celui de-al treilea titlu major al carierei reprezintă primul obiectiv al Simonei din 2020. 

Ce cotă are Simona

Cea mai bine clasată jucătoare de tenis din România pornește cu șansa a patra la câștigarea turneului de tenis care va avea loc la Melbourne.

Chiar dacă turneul nu are o favorită clară, bookmaker-ii o cotează cu cea mai bună șansă pe Serena Williams (cotă 7/1), urmată de Bianca Andreescu (8/1), Ashleigh Barty (9/1). Simona Halep are cotă de 10/1 la câștigarea trofeului, ceea ce înseamnă că, pentru 100 de lei pariați, victoria Simonei vă va aduce un câștig de 1.000 de lei.

Cea mai bine clasată
jucătoare de tenis
din România pornește
cu șansa a patra
la câștigarea turneului
de tenis care va
avea loc la Melbourne

Potrivit pariorilor, este mult mai probabil ca Halep să fie eliminată înaintea lui Naomi Osaka sau Serena. În schimb, Halep este favorită să ajungă mai sus pe tabloul principal decât Angelique Kerber (cota 1,4/1) sau Madison Keys (1,3/1).

La masculin, favorit este Novak Djokovic, urmat de Rafael Nadal și Roger Federer.

Sportivii sunt alături de australieni

Și sportivii se pregătesc în mod special pentru această ediție, având campanii proprii de donații pentru zonele sinistrate din Australia.

Acțiunea de strângere de fonduri a pornit de la Nick Krygios, care a anunțat că va dona câte 200 de dolari pentru fiecare as pe care îl va da în turneele australiene.

Simona Halep a avut o idee originală. „Ei, bine, oameni buni, știți că iubesc Australia, la fel de bine cum știți că nu prea reușesc ași.

Novak Djokovic l-a învins pe Rafael Nadal în finala de anul trecut

Deci vreau să dau și eu o mână de ajutor și promit că... de fiecare dată când îi fac viața grea lui Darren Cahill în timpul meciurilor din Australia, voi dona 200 de dolari. Astfel, voi strânge mai mulți bani“, a spus Simona Halep.

Franţuzoaica Alize Cornet, care nu are nici ea un serviciu prea puternic, a spus că a inspirat-o ideea  Simonei. „Aceste incendii de vegetaţie din Australia îmi sfâşie inima.

Şi, aşa cum spunea Simona, nu voi strânge mulţi bani pe baza serviciului meu. Aşa că voi dona 50 de dolari pentru fiecare lovitură scurtă câștigătoare reuşită în Australia. Mult mai eficient“, a postat Cornet pe Twitter.

Australianca Ashleigh Barty a anunţat la rândul ei că donează victimelor incendiilor din ţara sa întreaga sumă încasată în urma participării la turneul de la Brisbane.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te