Indiferent dacă vă încălziți casa cu un boiler vechi sau cu o centrală pe gaz, acestea au o eficiență de doar 60% după 10-15 ani de funcționare. Astfel, 30% din banii plătiți pe o factură sunt în plus. Dacă nu le faceți revizia la timp, pot apărea scurgeri de gaz care pot duce chiar la explozii cu consecințe grave.
Citește și: Pompa de căldură poate reduce și cu 90% factura la căldură. Costă minimum 5000 €. Există 3 tipuri
Un boiler vechi sau o centrală ineficiente ar putea adăuga sute de lei la facturile de energie.
Ele sunt piese cheie în casă pentru a vă menține căldura, dar dacă nu aveți grijă de ele în mod corespunzător, vă poate costa scump, scriu cei de la The Sun.
Citește și: Obiectul din casă care îți reduce factura la căldură cu 25%. Trebuie doar să îl păstrezi curat
Aparatele care au 10 ani sau mai mult sunt mult mai susceptibile de a fi ineficiente, potrivit site-ului de comparare a energiei Bionic.
Obiectul din casă care îți crește factura cu 30%
Les Roberts de la Bionic a declarat pentru Express: "Dacă aveți un boiler sau o centrală veche, ineficientă, veche de 10-15 ani, aproape sigur plătiți prea mult pentru energie.
"Aparatele vechi ar putea atinge o eficiență de doar 60%, ceea ce înseamnă efectiv că 40% din banii pe care îi cheltuiți pentru încălzirea locuinței nu sunt necesari."
Asta în comparație cu aparatele moderne, care va avea de obicei o eficiență de 90% sau mai mult.
Uzura ar putea însemna că acesta funcționează ineficient, folosind mai multă energie pentru a porni și a încălzi casa.
În cel mai rău caz, ar putea duce chiar la o scurgere periculoasă de gaz sau de monoxid de carbon.
O revizie periodică vă va asigura că acesta funcționează în siguranță. Prețul pentru aceste servicii este direct proporțional cu timpul necesar alocat reviziei, prin urmare costurile finale reflectă realitatea. În cele mai multe cazuri, revizia centralei termice se poate încadra în intervalul 150-300 de lei.
Poate părea mult, dar dacă lăsați orice problemă să se agraveze ar putea însemna o factură de reparații de sute de lei, pentru a înlocui aparatele de încălzire.
Un lucru pe care trebuie să-l verificați la boilerul sau la centrala dumneavoastră este presiunea. Dacă este mai mică decât indicată în manual, ar putea însemna că aparatul nu poate porni corect, ceea ce înseamnă că lucrează mai greu și mai puțin eficient.
La fel, când se acumulează murdărie și calcar, aparatele consumă mai mult.
"În timp, în interior se pot acumula depuneri care le fac mai puțin eficiente și de aceea este important să efectuați o revizie anuală. Acest lucru va asigura atât funcționarea eficientă, cât și siguranța acestuia", spun specialiștii.
Experții spun că ar trebui să porniți aparatele cu intermitență, chiar și în lunile în care nu le folosiți, pentru a preveni acumulările.