Pensie suspendată un an pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.09.2024 - 19:05
Pensie suspendată pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii - Foto: Freepik
Pensie suspendată pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii - Foto: Freepik

Pensie suspendată pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii și avertisment pentru pensionarii care mai au doar câteva zile să depună documente ca să nu rămână fără pensie.

SHARE

O categorie de pensionari se pot trezi cu pensie suspendată din luna octombrie sau noiembrie dacă nu depun un document esențial. Anunțul a fost făcut de către Casa de Pensii și este un avertisment.

Citește și: Pensionarii cer ca sâmbătele muncite să se adune la anii de vechime. Ce zice noua lege a pensiilor?

Citește și: Un nou sprijin financiar la pensie pentru plata facturilor. Unde te interesezi cum îl poți lua?

Pensie suspendată pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii

Documentul trebuie depus de către tinerii cu vârstă între 16 și 26 de ani și care se află la studii. De asemenea, ei nu trebuie să lucreze și să aibă un venit.

Astfel, ei beneificază de pensie de urmaș. Pentru a beneficia de pensie de urmaș ei trebuie să depună o serie de documente la casele de pensii. Dacă elevii nu depun o adeverință de studiu până la final de septembrie, pierd pensia de urmaș.

Dacă studenții NU depun același document pân până în cotombrie, pierd pensia de urmaș.

ℹ Precizari cu privire la aplicarea prevederilor art.74 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii si ale HG NR. 181/2024 pentru aprobarea  Normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023.

➡ Conform art.61 alin.3 lit. f) actele necesare acordarii drepturilor de pensie de urmas pentru copii care isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii sunt urmatoarele:

✅ „adeverinta de studii, in cazul urmasilor copii in varsta de peste 16 ani, 𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥, 𝐬𝐚𝐮, 𝐝𝐮𝐩𝐚 𝐜𝐚𝐳, 𝐚𝐝𝐞𝐯𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐮𝐬𝐚 𝐬𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚, in situatia in care urmeaza studiile in strainatate, 𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥.

Pensuie de urmaș: Ce zice legea pensiilor

Având în vedere prevederile art. 64 alin (3) din Normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG 181/2024, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte în 10 zile calendaristice, de la începerea anului scolar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

În confomitate cu prevederile art. 101, alin. (3) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, coroborat cu prevederile art. 64 alin (2) din Normele de aplicare, aprobate prin HG 181/2024, în cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

Citește și; Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Ce pensie de urmaș se primește?

La calcularea pensiei de urmaș, procentul aplicat depinde de numărul de urmași îndreptățiți ai persoanei decedate și este de 50 % pentru un urmaș, 75 % pentru doi urmași și 100 % pentru trei sau mai mulți urmași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te