VIDEO 9.000 de polițiști vor acționa în perioada Crăciunului pentru asigurarea liniștii publice

DE Bianca Iosef | 22.12.2022 - 15:40
Poliție- Foto: FACEBOOK

Aproape 9.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, în perioada 23-27 decembrie 2022, transmite joi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

SHARE

”Aproape 9.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Efectivele de poliţie planificate în serviciu, în perioada 23-27 decembrie 2022, vor acţiona pe două paliere: unul este cel de prevenire şi descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale şi de impunere fermă a legii”, transmite Poliţia Română.

”Folosind peste 4.000 de autospeciale, în medie, zilnic, cei aproape 9.000 de poliţişti vor acţiona în teren. Peste 5.500 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, aproximativ 1.400 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Citește și: Incendiu uriaș la o hală din Pantelimon. 1.000 mp afectați. Pericol de propagare

Pe drumurile publice, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru prevenirea producerii unor accidente grave, folosind aparate de măsurare a vitezei, de stabilire a prezenţei alcoolului în aerul expirat şi drugteste. În această perioadă, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu poliţiştii de la celelalte structuri, au intensivicat acţiunile de prevenire şi combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice, până în prezent fiind indiponibilizate peste 45 de tone de astfel de materiale”, mai precizează instituţia.

Citește și: CNAIR anunță restricții de circulație în perioada Crăciunului pentru pentru anumite vehicule

IGPR arată că se acordă o atenţie sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă şi a articolelor pirotehnice.

”Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, după caz, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor. De asemenea, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii vor intensifica verificările la societăţile comerciale, în special la cele care colectează şi transportă valori monetare, precum unităţile bancare, în hipermarketuri şi centre comerciale, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor şi sistemele de pază”, anunţă IGPR.

Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanţa de Crăciun în linişte şi siguranţă. 

”Dacă plecaţi cu maşina, interesaţi-vă despre condiţiile meteo şi alegeţi corect ruta. Asiguraţi-vă că autoturismul funcţionează în parametrii optimi, că aveţi valabile asigurarea obligatorie (R.C.A.) şi inspecţia tehnică periodică (I.T.P.)! Nu uitaţi că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei!

Pe autostradă, păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţa, schimbaţi banda de circulaţie doar după ce v-aţi asigurat temeinic şi aţi semnalizat intenţia. Sunt interzise: oprirea nejustificată şi circulaţia pe banda de urgenţă! Nu lăsaţi persoane necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit.

Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., solicitaţi-le un document de legitimare! Asiguraţi-vă că încuiaţi locuinţa când plecaţi de acasă! Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi învăţaţi-i să nu poarte cheia locuinţei la vedere! Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Folosirea ilegală a acestora se sancţionează şi este periculoasă! Cumpăraţi cadourile din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit!

Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii! În cazul cumpărăturilor online, verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail!”, transmite Inspectoratul General de Poliţie, scrie News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te