Termoenergetica, datorie uriaşă la Elcen. Câte familii riscă să stea în frig la iarnă, în București

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.09.2023 - 00:45
Termoenergetica, datorie uriaşă la Elcen - Foto: INQUAM PHOTOS / Ilona Andrei

Blocajul perpetuu existent între Elcen şi Radet s-a replicat la Termoenergetica şi Radet, companiile care trebuie să asigure la iarnă apa caldă și căldura, în apartamentele din București racordate la rețeaua publică. Elcen e în subordinea Ministerului Energiei

SHARE

Termoenergetica e o companie aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Elcen are termen până la 1 octombrie să cumpere gazul necesar celor patru CET-uri, pentru sezonul rece.

Dar nu poate să facă asta, din cauza unei datorii de aproape un miliard de lei, pe care trebuie să o încaseze de la Termoenergetica. La mijloc, așa cum se întâmplă de obicei, sunt locatarii din blocuri, care tremură deja la gândul că vor rămâne în frig, la iarnă.

Termoenergetica, datorie uriaşă la Elcen

Iarna trecută, bucureştenii au avut noroc, pentru că a fost neobişnuit de cald. Dar dacă iarna aceasta vor fi sub zero grade lucrurile vor sta dramatic. 576.000 de apartamente din București sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Altfel spus, peste un milion de oameni se întreabă dacă la iarnă vor avea căldură în case. Mulți bucureșteni au căutat soluții alternative de încălzire, dar specialiștii susțin că, pentru marile orașe, tot încălzirea centralizată este soluţia.

Performantă însă, nu cu pierderi. atrage atenţia Mihai Mereuță, președinte al Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, care susţine că "nu se pot încălzi 500.000 de apartamente pe curent electric sau cu gaze", pentru că "nu există resursele în interiorul oraşului".

Citeşte şi: Un mare oraș din România s-ar vrea încălzit cu lemn de salcie. Propunere pentru termoficare

Mai simplu: ce s-ar întâmpla dacă în Bucureşti vor apărea în câteva luni fie şi 100.000 de noi consumatori de curent electric? Are Sistemul Energetic Naţional capacitatea să susţină o asemenea cerere? Evident că nu.

Pe un calcul orientativ, pentru un apartament de aproximativ 70 mp, necesarul de căldură este intre 5,5 kW si 9 kW. Dacă alegem o centrală electrică de 9 kW, aceasta va consuma circa 1300 kW/lună. 100.000 de astfel de centrale de apartament ar avea un necesar lunar de energie electrică enorm, de 130.000 MW. România avea în anul 2020 o putere instalată lunară de 24.000 MW.

La gaz metan, situaţia e similară. Majoritatea centralelor termice pe gaz prezintă o putere termică de 24 kW. Spre exemplu, pentru o locuință de 65 mp, se poate înregistra lunar un consum de 200 m³ de gaz metan.

Citeşte şi: Nicușor Dan, mesaj îngrijorător pentru bucureșteni. Când vor scăpa de avariile de la termoficare

La 100.000 de apartamente pe gaz, rezultă un consum lunar de 20 de milioane de metri cubi de gaz. Nu este cel mai bun moment geopolitic pentru asemenea creşteri de consum de gaz metan.

Viitorul şi ceea ce se finanţează la nivel de Uniunea Europeană îl reprezintă sistemul centralizat. Care are nevoie de un management nemţesc, pentru a nu fi pe pierderi, dar şi de înlocuirea unei mari părţi din reţeaua de distribuţie a apei termice.

Claudiu Crețu, director Elcen, spune că există acum "o datorie în jur de 1 miliard de lei, care înseamnă facturile ultimelor 3-4 luni, din martie, până în prezent. Altfel, suntem în situaţia în care nu avem cum să trecem iarna, pentru că nu vom avea bani de gaze".

Citeşte şi: Nicuşor Dan avertizează asupra stării de degradare a galeriilor de termoficare. Sunt un pericol

Exact aceeaşi situaţie ca pe vremea Radet, înainte ca Gabriela Firea, fostul primar general, să înfiinţeze Termoenergetica.

Lucrurile sunt şi mai complicate. Numai ciclul combinat de la CET Vest, în cogenerare de înaltă eficiență, între energia termică şi electrică, are o putere instalată de circa 186 MW electrici, în cele două turbine cu gaz și abur.

Dacă treci pe microcentrale, energia produsă de Elcen, care se duce în Sistemul Energetic Naţional (SEN), nu ar mai exista, ceea ce ar pune SEN mari probleme.

Întâi, să recunoaştem că am pus la punct o maşină de produs pierderi

Adrian Teodorescu, director Termoenergetica, declară, conform Ştirile TVR, că "suntem foarte aproape de a o închide (n.r.: datoria) în două tranşe, conform ultimei discuţii cu primarul general., întrucât este vorba despre recunoaşterea unui mecanism al pierderilor generate de sistem".

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, afirmă că "Primăria are capacitatea să se împrumute, are deja bani în buget, are undeva la jumătate de miliard de lei. Dar, pentru ca această problemă să se rezolve, este nevoie pur și simplu de implicare".

Reprezentanții Termoenergetica dau asigurări că, după închiderea șantierelor de modernizare a magistralelor de termoficare, Bucureștiul nu se va mai confrunta în anii următori cu pierderi majore în rețea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te