Statele americane care își lasă copiii să sufere de foame

DE Aliss Higham | Actualizat: 26.05.2024 - 20:57
DUREREA FOAMEI O femeie și doi copii părăsesc o bancă de alimente din Brooklyn, New York. TEB-ul de vară va oferi familiilor cu venituri mici 120 de dolari de copil pentru cumpărături
APEL PENTRU AJUTOR  Președintele Joe Biden la o bancă de alimente din Philadelphia, Pennsylvania, în ianuarie. El a fost îndemnat să investească în programele de stat existente în loc de TEB

Programul „Transferul electronic de beneficii de vară“ ar putea ajuta la hrănirea a milioane de copii din gospodăriile care se confruntă cu insecuritatea alimentară, dar 13 dintre acestea au refuzat să participe la acest program.

SHARE

„Nu cred în bunăstare“,  a declarat guvernatorul Nebraskăi, Jim Pillen, în decembrie 2023, ca răspuns la întrebări referitoare la așa numitul Program al Transferului electronic de beneficii de vară.  

Statele americane care își lasă copiii să sufere de foame

Statul său a fost unul dintre cele 15 care au refuzat să participe la acest program finanțat la nivel federal, care va oferi familiilor care se luptă cu sărăcia bani suplimentari pe timpul verii pentru a le ajuta să-și hrănească copiii.  

În perioada premergătoare termenului limită de 1 ianuarie pentru ca statele să confirme participarea la program, locuitorii din Nebraska au transferat lupta pentru hrănirea copiilor înfometați direct la ușa lui Pillen. Protestatarii au ținut pancarte în fața reședinței guvernatorului din Lincoln, pe care scria: „De ce să ne lăsăm copiii să sufere de foame?“ și „Hrana este cea mai importantă rechizită școlară“. 

La mai puțin de două luni mai târziu, după presiunile exercitate de grupurile de susținere și de oamenii obișnuiți din Nebraska, Pillen, un republican, a anunțat că statul va reveni asupra deciziei. După ce a vorbit cu copii din familii cu venituri mici, el a spus: „Au vorbit despre faptul că le este foame. Și au vorbit despre programul USDA de vară și, în funcție de acces, despre momentul în care vor primi un sac de mâncare. Și din locul meu, din ceea ce am văzut acolo, trebuie să facem mai bine în Nebraska“. 

Băncile de alimente din Nebraska au declarat că revenirea asupra deciziei înseamnă că va fi mai puțină presiune asupra serviciilor de ajutor împotriva sărăciei atunci când școlile sunt închise pe perioada verii.

„Continuăm să vedem un număr record de familii care vin la noi pentru a avea acces la alimente. Această nevoie crește întotdeauna în lunile de vară, când copiii nu mai merg la școală“, a declarat pentru Newsweek Mike Hornacek, președinte și director executiv al Together Omaha din Nebraska. 

Dar, în ciuda faptului că Nebraska a dat înapoi, există încă 13 state care au refuzat să se alăture programului. 

Ce este TEB-ul de vară? 

Programul va oferi fonduri suplimentare pentru a ajuta la hrănirea copiilor din familii cu venituri mici sau fără venituri. Cei eligibili vor primi 40 de dolari în plus pe lună, în total 120 de dolari pentru fiecare copil, pentru a plăti alimentele atunci când școala se va încheia în acest an pe timpul verii.

Programul, care a fost aprobat de Congres cu sprijin bipartizan, este de așteptat să coste guvernul federal 2,5 miliarde de dolari. 

Este o implementare pe scară largă a planurilor introduse în epoca coronavirusului. „Experiența pandemiei ne-a arătat că, atunci când guvernul investește într-un sprijin semnificativ pentru familii, putem avea un impact pozitiv asupra securității alimentare, chiar și în perioade economice dificile“, a declarat secretarul pentru agricultură Tom Vilsack. 

TEB-ul de vară vine într-un moment în care insecuritatea alimentară în rândul familiilor cu copii este în creștere.  

„Nu există cu adevărat un
motiv politic pentru a
nu face acest lucru. Este
posibil ca guvernatorii să
nu fi avut timp sau să nu fi
făcut efortul de a înțelege
ce este acest program“

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, 12,8 % din toate gospodăriile din SUA au fost afectate de insecuritate alimentară în 2022, ceea ce reprezintă 17 milioane de gospodării în total. Insecuritatea alimentară este definită de USDA ca fiind situația în care o gospodărie are dificultăți în a asigura suficientă hrană pentru membrii familiei din cauza lipsei de resurse. 

Dintre gospodăriile care au suferit de insecuritate alimentară în 2022, USDA a constatat că 3,3 milioane dintre acestea au copii - în creștere cu un milion față de 2021. 

Feeding America, una dintre cele mai importante organizații de caritate din Statele Unite care luptă împotriva foametei și a sărăciei, a declarat că TEB-ul de vară va ajuta la hrănirea a aproximativ 20 de milioane de copii din statele participante. 

„Acest nou program nu putea începe într-un moment mai bun. În 2022, mai mult de 13 milioane de copii din SUA - unul din cinci - trăiau în gospodării cu insecuritate alimentară“, a declarat pentru Newsweek Vince Hall, directorul de relații guvernamentale al Feeding America. „Aceasta este o creștere de 44% față de anul precedent și cea mai mare rată de insecuritate alimentară la copii, din 2014 încoace“. 

Dintre cele 37 de state care au ales să participe, inclusiv Nebraska, 23 sunt conduse de guvernatori democrați și 14 de republicani. Toate statele care au refuzat această oportunitate sunt conduse de republicani. Aceste state sunt: Alabama, Alaska, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, Carolina de Sud, Dakota de Sud, Texas și Wyoming.  

APEL PENTRU AJUTOR  Președintele Joe Biden la o bancă de alimente din Philadelphia, Pennsylvania, în ianuarie. El a fost îndemnat să investească în programele de stat existente în loc de TEB

La data limită de 1 ianuarie pentru program, Louisiana era condusă de guvernatorul John Bel Edwards, un democrat, care s-a retras din funcție în cursul noului an. Guvernatorul Louisianei este acum republicanul Jeff Landry. 

După ce inițial a refuzat să participe din cauza costurilor administrative, Vermont s-a alăturat în mod provizoriu programului după ce a solicitat o derogare de la USDA care ar permite statului să administreze beneficiul federal fără a fi nevoit să respecte regulile privind colectarea de date.

„Este trist“, a spus Vilsack despre statele care au renunțat la acest program. „Nu există cu adevărat un motiv politic pentru a nu face acest lucru. Este un lucru nefericit. Cred că este posibil ca guvernatorii să nu fi avut timp sau să nu fi făcut efortul de a înțelege ce este și ce nu este acest program“.

De ce au renunțat unele state? 

Statele care au renunțat au invocat o serie de motive diferite pentru a refuza programul, inclusiv costurile - chiar și în condițiile în care guvernul federal plătește întreaga prestație și jumătate din costurile administrative.

Alți guvernatori au declarat că nu doresc să continue cu ajutorul din perioada pandemiei, în timp ce unii și-au exprimat neîncrederea în guvernul federal în ceea ce privește administrarea programului. Totuși, statele care nu vor participa s-au confruntat cu critici. 

Unele, precum Iowa, au deja propriile programe de beneficii administrate de stat pentru cei care se luptă de a-și hrăni copiii. Dar experții în sărăcie și grupurile de susținere au dat vina pe convingerile politice. 

„Carolina de Sud este unul dintre cele 15 state care resping cu mândrie noile fonduri federale de la USDA, care ar ajuta la hrănirea copiilor înfometați în timpul verii“, a declarat pentru Newsweek dr. Annie Andrews, director executiv al organizației Their Future, Our Vote, înainte de aceste reveniri. 

Ea a declarat că alegerea Carolinei de Sud și a altor state republicane de a refuza programul este legată de „politică în cel mai rău caz“ și este folosită pentru a obține „puncte politice partizane“. 

Carolina de Sud, potrivit datelor USDA din 2021, are o rată globală a sărăciei în rândul copiilor de 19,7%. În unele comitate, această rată ajunge până la 39,5 la sută, adică peste o treime din totalul copiilor. 

Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a declarat într-o conferință de presă în ianuarie: „Acela [Summer EBT] a fost un beneficiu legat de COVID-19. Trebuie să ne întoarcem la activitatea normală. Pur și simplu nu putem continua asta la nesfârșit, dar continuăm toate celelalte programe pe care le avem“. 

„Dacă administrația
Biden și Congresul
doresc să se angajeze
cu adevărat în favoarea
bunăstării familiei, ar
trebui să investească în
programele existente...
la nivel de stat“

„Nu este momentul să aducem un argument despre necesitatea unui guvern mai mic. Mai ales având în vedere că statul Carolina de Sud nu are nicio problemă în a crește guvernul dacă asta înseamnă că pot spune unei femei ce să facă cu corpul ei. Sau să le spună părinților unui copil transsexual că legiuitorii știu mai bine decât ei ce este mai bine pentru copilul lor. Copiii sunt afectați de aceste jocuri politice cinice“, a declarat Andrews. 

În Iowa, guvernatoarea republicană Kim Reynolds a dat vina pe guvern. „Dacă administrația Biden și Congresul doresc să se angajeze cu adevărat în favoarea bunăstării familiei, ar trebui să investească în programe și infrastructuri deja existente la nivel de stat și să ne ofere flexibilitatea de a le adapta la nevoile statului nostru“, a spus ea într-o declarație publicată în decembrie. 

În același comunicat, Depar­ta­mentul de Sănătate și Servicii Umane din Iowa a precizat că locuitorii statului pot apela la băncile de alimente și la organizațiile caritabile dacă au probleme cu hrana. Iowa a avut o rată a sărăciei în rândul copiilor de 12,4% în 2021, potrivit datelor USDA. 

Oklahoma, care se află în top 10 printre statele cu cele mai mari rate de sărăcie infantilă din SUA, cu o rată de 20,5 la sută, a refuzat, de asemenea, programul.

Cu toate acestea, națiunile tribale din cadrul statului au optat pentru el. Potrivit Food Research & Action Center, aproximativ 403.000 de persoane ar urma să beneficieze de TEB-ul de vară, dacă ar fi implementat în întregul stat. 

Guvernatorul republican Kevin Stitt a declarat că statul nu se va alătura din cauza lipsei de claritate cu privire la regulile care nu au fost încă finalizate. „Cred că trebuie să întrebați federalii de ce vor ca toată lumea să opteze pentru participare înainte de a finaliza programul“, a declarat Stitt reporterilor săi în luna ianuarie. El a mai spus că este „mulțumit“ de programele actuale din stat. 

Unele state republicane care au optat pentru program pentru vara anului 2024 nu vor continua cu el în anul viitor. Tennessee a declarat că va participa doar un singur an. Missouri a optat pentru moment - dar nu fără a trimite o scrisoare de intenție, fără caracter obligatoriu. Oficialii au declarat că lipsa unei îndrumări finale din partea USDA „ridică potențiale provocări neprevăzute în ceea ce privește implementarea acestui nou program pentru vara 2024“. 

Cu toate acestea, nu toți republicanii susțin aceeași linie. Guvernatorul statului Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, a declarat că TEB-ul de vară este „un nou instrument important pentru a le oferi copiilor din Arkansas hrana și nutriția de care au nevoie“. Se confirmă că Arkansas va participa la program în acest an. 

În Nebraska, deși revenirea lui Pillen este binevenită, statul se confruntă cu provocări considerabile pentru a se asigura că toți copiii sunt hrăniți în mod adecvat în lunile următoare. „Banca de alimente continuă să se confrunte cu cea mai mare criză a foamei din istoria noastră“, a declarat pentru Newsweek Stephanie Sullivan de la Food Bank for the Heartland.  

Deși ea admite că revenirea Nebraskăi va avea un „efect pozitiv“ asupra familiilor care apelează la acest serviciu, cei mai nevoiași din stat se vor confrunta în continuare cu o vară tulbure. „Unul din opt copii din statul nostru se confruntă cu foametea, iar acest număr este inacceptabil. Știm că, pentru multe familii din Heartland, vara înseamnă un singur lucru - foamete“. 

Aliss Higham este reporter la Newsweek și se concentrează pe probleme din SUA. Puteți lua legătura cu ea la a.higham@newsweek.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te