Pensiile și salariile riscă să nu mai fie plătite. Ministrul Muncii: Contribuția socială, prea mică

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 10.05.2025 - 10:25
Risc ca pensie și salarii să nu se mai poată plăti. Ministrul Muncii: Abia acoperă cotizația Foto: Facebook/BNS
Risc ca pensie și salarii să nu se mai poată plăti. Ministrul Muncii: Abia acoperă cotizația Foto: Facebook/BNS
Risc ca pensie și salarii să nu se mai poată plăti. Ministrul Muncii: Abia acoperă cotizația Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Risc ca pensie și salarii să nu se mai poată plăti. Ministrul Muncii: Abia acoperă cotizația Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Anunț grav de la Bucura Oprescu, ministrul muncii. Risc ca pensiile și salariile să nu se mai poată plăti. Ministrul Muncii explică situația în care se află pensiile din România: „Abia acoperă cotizația”.

SHARE

Situația pensiilor este pusă sub semnul întrebării având în vedere deficitul financiar în care se află România. Într-o întâlnire cu organizațiile sindicale din România, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că în momentul de față există 5,7 milioane de români care au contract de muncă și care contribuie la sistemul public de pensii. 

Citește și: Probleme mari la Casa de Pensii. Ce beneficiu pentru pensionari a fost suspendat?

Totodată, în România există 5 milioane de pensionari care trebuie susținuți din punct de vedere financiar. 

Risc ca pensiile și salariile să nu se mai poată plăti. Ministrul Muncii: Abia acoperă cotizația

„România a atins în 2024 cel mai mare număr de salariați, cât și cel mai mare număr de contracte de muncă. Avem un număr record de 5,7 milioane de români care sunt cu contracte individuale de muncă în platforma pe care Inspecția Muncii tocmai a finalizat-o și îi felicităm pentru asta.

Reprezintă un prim pas în digitalizarea proceselor în domeniul muncii dar și un număr de 6,7 milioane de contracte”, a declarat Simona Bucura - Oprescu, ministrul Muncii. 

Conform datelor oficiale, raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati în județul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu și Vaslui și 14 la 10 în Botoșani, Călărași, Dambovița și Neamț.

„Din 2022 România și în domniul dialogului social are o legislație îmbunătățită. Avem Legea 367 / 2022. Aici mai avem de făcut pași. Trebuie să mulțumesc Bocului Național Sindical pentru implicarea în elaborarea și finalizarea actelor normative cu privire la transpunerea directivei 2041/2022 privind adecvarea salariului minim.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Noul mecanism prevede predictibilitate, atât pentru dumneavoastră, dar și pentru companii. Un mecanism pe care îl cunoaștem și pe care îl ține de puterea de cumpărare, dar și de creșterea productivității muncii”, a mai spus ministrul Muncii. 

Citește și: 95.0000 de pensii tăiate cu 800 de lei de Casa de Pensii. „Am luat 31.000.000 lei de la pensionari”

Pe de altă parte, Ministrul de Finanțe le dă o speranță acestor pensionari spunând că încasările la buget au crescut.

„La patru luni nu am calculat deficitul şi nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul în momentul de faţă este în parametri normali. Ne putem încadra în 7% cu condiţia să putem realiza veniturile prognozate.

Ce se va întâmpla cu pensiile în viitor?

În aprilie chiar am depăşit targetul pentru aprilie. Au venit peste 50 de miliarde de lei încasări din impozite, taxe şi din accize. Dacă acest trend se menţine, ne putem încadra în 7% la sfârşitul anului”, a explicat Tánczos Barna.

Newsweek a calculat că România ar avea nevoie de 100.000.000 euro lunar ca să crească pensiile la mica recalculare. Acum, autoritățile încearcă să găsească soluții financiare pentru a nu se ajunge în incapacitate de plată.

Citește și: Se dau bani pe cardul de energie. Ce pensie ori salariu trebuie să ai ca să primești 700 lei în plus

„Avem și îndeplinirea țintei importante pentru noi toți de creșterea acoperii contractelor colective.  Am stabilit că valoarea salariului minim este de 4.050 lei brut, 2572 lei net și că începând cu 2025 vom aplica noul mecanism prevăzut de lege.

Am crescut capacitatea la Inspecției Muncii dar din cauza schimbărilor politice nu știu dacă vom reuși să finalizăm acest demers. ANOF a semnat o finanțare europeană de peste 180 millioane de euro pentru creșterea capacității instituționale și administrative ale instituției.

Pentru a putea plăti prestații și beneficii sociale corecte, pentru a putea plăti asigurări sociale este important să avem o piață a muncii puternică care să ne ofere sustenabilitatea acestor prestații și drepturi de asigurări sociale”, a mai spus Simona Bucura - Oprescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te