VIDEO Plan în valoare de 196 de milioane de euro pentru protecția și incluziunea ucrainenilor

DE Bianca Iosef | Actualizat: 29.06.2022 - 16:51
VIDEO Plan în valoare de 196 de milioane de euro pentru protecția și incluziunea ucrainenilor/Facebook

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind implementarea Planului naţional de măsuri privind protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina care beneficiază de protecţie temporară în ţara noastră, valoarea acestui plan fiind de 196 de milioane de euro

SHARE

„Răspunsul României la criza umanitară a refugiaţilor a fost stabilit ca fiind compus din două dimensiuni ale intervenţiei. Pe de o parte, vorbim de răspunsuri de urgenţă atunci când ne-am aflat în perioada de criză şi cetăţenii ucraineni intrau în România şi a trebuit să răspundem în mod direct şi imediat. Iar, pe de altă parte, vorbim de răspunsul pe termen mediu şi lung, pentru că avem astăzi aproape 100.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână România", a afirmat Turza, după şedinţa Executivului.

Citește și: VIDEO 70 de persoane s-au autoevacuat dintr-un tren în flăcări, aflat în mișcare

Consilierul a precizat că „Guvernul României nu oferă privilegii speciale sau drepturi suplimentare cetăţenilor ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre", ci încearcă să-i integreze pe aceştia în România, astfel încât ei să devină independenţi, să poată munci în România şi să nu fie supuşi anumitor riscuri, cum ar fi cele de a fi exploataţi, de a fi traficaţi, de a trăi pe străzi, de a îngroşa rândurile şomajului.

„Prin urmare, planul de măsuri care a fost astăzi aprobat prin ordonanţă de urgenţă este rezultatul a şase grupuri de lucru realizate la nivelul ministerelor şi el vine să ofere soluţii proactive în domeniul sănătăţii, educaţiei, muncii, locuirii, pentru copii şi pentru persoane vulnerabile", a spus Turza.

Ea a dat ca exemplu în acest sens organizarea de cursuri intensive de limba română pentru ca persoanele din Ucraina care rămân în ţara noastră să se poată angaja în regim de urgenţă, facilităţi pentru angajatorii care angajează persoane cu protecţie temporară din Ucraina, identificarea tuturor copiilor ucraineni aflaţi în România, în jur de 40.000, pentru ca ei să meargă la şcoală şi să fie feriţi de tot felul de riscuri la care pot fi supuşi.

De asemenea, potrivit Mădălinei Turza, alte măsuri sunt legate de pregătirea şcolilor şi a profesorilor ca ei să poată să acomodeze copii din Ucraina în învăţământul preuniversitar, dar şi de sănătatea publică.

Citește și: VIDEO Credite de 10.000 de euro pentru studenți și de 15.000 pentru familii și cupluri de la stat

„Toate aceste măsuri cuprinse în planul naţional reprezintă şi o creştere a capacităţii administrative a autorităţilor locale, centrale pentru că aduce o îmbunătăţire a resursei umane şi a diferitelor tipuri de activităţi şi programe pe care oricum le derulam. Valoarea totală a acestui plan naţional de măsuri este de aproximativ 196 de milioane de euro, din care o mare parte va fi programată şi decontată din fondurile europene, atât cele din exerciţiul precedent, cât şi din cele din exerciţiul următor şi iar ceea ce nu este eligibil ca şi cheltuială pe zona fondurilor europene va fi suportat de la bugetul de stat", a mai spus Turza.

Ea a menţionat şi că acest plan naţional reprezintă „partea răspunsului guvernamental la criza refugiaţilor, care este completată de răspunsul oferit de agenţiile ONU prezente în România, care vin să completeze efortul guvernamental cu o serie de acţiuni care adresează acele zone în care Guvernul are o serie de limitări", scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te