Povestea și proiectele primului român ales consilier într-un oraș cu 200.000 de locuitori din Italia

DE Mihai Duță | Actualizat: 20.10.2020 - 12:06
Claudiu Stănășel este primul român care ocupă o funcție regională în Italia Foto: arhiva personală

Claudiu Stănășel (26 de ani) are multe inițiative la nivel local în orașul Prato, însă proiectul său de suflet este legat de țara în care s-a născut. Se numește “Toscana – România: Turism și Afaceri”.

SHARE

Claudiu Stănășel s-a născut la Craiova la 13 Iulie 1994. A locuit acolo până în anul 2000. Apoi familia sa a decis să se mute în Italia. Întâi a plecat tatăl său, apoi a ajuns și el împreună cu mama.

Când a ajuns acolo, Claudiu avea doar șase ani. Acum are 26 și tocmai am împlinit două decenii de când este în Italia. Aici am făcut școala și tot aici avea să înceapă o cariera politică.

„La vârsta de 16 ani am reușit să obțin prima victorie din parcursul meu politic devenind reprezentant al elevilor din liceul meu, institutul Tullio Buzzi, una din cele mai vechi și importante școli din oraș. Experiența de reprezentant al elevilor a fost extraordinară și am început să mă informez despre politică până când am intrat în filiala locală a partidului Forza Italia, care m-a contactat prin responsabilul său din zona noastră și mi-a propus să intru în echipa lor. Așa am început cariera mea politică”, povestește Claudiu.

În 2014, la vârsta de 19 ani, a candidat la alegerile administrative din orașul său, alături de Forza Italia, după ce a fost votat de tinerii din localitate, în cadrul unui comitet zonal al liceenilor. Atunci a obţinut 185 de voturi, a fost pe locul 7 într-o listă cu 32 de candidaţi, dar nu a reușit să intre în consiliul local. Însă nu s-a lăsat.

Primul român din Italia cu o funcţie la nivel regional

„În 2015 am deschis o societate comercială cu domeniul de activitate transporturi și logistică. În același an am lansat proiectul «Tinerii întâlnesc Politica», prin care am reușit să merg în peste 150 de licee din regiunea Toscana pentru a le explica tinerilor ce înseamnă politica și care este realitatea în care trăim.  

Apoi, în 2017 am fost numit responsabil regional pe sectorul şcolar din partea partidului Forza Italia, devenind primul român din Italia cu o funcţie la nivel regional într-un partid politic italian. În 2018 am decis să renunț la partidul Forza Italia pentru a mă alătura colegilor mei de astăzi din partidul Lega condus de Matteo Salvini și am fost numit secretarul filialei locale de tineret din Prato. Sunt recunoscător partidului Forza Italia care m-a susținut și mi-a fost alături de la început, dându-mi instrumentele necesare pentru a face politica la cel mai inalt nivel in regiunea Toscana, dar am simțit că pot să fac mai mult. Am venit alături de Lega pentru că eu cred în viziunea politică și in proiectul politic al lui Matteo Salvini. Am fost primit foarte bine și am reușit imediat să dau viață unor proiecte pe plan local și pe plan regional.

A urmat anul 2019, un an cu cele mai mari provocări de până acum pentru că la vârsta de 24 ani am decis să candidez din nou la alegerile administrative din orașul meu, Prato. Alături de echipa mea am reușit să obțin un rezultat extraordinar: 442 de voturi, primul pe lista Lega din cei 32 de candidati. Sunt primul cetățean român care intră în Consiliul Local din Prato și în același timp primul cetățean străin care ocupă o astfel de funcție. Sunt cel mai tânăr consilier local român din Italia. Dar, nu m-am oprit aici așa că am decis să candidez pentru postul de Vicepreședinte al Consiliului Comunal din Prato, am fost ales în unanimitate de voturi, devenind astfel cel mai tânăr Vicepreședinte al Consiliului Local și primul străin cu o funcție instituțională din istoria Primăriei din Prato”, spune Claudiu Sănășel.

În momentul de față este unicul român din Italia cu o funcție instituțională într-un oraș cu peste 200.000 de locuitori. Alegerea sa în funcția de vicepreședinte al consiliului este un semnal puternic al politicii de centru-dreapta către cetățenii români din Prato și un rezultat istoric pentru totii cetățenii români din Italia.

Politica din România nu este un exemplu de urmat

Obișnuit deja cu viața politică din Italia, Claudiu spune că politica din România nu este un exemplu de urmat și că e nevoie și la noi de un suflu nou.

„Din păcate clasa politică din Romania a reușit să strice frumusețea pe care politica în sine o reprezintă pentru mine. Consider că avem nevoie de un suflu nou politic bazat pe meritocrație, performanță și multe alte calități, pe care în momentul de față nu le remarc nicăieri. Nu am urmărit campania electorală la alegerile locale din România pentru că în același timp am condus alături de echipa mea campania electorală pentru alegerile regionale din Toscana precum și campania electorală pentru alegerile administrative în multe orașe din regiunea noastră. Ceea ce pot spune, în schimb, despre campania electorală pentru alegerile administrative din orașul Prato din anul 2019, este că am reușit să aducem propunerile noastre și viziunea noastră în fața electoratului într-un mod curat, frumos și respectabil, fără să “dăm cu parul” în adversarul nostru . Sunt mândru de munca echipei mele. Eu consider că se poate face bine politică fără să fii lipsit de respect față de cei care au o viziune diferită de a ta. În politică există adversari, nu inamici. Acest lucru este foarte important și consider că ceea ce am reușit noi să facem aici la Prato poate fi un exemplu pentru alți tineri care își doresc să schimbe în bine clasa politică din Italia, dar acest lucru se poate întâmpla și la noi in România. Am mare încredere în tinerii români din diaspora, dar și în cei care au ales să rămână în țară. Noi suntem viitorul și chiar dacă este greu să combați vechea mentalitate politică, sunt convins că împreună putem schimba cu adevărat modalitatea de a face politică nu numai în România ci peste tot în lume”, este convins Claudiu Stănășel.

De ce l-au votat și românii și italienii

În Italia este, după cum bine știm, o comunitate puternică a românilor, însă asta nu este deajuns atunci când vrei să accezi la o funcție politică.   

„Nu există consilier local ales exclusiv doar al românilor într-un oraș italian, și asta trebuie să fie foarte clar din punctul meu de vedere. Iubesc România și oriunde mă duc spun mereu că sunt român. Le vorbesc italienilor cu mândrie despre ţara mea natală chiar dacă am fost nevoit să plec, din cauza faptului că nu mi-a oferit posibilitățile pe care le-am avut încă de la început în Italia. Comunitatea românilor din Italia este un model de integrare pentru toate comunitățile de cetățeni străini din întreaga peninsulă. Avem o comunitate puternică și pregatită, care este bine implicată în contextul economic, social, cultural și politic. Noi tinerii români din diaspora suntem primii ambasadori ai României și avem ocazia și capacitățile necesare pentru a schimba o dată pentru totdeauna imaginea țării noastre oriunde ne-am afla. Eu cred că ceea ce am reușit să demonstrăm aici la Prato este că zidul acela intre italieni si români a fost distrus total. Am demonstrat clar că este posibil ca un tânăr român să ajungă la cel mai înalt nivel în conducerea unui oraș important precum este Prato. Acest fapt nu înseamnă numai integrare, ci reprezintă recunoașterea faptului că aducem un plus valoare comunității în care trăim”, crede Claudiu.

Cum arată campanie electorală în Italia

Dacă în România campania electorală înseamnă un lung șir de atacuri sub centură, Claudiu își aduce aminte cu plăcere despre alegerile locale din Italia care au reprezentat o experiență unică în viața sa.  

„Am o amintire plăcută pe care foarte puține persoane o cunosc. Unul din instrumentele pe care le-am utilizat în campania mea personală a fost o scrisoarea pe care am realizat-o împreună cu echipa mea și care a ajuns direct acasă la peste 50.000 de cetățeni din Prato. A fost o muncă extraordinar de grea dar am reușit să ajungem la fiecare om, casă dupa casă. Într-o seară, dupa ore întregi în care alături de echipa mea de tineri am fost pe străzi pentru a da oamenilor această scrisoare și pentru a vorbi cu ei, la sfârșitul zilei, ne-am întâlnit cu toții la sediul central al comitetului nostru. Aici am organizat o mică petrecere surpriză pe care eu și cu încă doi colegi am pregatit- o pentru toți cei peste 30 de tineri care au făcut parte din echipa noastră. Chiar dacă cu toții eram obosiți pentru munca depusă în ultimele săptămâni am reușit să ne distrăm la maxim timp de câteva ore și am avut impresia în acel moment că timpul s-a oprit. A fost și este o amintire foarte frumoasă, pentru că în seara aceea ne-am simțit cu adevărat uniți nu doar pentru o campanie, nu doar pentru un tur de alegeri ci pentru mult mai mult”.

Importanța unui consilier local în Italia

Pe plan administrativ consilierul local din Italia și cel din România au drepturi și atribuții similare. „Pentru mine acest rol este instrumentul prin care aduc în cadrul consiliului toate propunerile pe care eu și echipa mea le considerăm benefice pentru comunitatea orașului . În primul an de mandat am fost printre consilierii locali din Prato care au adus cele mai multe documente cu propuneri și faptul că multe din ele au fost aprobate prin votul favorabil obținut în cadrul înâlnirilor Consiliului, mă determină să am încredere în faptul că sunt pe calea cea bună. Am dorit să aduc propuneri concrete în orice domeniu asupra căruia Administrația Locală are competență și sunt sigur că voi aduce din ce in ce mai multe rezultate pentru că foarte mulți oameni au încredere în activitatea noastră și vreau să le demonstrez, prin fapte clare, că trebuie să rămână alături de noi”, spune Stănășel.

Cel mai important proiect este legat de România

Claudiu are multe inițiative la nivel local, însă proiectul său de suflet este legat de țara în care s-a născut. Se numește “Toscana – România: Turism și Afaceri” și a fost lansat în noiembrie 2019 în sala de conferințe a Primăriei din Prato alături de Lorenzo Marchi, Assessore pentru Turism al Primăriei din Prato și de Ștefan Stănășel, Președintele “Coordonamentul Național al Cetățenilor Români din Italia. Acest proiect are ca obiectiv promovarea oportunităţilor oferite de cele două ţări prin proiecte concrete în domeniul turismului şi al afacerilor.

Este pentru prima dată când Italia propune României un astfel de proiect instituţional, derulat pe două planuri, afaceri şi turism.

„Acest proiect a fost apoi discutat în cadrul unei întâlniri la Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri , în luna Februarie 2020. Aici reprezentanții Guvernului României au avut ocazia să cunoască acest proiect și au arătat deschiderea de a fi parteneri pentru a lucra împreună pe baza acestui proiect. Pe lângă acest proiect, am multe altele în program pentru viitor dar consider că în acest moment cel mai important este să aducem pe masa Consiliului Local din Prato măsuri imediate pentru a ajuta familiile și activitățile economice care riscă să piardă totul pe parcursul acestei crize. Înca nu am revenit la normalitate și pentru acest motiv activitatea politică a mea și a colegilor trebuie să pună pe primul loc măsurile necesare pentru a trece împreună prin această criză socială, sanitară și economică fără ca nimeni să nu fie lăsat singur”, spune Claudiu Stănășel.

Relațiile cu politicenii italieni

Claudiu spune că a avut mereu susținere și incredere în ambele partide politice în care a lucrat în cariera sa politică: „Am foarte bune relații în primul rand în partidul meu dar și în partidele care fac parte din alianța de Centru dreapta. Am crezut și cred mereu că Lega, doar alături de Forza Italia, Fratelli d’Italia și toate realitățile civice, poate constitui o echipă capabilă să guverneze bine la orice nivel administrativ în toată Italia. Pe planul opus, cu principalii noștri adversari, care sunt Partito Democratico și Movimento 5 Stelle, am avut mereu un bun raport bazat pe multe confruntări care mereu s-au bazat pe respect. Am avut, in ultimi ani, multe dovezi de stimă din partea adversarilor mei politici și acest lucru este pentru foarte important pentru că atunci când adversarul tău admite capacitățile și rezultatele tale, este o victorie nu doar personală ci a întregii echipe care este alături de mine”.

Comunitatea românească, un exemplu pentru străinii din peninsulă

Comunitatea românească din Italia este un exemplu de integrare pentru toate comunitățile de cetățeni străini din întreaga peninsulă, spune Claudiu.

În Italia sunt peste 1.300.000 de cetățeni români cu reședință. În Toscana sunt în jur de 100.000 de cetățeni români și în orașul Prato peste 4.000.

„Avem o comunitate puternică și pregatită, care este bine implicată în contextul economic, social, cultural și politic. Avem un potențial extraordinar în care am mare încredere și în mod special sunt convins că noile generații de tineri români pot face diferența prin performanță și prin obținerea rolurilor de conducere în orice domeniu ei s-ar implica. Am susținut și mereu voi susține toți tinerii români care vor să se implice în politică dar și în mediul de afaceri sau în alte domenii, pentru că noi putem aduce un plus valoare societății în care locuim, aici in Italia. Dar pentru acest lucru trebuie să înțelegem că doar prin colaborare și munca în echipă putem obține rezultate pentru comunitatea românească din Italia și pentru orașele unde trăim alături de frații noștri italieni. Este pentru mine o mândrie să fiu în această poziție dar în același timp este și o mare responsabilitate. Prin munca pe care am depus-o în acest an de mandat, am înțeles că din interiorul administrațiilor locale putem demonstra cu adevărat valoarea comunității românești din Italia. Pentru acest motiv îmi doresc cât mai mulți cetățeni români candidați la alegerile administrative din Italia și mai ales cât mai mulți consilieri români aleși în urma acestora. În acest moment suntem din păcate prea puțini consilieri români în întreaga peninsulă și rareori reușim să obținem consilieri locali în localități mari unde competiția este mai complicată. Sunt convins că noi, ca cetățeni români, putem aduce un plus valoare tututor partidelor politice din Italia”.

Coronavirusul nu i-a afectat pe cât se credea

La începutul acestei crize toți au crezut că orașul Prato va fi unul din cele care vor avea cel mai mult de suferit din această criză, dat fiind faptul că este orașul cu cea mai mare prezență, în procente, de cetățeni chinezi din Italia, în jur de peste 30.000 dintr- un total de 200.000 de cetățeni. Însă oamenii s-au mobilizat.

„Acest lucru din fericire nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă suntem unul dintre orașele cele mai mari din Regiunea Toscana, care a avut cele mai puține cazuri pozitive și decese din cauza coronavirusului. Activitatea mea legată de această criză a început în luna Ianuarie 2020, atunci când am depus primul document în cadrul Consiliului local din Prato cu o serie de acțiuni și măsuri urgente pentru a ne pregăti pentru situația critică care a afectat grav nu doar orașul nostru ci toată Italia. Din acel moment până în ziua de azi, am depus în ședințele consiliului peste 20 de documente cu propuneri de măsuri pentru a ajuta cetățenii din Prato în fiecare din cele 3 faze al acestei crize. Am fost mereu alături de primar și de toată echipa administrației locale pe teren. Protagoniștii acestui succes care se vede astăzi în orașul cel mai puțin lovit de această criză, sunt cetățenii din Prato care au fost extraordinari și au demonstrat prin comportamentul lor că au înțeles gravitatea acestei situații încă de la început. Alături de noi, reprezentanții instituțiilor, am reușit împreună să evităm o situație mult mai tragică decât alte orașe sau regiuni care din păcate au trăit această experiență. Munca în echipă și eforturile făcute ne-au permis să menținem situația aceasta sub control pe tot parcursul ei, de la început până în prezent. Acum viața și-a reluat parcursul, dar cu foarte multe greutăți mai ales pe plan economic unde orașul nostru a fost lovit cel mai mult”, arată românul.

Mereu în legătură cu România

Sunt român și voi rămâne român, chiar dacă trăiesc în Italia, în Europa, la mine acasă, la Prato, spune Claudiu. El e este convins că a te integra într-o societate nu înseamnă să uiți de unde ai venit: „Eu consider că trebuie să transmitem valorile, cultura și tradiția românească aici unde locuim, pentru a aduce un plus valoare întregii societăți. Apreciez guvernul actual și sunt convins că doar cu o viziune liberală țara noastră se poate schimba în bine. Urmăresc cu atenție ceea ce se întâmplă în România și doresc ca viitoarele alegeri parlamentare să ne livreze o clasă politică mult mai bună decât ce am avut în ultimii ani. Am speranța ca politicienii din Roâania să fie mai aproape de cetățenii români din diaspora și îmi doresc să avem în parlamentul României oameni care trăiesc în diaspora și cunosc realitățile vieții de aici. Avem nevoie de proiecte clare și parlamentari capabili pentru că așa cum noi nu am uitat de România și am fost mereu aproape de țara noastră nu vom accepta ca România, prin clasa ei politică, să uite de noi”.

Planuri de viitor

Cariera mea politică este la început de drum dar știu exact unde vreau să ajung. Am susținerea partidului Lega și sunt înconjurat de mulți oameni extraordinari care mă susțin, îmi sunt alături și mereu mă încurajează să nu mă opresc niciodată și să fac din ce în ce mai mult. In data de 20 si 21 Septembrie 2020 au aut loc alegerile Regionale in Toscana, aici unde eu locuiesc. Partidul meu, foarte mulți cetățeni, precum și aliații noștri din celelalte partide care formează coaliția de centru dreapta, au propus ca eu să fiu candidat pentru funcția de consilier regional. Am ales să nu candidez chiar dacă este o ocazie extraordinară pentru mine, dar consider că parcursul pe care l-am început acum un an în Consiliul Local din Prato este prea important pentru a îl întrerupe acum. Am multe de făcut încă și trebuie să realizez ceea ce am promis în campania electorală de acum un an. Am reușit deja să obțin rezultate, dar mai am nevoie de timp ca să pot duce la bun sfârșit proiectele începute în acest mandat. Sunt convins de un lucru: inainte de a te ridica la un nivel mai mare trebuie sa demonstrezi la tine acasaă că ești capabil sa obtții rezultate reale pentru cetățenii care au avut încredere în tine. Obiectivul meu este, însă, cel de a candida pentru alegerile parlamentare din Italia pentru a deveni primul deputat român din istoria Italiei. Ar fi o victorie nu numai personală ci pentru toți românii din Italia și pentru întreaga Românie. Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc în anul 2023, atunci cred că putem scrie împreună cel mai important capitol din istoria românilor din Italia din ultimii 30 de ani.

În timpul liber joacă fotbal, iese cu prietenii și merge în călătorii

În ultimii ani am învățat să îmi organizez toate activitățile în așa fel ca sa am mereu timpul necesar pentru mine și pentru persoanele la care eu țin. Îmi place să fiu mereu pintre oameni si pentru acest motiv când pot, ies in oraș alături de prietenii mei ca să imi petrec timpul alaturi de ei. Îmi place sportul și atunci când pot joc fotbal cu prietenii. Mă duc de trei ori pe săptămână la sală pentru că pe lângă faptul că îmi place să fac activitate fizică, consider foarte important și faptul de a mă menține în formă. Îmi place foarte mult să citesc și să mă uit la televizor, în mod special la seriale tv. Ascult mereu muzică și îmi place foarte mult să dansez, așa că de fiecare dată cand este posibil, mă duc cu prietenii în club. Una din cele mai mari pasiuni pe care le am, este aceea de a călători și de a explora locuri noi. Încerc mereu să țin o distanță între viața mea privată și activitatea mea publică pentru că eu consider important faptul că ambele merită timpul necesar pentru ca totul să fie bine.

Modelul său este Alexandru cel Mare, pe care îl consideră cel mai mare conducător din istoria omenirii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te