Românii pot lua amenzi de până la 1.500 lei dacă nu respectă acest lucru. Cum poți evita sancțiunea

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.01.2024 - 11:55
Românii pot lua amenzi de până la 1.500 lei dacă nu respectă acest lucru. Cum poți evita sancțiunea - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Românii pot lua amenzi de până la 1.500 lei dacă nu respectă acest lucru. Iată ce trebuie să faci pentru a evita sancțiunile.

SHARE

Orele de liniște la bloc sunt stabilite și în 2024 atât prin lege, cât și prin regulamentele adoptate de către fiecare asociație de proprietari în parte.

Românii pot lua amenzi de până la 1.500 lei dacă nu respectă acest lucru. Cum poți evita sancțiunea

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
- tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

Totodată, e bine de știu faptul că zgomotul exagerat nu este permis nici pentru cei care locuiesc la casă.

Citește și: Se scumpește punctul de amendă. Pentru nepurtare centură sau vorbit la telefon, amenzi usturătoare

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.

După cum spune legea, pentru zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor de liniște, amenda este între 200 și 1.000 de lei.

Citește și: Amendă de 4.500 de lei dacă nu ai rovinietă. Unde sunt amplasate camerele Companiei de Drumuri

De asemenea, folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22.00 și 08.00, precum și între 13.00 și 14.00, se sancționează cu amendă între 500 ș 1.500 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te