Pensionarii pleacă din țara lor pentru un nivel de trai mai bun. Unde vor să-și petreacă bătrânețea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.02.2024 - 13:47
Pensionarii pleacă din țara lor pentru un nivel de trai mai bun Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Mulți pensionari aleg să plece din țările lor preferând să-și petreacă bătrânețea în țări care au costuri ale vieții mai mici. Unii aleg să se mute definitiv în țări unde pe timpul când erau în activitate mergeau doar în vacanță.

SHARE

Țara este foarte dezvoltată însă mulți pensionari vor să plece către state unde pensia le permite să aibă o viață mai bună.

Este un lucru comun în multe țări din Europa ca după ce ies din activitate, oamenii să decidă să-și petreacă anii de pensie în locuri cu climă mai călduroasă sau în zone cu peisaje și culturi diferite. 

Alegerea poate fi influențată de dorința de a scăpa de iernile reci, de a experimenta o altă cultură sau de a se bucura de o calitate mai bună a vieții. 

Pensionarii pleacă din țara lor pentru un nivel de trai mai bun. Unde vor să-și petreacă bătrânețea

Unii pensionari din Germania aleg să se mute în țări cu costuri de trai mai mici, unde banii economisiți le permit să ducă o viață confortabilă. Alții preferă să se mute în locuri cu climă mai prietenoasă sau în zone liniștite, departe de agitația urbană.  

Citește și: Pensie de doar 1.280 lei după 27 de ani munciți. De ce la recalculare va avea cu 350 lei mai puțin?

Ceea ce pentru ei este important de luat în considerare sunt aspecte precum sistemul de sănătate, asigurările, costurile de trai și alte aspecte legate de viața de zi cu zi în țara aleasă. Este, de asemenea, esențial să fie conștienți de orice implicațiile fiscale și legale ale mutării lor în străinătate.

La 1 iulie 2021, au fost plătite un total de 21.224 milioane de pensii. Dintre acestea conform asigurării de pensii germane, un total de 248.000 de pensii au revenit cetățenilor germani aflați în străinătate în 2020.

 Cifrele sunt în continuă creștere: în 2016 mai erau 234.000 de pensionari germani care locuiau în străinătate și aveau dreptul la pensie în Germania.

Foto: Freepik.com -rol ilustrativ

Majoritatea pensionarilor rămân în țara lor de origine după ce s-au retras de la muncă. Dar un număr tot mai mare se mută în alte țări.

Fenomenul este întâlnit chiar și în Elveția. Elvețienii preferă Thailanda ca loc pentru a trăi după pensionare, scrie ziarulromanesc.de.

Primele cinci dintre țările unde vor pensionarii germani să trăiască sunt: ​​Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Austria și Spania. Din punct de vedere al cifrelor, cele mai populare destinații pentru emigranții germani aflați la pensie sunt două țări care se învecinează direct cu Germania și au mai puține diferențe în ceea ce privește clima și societatea.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

Dar există și numeroase destinații pentru pensionarii germani în afara Europei. Acestea sunt SUA și Canada.

În prezent, asigurările de pensii germane plătesc pensii pensionarilor din 150 de țări din întreaga lume, potrivit infranken.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te