Șeful Casei de Pensii îi liniștește pe pensionari. Când va veni poștașul cu pensia, în decembrie? Problema era, ca de obicei, cea a zilelor libere, pe care şi le iau inclusiv poştaşii.
Toate pensiile vor fi achitate în sistemul public de pensii până pe 15 decembrie, o parte dintre aceşti bani fiind deja viraţi Companiei Naţionale Poşta Română, de săptămâna trecută, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
Șeful Casei de Pensii îi liniștește pe pensionari
El a fost întrebat dacă pensiile vor fi virate la timp, în condiţiile în care sunt două zile libere: 30 noiembrie şi 1 Decembrie. "De când sunt preşedinte la Casa Naţională de Pensii nu s-a întârziat absolut nicio zi. E aceeaşi procedură în fiecare an. Am făcut toate diligenţele în acest sens.
Deja o parte din bani i-am virat Companiei Naţionale Poşta Română începând chiar de săptămâna trecută - o sumă substanţială. Aproximativ 50% din suma pe luna decembrie am virat-o. Urmează să facem plăţi şi după 1 Decembrie.
Luni, 4 decembrie, vom mai face încă o plată, vom mai face şi ulterior, astfel încât oamenii să primească banii la timp, aşa cum îi primesc lună de lună, să nu se simtă aceste zile libere. Colegii mei din teritoriu, din casele teritoriale de pensii, depun toate eforturile ca banii să ajungă la timp la pensionari.
Citeşte şi: Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie. Se știe pe ce salariu au muncit
Până pe data de 15 decembrie, toate pensiile vor fi achitate în sistemul public de pensii. Colegii mei sunt responsabili, nu va fi afectat procesul de plată a pensiilor pe luna decembrie", a subliniat Daniel Baciu, la lansarea oficială a aplicaţiei RODPA1 a CNPP.
Şeful Casei Naţionale de Pensii a dat asigurări că plata pensiilor se va face chiar dacă va continuă greva angajaţilor din Ministerul Muncii. "Trăim într-o ţară democratică, este dreptul lor să protesteze. Unii sunt în protest spontan, alţii sunt în gravă, dar sunt două lucruri diferite, sunt două planuri diferite.
Ei revendică nişte drepturi salariale care, sincer, sunt nişte lucruri destul de clare şi evidente. Sunt diferenţe mari între salariile din casele teritoriale de pensii şi alte instituţii publice. Acest lucru nu este de contestat, sunt diferenţe de câteva mii de lei, nu e vorba de o diferenţă mică.
Citeşte şi: Legea pensiilor, promulgată de Iohannis. Unele pensii cresc cu 100%. Altele deloc. Care e explicația
Este dreptul lor să protesteze, dar misiunea lor este destul de nobilă, pentru că ei trebuie să asigure servicii de calitate seniorilor români şi asta fac, lună de lună, cu profesionalism şi nu se pune problema ca colegii mei din teritoriu să nu facă această plată a pensiilor, cum o fac de fapt regulat pe fiecare lună, în decursul unui an", a mai spus Baciu, conform Agerpres.
O serie de români vor primi pensii mărite de la 50% la 110 % după recalcularea care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Este vorba, în principal, despre acei români care au muncit pe salariu minim pe economie.
Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie.
Caz maximal
Președintele Casei Naționale de Pensii a și explicat acest lucru la Antena 3, cu un caz maximal de creștere de pensie. El a dat exemplu unui mecanic care a lucrat pe salariul minim, dar asta timp de 36 de ani.
El primește azi o pensie de 1.125 de lei pe lună, echivalentul indemnizației sociale. La 1 ianuarie, va primi o indexare de 13,8%, ca toți ceilalți pensionari, și va ajunge la o pensie de 1.283 de lei pe lună.
La recalculare, va beneficia de punctele bonus care se dau pensionarilor ce au muncit peste 25 de ani. După recalculare, el va ajunge de la o pensie de 1.125 de lei pe lună, la 2.340 de lei, de la 1 septembrie.