Poliția te amendează de două ori pentru aceeași infracțiune rutieră

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.10.2018 - 16:06
nquam Photos / George Calin

Poliția Rutieră confirmă pentru Newsweek România că nu are o bază de date comună cu instituțiile statului care colectează amenzile date pentru infracțiuni rutiere.

SHARE

Se dă următoarea speță. Cineva se află în tranzit cu mașina în altă localitate decât cea de domiciliu. La un moment dat, este amendat pentru că a depășit viteza sau pentru că nu a purtat centura de siguranță. De bună credință, șoferul se grăbește ca în 48 de ore să plătească jumătate din valoarea amenzii. O poate face fie la cea mai apropiată primărie, fie la poștă. 

Se întoarce acasă și, după câteva luni, se trezește că primește prin poștă somație să plătească amenda (pe care o plătise deja). Dacă nu îi vine respectiva somația acasă, va avea neplăcuta surpriză să nu își poată achita impozitul la mașină deoarece mai are de plătit respectiva amendă dată de Poliția Rutieră (pe care, desigur, ai plătit-o).

1 ianuarie: contravenientul nu va mai fi obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator

S-a ajuns în situația de mai sus pentru că nu există un sistem electronic integrat prin care Poșta Română sau primăriile să confirme Poliției Române faptul că șoferul a plătit amenda. Într-un răspuns pentru Newsweek România, Poliția Română a promis că un astfel de sistem va fi operațional de la 1 ianuarie. „Referitor la punctul 5, prin Legea nr. 203/2018 sunt reglementate măsuri pentru facilitarea achitării amenzilor contravenţionale prin constituirea unui cont unic de plată şi simplificarea procedurilor de urmărire a încasării amenzilor, mecanismul instituit urmând a fi aplicat în sistem pilot, în cazul amenzilor contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule, începând cu data de 1 ianuarie 2019.

În context, potrivit prevederilor actului normativ indicat, contravenientul nu va mai fi obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator sau organul din care acesta face parte”.

Chitanța se predă agentului constatator

În această ultimă propoziție stă explicația faptului că poliția mai trimite o dată amenda deși aceasta fusese plătită de șofer.

După ce a luat amenda, șoferul este obligat să facă o copie a chitanței și să o trimită poliției de pe raza localității unde a primit amenda. Nu contează dacă a primit amenda în București sau într-o comună din Alba, Tulcea sau Iași. Adesea, șoferii uită să facă acest lucru care, de altfel, nu ar trebui să intre în atribuțiile lor. Iar poliția interprează acest lucru ca o neplată a amenzii.

„Referitor la aspectele solicitate în cuprinsul pct. 1 și 6, precizăm faptul că potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) și (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, o copie de pe chitanță se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă sau electronic, prin e-mail, organului din care acesta face parte, această obligație neexistând în situația în care plata amenzilor contravenţionale s-a realizat prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute”, ne-a precizat Poliția Română. 

Instituția nu precizează metodele online de plată. Ca să înțelegem amploarea fenomenului, în România sunt 200 de mii de șoferi profesioniști.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te