Șoferii care staționează cu motorul pornit, amendați. De când s-ar putea aplica și în România ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.12.2023 - 18:55
Șoferii care staționează cu motorul pornit, amendați. De când s-ar putea aplica și în România ? - Foto: Freepik

Șoferii care staționează cu motorul pronit sunt amendați în unele state din Europa. Acesta lucru s-ar putea aplica și în România dacă s-ar ține cont de o inițiativă civică.

SHARE

Șoferii care staționează cu motorul pornit sunt amendați în unele state din Europa, cum ar fi Marea Britanie. 

Automobiliștii pot fi sancționați cu o amendă de 40 de lire sterline pentru simplul fapt că au așteptat în mașină cu motorul pornit.

Este ilegal să ții motorul unei mașini la ralanti în conformitate cu secțiunea 42 din Road Traffic Act 1988, scrie tabloidul britanic The Sun.

Șoferii care staționează cu motorul pornit, amendați. De când s-ar putea aplica și în România ?

Legea pune în aplicare regula 123 din Codul rutier, care spune: "Nu trebuie să lăsați motorul unui vehicul pornit inutil în timp ce acesta este oprit pe un drum public". 

Încălcarea acestei legi poate duce la o amendă fixă de 20 de lire sterline, care poate ajunge la 40 de lire sterline dacă nu este plătită în termenul stabilit, iar consiliile locale pot adăuga o amendă suplimentară pe lângă aceasta.

În Londra, de exemplu, măsurile de reducere a emisiilor vor face ca această amendă să ajungă la 80 de lire sterline.

Experții în finanțarea auto CarMoney au dezvăluit impactul pe care reducerea mersului la ralanti îl poate avea asupra mediului și au constatat că 10 secunde de mers la ralanti consumă mai mult combustibil decât repornirea motorului.

Andrew Marshall, director de marketing și parteneriate la CarMoney, a declarat: "Acum, mai mult ca niciodată, este important să fim conștienți de impactul nostru asupra mediului.

"Prin reducerea la minimum a mersului la ralanti în timpul deplasărilor zilnice, la plecarea de la școală sau pur și simplu așteptând în trafic, putem contribui la reducerea emisiilor de CO2.

Amendă de 801 lire? De ce nu?

Potrivit warrantydirect, amenda poate crește de 20 de ori: 

Dacă vă lăsați mașina la relanti, autoritățile locale vă pot aplica o amendă fixă de 20 de lire sterline (FPN) pentru infracțiuni legate de emisii și pentru mersul în gol în regim staționar, în conformitate cu Regulamentul privind traficul rutier (emisiile vehiculelor) (sancțiuni fixe) (Anglia) din 2002. Există, de asemenea, posibilitatea ca amenda să crească la 801 lire sterline.

Amendă și în SUA

Legea prevede că o mașină nu poate sta la ralanti mai mult de 5 minute decât dacă este în curs de întreținere sau dacă este folosită pentru a livra sau a primi bunuri, unde este necesară puterea asistată de motor.  

Dacă cineva este prins, poate fi sancționat cu o amendă de 100 de dolari pentru prima abatere și de până la 500 de dolari pentru următoarele abateri, potrivit unei legi din statul Massachusett.

Amenzi și în Emiratele Arabe

Guvernul Emiratelor Arabe Unite ia foarte în serios problemele de mediu și securitatea publică. Deoarece mulți oameni își lasă mașinile la ralanti în timp ce merg la bancomat sau fac o scurtă oprire la supermarket, lăsând uneori chiar și un copil în mașină. Pe lângă faptul că contribuie la problemele de mediu deja discutate, un astfel de comportament reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa securității dumneavoastră. Ș

ansele ca cineva să vă fure vehiculul cresc, în timp ce a lăsa un copil în mașină în mers este prea riscant.

Poliția din Abu Dhabi a emis un avertisment împotriva acestei practici. O amendă de 500 AED este impusă în capitală oricărei persoane care lasă un motor pornit, indiferent în ce scop. Detalii AICI

Primii pași în România

Și în România s-au făcut primii pași. Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari au anunțat că fac demersuri pentru ca inițiativa „Oprește motorul!” devine lege. Inițiativa acre s-ar putea transpunerea în Codul Rutier este: staționarea cu motorul pornit să fie interzisă.

Citește și: Șoferii nu vor mai avea voie să circule singuri în mașină și nici să facă peste 6500 km/an din 2050 | Newsweek Romania

Primele demersuri au fost inițiate pentru ca această prevedere . De asemenea, se mizează pe puterea exemplului.

Citește și: FOTO Neatenția costă! Un șofer și-a făcut Porsche-ul mai „aerodinamic”. L-a înfipt sub un camion

„Campania «Oprește Motorul!» reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice”, a declarat Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Citește și: FOTO Un tânăr cu permisul suspendat s-a înfipt cu viteză colosală într-un giratoriu. A murit

Compania „Oprește motorul” s-a derulat, în această toamnă, în 23 de școli, știut fiind că, în lipsa locurilor de parcare, părinții își așteaptă copii în fața instituțiilor de învățământ. de cele mia multe ori, cu motorul pornit.

„Prin acestea, nu doar informăm copiii despre pericolele poluării ci îi ajutăm să identifice surse de poluare și, cel mai important, îi înarmăm cu instrumentele necesare pentru a deveni ambasadori activi în familia și comunitățile lor”, a spus Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te