Șapte aleși UDMR, „asaltați de teoria genului”, susțin o lege anti-LGBT de inspirație Orban în țară

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.01.2022 - 19:08
magine de la Gay Pride 2021, în București. Sursă imagine: Facebook Asociația Accept
Expunere de motive a inițiativei
Expunere de motive a inițiativei
Expunere de motive a inițiativei
Expunere de motive a inițiativei

Șapte deputați UDMR propun modificarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pentru a interzice discuții despre schimbarea sexului sau despre homosexualitate în România, la copiii sub 18 ani. O lege similară i-a atras Ungariei o procedură de infringement.

SHARE

Șapte aleși UDMR, între care și un deputat din PPMT, susțin modificarea Legii 242/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pentru a interzice „difuzarea prin orice mijloace devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”. 

Inițiativa este asemănătoare cu legea anti-LGBT din Ungaria, promovată de Guvernul lui Viktor Orban, care i-a atras Budapestei o procedură de infringement. 

Proiectul din Ungaria, inițiat de partidul Fidesz, interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. Orban a modificat și Constituția, așa cum își dorea în România și Coaliția pentru Familie, în 2018 - căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, iar Guvernul a eliminat statutul legal al persoanelor trans. 

Citește și: Deputat UDMR care vrea lege anti-LGBT: plătit de ONG condus de Tokes. Cere autodeterminare extinsă | Newsweek Romania

De altfel, în România, reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) sunt susținători ai politicilor lui Viktor Orban, deputatul Zoltan Zakarias, de la PPMT, intrat în Parlament pe listele UDMR, precizând încă din luna iulie că va depune un proiect similar celui din Ungaria. 

PPMT a fost în mijlocul mai multor scandaluri, unul dintre cele mai cunoscute fiind cel din 2019, când au apărut imagini cu liderul acestei formațiuni, Csomortányi István, executând salutul nazist. Liderul PPMT a susținut, atunci, că imaginea este trucată. 

Citește și: Șeful Partidului Popular Maghiar din Transilvania, salut nazist pe Facebook | Newsweek Romania

Newsweek România a cerut un punct de vedere referitor la această inițiativă legislativă și din partea UDMR și din partea deputatului Zakarias Zoltan, pe care le va publica dacă le va primi. 

Expunerea de motive: Creștinismul și familia creștină „sub asalt”, copiii trebuie protejați de „propagandele nefaste”

Șapte deputați UDMR au depus în Parlament, în 23 decembrie, un proiect de lege prin care vor să modifice Legea 272/2004 similar legii anti-LGTB din Ungaria lui Viktor Orban care interzice „promovării homosexualității”. 

Cei șapte deputați UDMR, inițiatori ai modificării Legii 272/2004, sunt: Benedek Zacharie, Biró Rozália-Ibolya, Gál Károly, Könczei Csaba, Kulcsár-Terza József-György, Seres Dénes, Zakarias Zoltán. 

În expunerea de motive, aceștia susțin că în societățile din Vestul Europei „asistăm la un asalt al unor noi ideologii, precum teoria genului, care pun în pericol valorile tradiționale, bazate pe creștinism și însuși nucleul de bază al societății, familia creștină”, iar copiii reprezintă „categoria cea mai vulnerabilă la influențele acestor noi ideologii”.

În opinia deputaților UDMR, la naștere, copiilor ar trebui să li se definească „exact” identitatea și până la 18 ani să fie „asigurată păstrarea acestei identități”, prin „protejarea copilului de influențele propagandelor nefaste”.

Aceștia mai susțin că nu se opun educației sexuale în școli, dar această educație să fie fpcută numai cu acordul părinților. 

Deputații UDMR mai susțin că, prin inițiativa legislativă, „nu afectăm dreptul persoanei adulte de a dispune de ea însăși și nici libertatea gândirii și a opiniilor”.

Cum vor deputații UDMR să modifice legea

Redăm modificările la legea 272/2004, propusă de aleșii UDMR: 

- „Copilul are dreptul la stabilirea identității sale la naștere. 

Identitatea la naștere este compusă din următoarele elemente:

a)numele

b)sexul

c)cetățenia

d)naționalitatea 

- Copilul are dreptul la păstrarea identității sale stabilită la naștere. 

- Copilul este înregistrat imediat după naștere și are dreptul la un nume, la un sex, dreptul de a dobândi o cetățenie, o naționalitate, și, dacă este posibil, dreptul de a-și cunoaște părinții. 

- Sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea.

- Sexul copilului nu poate fi altul decât cel feminin sau cel masculin

- Părinții declară naționalitatea copilului. 

- Copilul are dreptul de a-și păstra cetățenia, naționalitatea, sexul, numele și relațiile de familie, în condițiile prevăzute de lege, fără nici o ingerință. 

- Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”

Organizația MozaiQ va informa CE asupra proiectului de lege 

Organizația MozaiQ, care apără drepturile persoanelor LGBT, spune că va informa Comisia Europeană asupra evoluției acestui proiect de lege și amintește că un demers similar a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a României, prin decizia 907 din 16 decembrie 2020. Curtea Constituțională a reiterat atunci diferențele existente
între sexul biologic și genul unei persoane, elemente asumate de România atât în legislația
internă, cât și prin tratatele internaționale la care țara noastră este parte.

„Proiectul de lege preia modelul lui Viktor Orban din Ungaria și a legii „propagandei
homosexualității” din Rusia, încercând să creeze un precedent periculos cu efecte directe
asupra persoanelor LGBT din România. Astfel, UDMR reconfirmă atitudinea pro-Viktor
Orban și pro-FIDESZ, partidul aflat la guvernare în Ungaria. Mai exact, se propune intrarea în ilegalitate a materialelor care arată persoane gay care se țin de mână sau care se sărută, precum și persoane transgender care vorbesc despre tranziția lor ca fiind un element benefic. Cenzura oricăror filme, seriale, desene animate, documentare sau știri va veni în mod natural din această lege, și se vor interzice, ca în Rusia, orice fel de manifestări sau expuneri de steaguri LGBT, sub pretextul că ar fi „propagandă homosexuală ce lezează interesul superior al copilului”, arată comunicatul MozaiQ. 

Reamintim că, în toamna lui 2020, Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care a acuzat statul român că nu respectă deciziile Curții de Justiție a UE și CCR pronunțate în cazul Coman, anunța G4Media.ro, citând surse de la Bruxelles.

De asemenea, în septembrie 2020, CEDO a început judecarea cazului celor 21 de cupluri LGBT au dat în judecată statul român pentru că nu le recunoaște și nu le protejează viața de familie. 

În România, trei proiecte privind legalizarea parteneriatului civil sunt blocate în Parlament din 2019. 

Citește mai multe aici: VIDEO Familiile gay cer protecție statului român: Statul ne spune că familia noastră nu există | Newsweek Romania

Mai jos, consultați expunerea de motive a parlamentarilor UDMR: 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te