Zeci de persoane au participat la slujba de pomenire ale celor 65 de victime de la Colectiv

DE Bianca Iosef | Actualizat: 30.10.2022 - 15:37
Victimele Colectiv- Foto: Gândul

Zeci de persoane au participat duminică la slujbele de pomenire oficiate în memoria victimelor din Clubul Colectiv, în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, dar şi în faţa fostei hale a fabricii Pionierul, unde a avut loc incendiul din 30 octombrie 2015.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

De la ora 12.00, în curtea Bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, un sobor format din opt preoţi a oficiat slujba de parastas, în faţa monumentului, dar şi a troiţei dedicate celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de acum şapte ani. La monumentul respectiv a fost depusă şi o coroană de trandafiri albi din partea Patriarhului Daniel.

De la ora 13.00, a fost oficiată o slujbă de pomenire şi în faţa fostului club Colectiv. Tot aici au fost aşezate şi portretele celor 65 de victime ale incendiului. De la ora 18.00, rudele şi prietenii celor care au murit în tragedia din octombrie 2015 vor purta aceste portrete până la Parchetul General, în cadrul unui protest organizat de Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy.

Citește și: 7 ani de la Colectiv: Aplicația pentru tratarea pacienților arși gata de doi ani. Așteaptă aprobare

Organizatorii critică faptul că "Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat", iar problema sistemului sanitar, a paturilor şi spitalelor pentru arşi, a infecţiilor nosocomiale "este departe de a fi rezolvată" după şapte ani. Totodată, "încă este permisă funcţionarea spaţiilor publice fără asigurarea protecţiei împotriva incendiilor şi situaţiilor de urgenţă", scriu organizatorii protestului, pe Facebook.

Citește și: Tatăl uneia din victimele de la Colectiv: "Azi ne amintim de corupția și impotența statului român"

În faţa fostul club Colectiv au fost depuse coroane de flori din partea preşedinţiei, a Guvernului, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, dar şi a patriarhului Daniel.

Unul dintre cei care au participat la slujba de parastas a povestit că fiica lui a supravieţuit în urma rănilor provocate de incendiu, dar că ginerele său, Ionuţ Maior, şi-a pierdut viaţa, pe data de 7 noiembrie. Ambii au fost internaţi la Spitalul Universitar.

"Aveau două luni de la nuntă, pe 12 septembrie făcuseră nunta. (...) Era din Oneşti, era informatician, lucra în Bucureşti. Făcuseră amândoi facultatea, s-au cunoscut şi au rămas aici. Se spune că, despre morţi, numai de bine, dar toată lumea spune că el era cel mai bun", a precizat bărbatul.

El le-a mulţumit doctorilor de la Spitalul Universitar pentru faptul că au salvat-o pe fiica sa.

"Iniţial nu aveam speranţe nici în privinţa ei, dar e bine acum. (...) (Viaţa întregii familii, n.r.) s-a schimbat. Suntem mult mai trişti. Aveam alt mod de viaţă, de exprimare, înainte de asta. Acum suntem mai rezervaţi", a spus el.

Pe de altă parte, a apreciat că nu au existat îmbunătăţiri în ce priveşte măsurile de tratament în cazul marilor arşi.

"Dosarul a fost complex. Autorităţile au rezolvat o parte din el, o parte e rămas nerezolvată. În ce priveşte măsurile de tratament - nimic", a spus el.

Pe 30 octombrie 2015 a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te