Scenariul aderării României la Schengen chiar în acest an sau în primăvara lui 2025 prinde contur. Asutria a rămas singura țară din UE care se opune aderării Bulgarfiei și României la Schengen.
Citește și: România, tot mai aproape de Schengen. Austria schimbă placa. Karner: Mergem pe drumul cel bun, dar..
Poizția anti-migrație a fost împărtășită de marile partide din Austria. Dar, imediat ce alegerile parlamentare din Austria au trecut, poziția dură față de aderarea României la Schengen pare să se fi înmuiat.
Vestea așteptată despre Schengen apărută în această dimineață. Austria revine la gânduri mai bune
A surprins poziția comisarului european pentru migrație propus de Austria. „Deși doar parțial, România și Bulgaria sunt deja în spațiul Schengen. Dialogul între Austria, România și Bulgaria este foarte bun, iar discuțiile continuă. Sunt convins că acest dialog va duce la o aderare deplină a celor două state cât mai curând posibil,” a spus comisarul austriac.
Comisarul european pentru afaceri interne și migrație, Magnus Brunner, a primit votul din artea UE.
Citește și: România, uși larg deschise în Schengen. Comisarul Austriei pentru migrație: Va fi o aderare deplină
Newsweek a scris zilele trecute că Publicația Der Standard informează că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, este pregătit să confirme susținerea Austriei pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 22 noiembrie.
Citește și: România în Schengen. Data la care Austria va anunța oficial acceptarea deplină României în Acord
22 noiembrie, data aderării la Schengen?
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a făcut declarații în acest sens. El a anunțat că se va întâlni cu omologul său austriac, Gerhard Karner, la Budapesta, pe 22 noiembrie. Pe agendă este intrarea României în Schengen.
„Este o întâlnire care continuă o serie de uniuni constante pe care le-am avut, aș putea spune chiar începând de anul trecut, din luna august, dar foarte intens începând din primăvara acestui an.
Am avut întâlniri frecvente și la Viena, și la Luxemburg, și la Bruxelles, și la Budapesta, atât cu ministru Karner, cât și cu ministrul Sandor Pinter, care deține președinția rotativă. Evident, am fost de câteva ori și la Sofia, unde am avut întâlniri cu colegul Atanas, ministrul bulgar”, a afirmat ministrul Predoiu la Antena 3 CNN.
Predoiu crede că după această întâlnire „ne-am luptat pentru aceste șanse, parcursul a fost progresiv în bine și da, sunt șanse să ajungem la un rezultat bun”.