Românii cu datorii la stat nu vor mai putea cumpăra mașini sau construi locuințe. Guvernul vrea să lege accesul la servicii de plata impozitelor.
Executivul pregătește o reformă administrativă care vizează întărirea responsabilității fiscale la nivel local.
Lovitură pentru românii datornici la stat. Vrei mașină, casă sau permisul înapoi - plătești taxele
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat miercuri că vor fi introduse noi reguli pentru a crește gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale, în contextul în care multe administrații nu-și mai pot susține cheltuielile din venituri proprii.
Una dintre cele mai controversate măsuri propuse este interdicția de a cumpăra un autovehicul dacă ai datorii la stat – fie că este vorba despre impozite pe terenuri, locuințe sau amenzi de parcare neplătite. În paralel, și autorizațiile de construire vor fi condiționate de plata integrală a obligațiilor fiscale.
„Este corect ca nu doar unii cetăţeni să-şi achite taxele şi impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură”, a declarat Cseke Attila.
Citește și: VIDEO Cum ne lovește mărirea taxelor și impozitelor pe proprietăți. La ce trebuie să ne așteptăm
Permisul auto suspendat, redobândit doar după plata amenzii
Un alt punct din pachetul propus prevede că un permis de conducere suspendat din cauza unei contravenții în trafic va putea fi redobândit doar după plata completă a amenzii.
De asemenea, ajutoarele sociale vor putea fi executate de stat pentru recuperarea datoriilor locale, cu excepția mamelor aflate în concediu de creștere a copilului și a persoanelor cu dizabilități, care vor fi exceptate de la aceste rețineri.
Citește și: VIDEO CASS și impozit, pentru pensionarii cu peste 3.000 lei. Cât plătesc dacă au o casă închiriată
Măsurile vin în contextul unui plan mai amplu de descentralizare, prin care Guvernul vrea să transfere mai multe atribuții și imobile în proprietatea sau administrarea primăriilor.
Potrivit ministrului Dezvoltării, autoritățile locale sunt mai motivate să întrețină și să valorifice activele decât statul central.
„Nimeni nu va fugi nicăieri cu terenurile sau clădirile transferate. Acum este nevoie de măsuri eficiente pentru modernizarea administrației publice locale”, a subliniat Cseke.
Pachetul legislativ este în lucru, iar miercuri a avut loc o primă întâlnire între vicepremierul Tánczos Barna, ministrul Cseke Attila și reprezentanții structurilor asociative ale autorităților locale. În perioada următoare, măsurile vor fi finalizate și promovate oficial de Guvern.