Portretul unui „român adevărat”: ortodox, respectă legile țării și se uită la TV

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.10.2019 - 17:29

Un român adevărat e ortodox (72%) și respectă legile și instituțiile țării (94%), arată Barometrul de consum cultural pentru 2018. Se uită la TV cu regularitate (94% se uită cel puțin o dată pe săptămână) și alocă doar 27 de euro pentru cultură.

SHARE

De asemenea, 80% dintre românii intervievați preferă să fie cetățeni români și nu ai altei țări.

Românii sunt suspicioși față de compatrioții lor (84% nu au încredere în cei din jurul lor) și puțin peste jumătate dintre ei cred că în țară oamenii sunt liberi să spună ceea ce gândesc, fără să le fie frică de consecințe (66%). Dintre cei care nu consideră că sunt liberi să spună ce gândesc, 26% trăiesc în vestul țării, iar 24%, în nord-est.

Citește și: Rătăciți în Epoca de Aur: „Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu“

 

Citește și: Familia românească, în Barometrul de Gen: Cine are grijă de copii și cine este „capul familiei”

Un român cheltuie, în medie, doar 27 de euro/persoană pentru cultură, de cinci ori mai puțin față de media europeană, mai arată Barometrul.

Numărul celor care merg la cinematograf a crescut, față de anii anteriori (de la 33% în 2016, la 39% în 2018), însă, în continuare peste jumătate dintre românii intervievați nu au fost niciodată la o bibliotecă pentru a citi sau a împrumuta cărți (76%), nu au vizitat niciodată un monument istoric (52%), nu au mers niciodată la un muzeu sau o galerie de artă (62%).

În schimb, românii se uită la televizor cel puțin o dată pe săptămână (92%). 10% citesc o carte pe săptămână (10%), iar 16% citesc un ziar tipărit pe săptămână.

Cei mai mulți români folosesc Internetul pentru a intra pe rețelele de socializare (46%), pentru a citi presa online(37%) ori pentru a asculta muzică (31%) și pentru a se uita la filme (26%).

Barometrul cultural a fost realizat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală și se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în perioada 1 septembrie - 5 octombrie 2018, pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane cu vârste de 18 ani şi peste, printr-o metodă CAPI (interviuri faţă în faţă). Marja teoretică de eroare la nivelul eşantionului a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.