Românii, chemați să își facă vaccinul antigripal. Pentru cine este gratis?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.09.2024 - 11:22
Românii, chemați să își facă vaccinul antigripal. Pentru cine este gratis? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Românii, chemați să își facă vaccinul antigripal. Pentru cine este gratis? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Medicii le recomandă românilor să se vaccineze antigripal în această toamnă. Deja au fost eliberate rețete pentru achiziționarea acestuia din farmacii. Sunt câteva categorii de persoane care beneficiază de acest ser gratis.

SHARE

Românii, chemați să își facă vaccinul antigripal. Pentru cine este gratis? Deja au fost eliberate rețete pentru achiziționarea acestuia din farmacii. Sunt câteva categorii de persoane care beneficiază de acest ser gratis.

Autoritățile intenționează să schimbe protocolul de imunizare.

Românii, chemați să își facă vaccinul antigripal. Pentru cine este gratis?

Cei care doresc să se vaccineze trebuie să meargă la medicul de familie pentru a obține rețeta, iar serul se poate ridica de la farmacie. Vaccinarea se poate face fie la medic, fie în unitățile autorizate, cu programare. Lista acestor unități este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.

Copiii între 6 luni și 18 ani, gravidele, persoanele de peste 45 de ani cu boli cronice, vârstnicii și cadrele medicale beneficiază de rețete compensate 100%. Bebelușii sub 6 luni nu pot primi vaccinul.

Citește și: Vaccinul antigripal a ajuns în farmacii. Cât costă, cine ar trebui să se vaccineze și când?

"Am început să eliberăm rețete și sfătuim pacienții să vină la vaccinare în octombrie. Este important să optimizăm momentul, pentru că avem cazuri de gripă și în martie, aprilie. E bine să fie protejați și atunci.", a transmis dr. Cosmina Berbecel, medic de familie, pentru stirileprotv.

Protocolul de vaccinare se va schimba, astfel încât persoanele de peste 60 de ani - nu doar cele peste 65, cum este în prezent - să beneficieze gratuit de un vaccin cu o concentrație de patru ori mai mare, asigurând o protecție mai bună împotriva gripei.

Specialiștii avertizează că durează între una și două săptămâni de la vaccinare pentru a obține un nivel optim de anticorpi.

Iar conform medicilor, cei care se vaccinează fie nu se vor infecta, fie vor face o formă ușoară. ”Dacă o mare parte a populației se va vaccina, vom avea un sezon cu mai puține probleme: mai puțini internați, complicații și decese.", a precizat dr Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș.

Vaccinul antigripal poate fi păstrat în frigider, la o temperatură între 2 și 8 grade, iar cel mai bun loc este raftul din mijloc. Unele variante ale serului au început să apară deja în farmacii.

Sunt două tipuri de vaccinuri: una intranazală și una injectabilă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te