Cum poți primi pe lângă pensia de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile

DE Florentina Enache | Actualizat: 13.05.2025 - 15:35
Cum poți primi pe lângă pensie de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum poți primi pe lângă pensie de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum poți primi pe lângă pensie de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum poți primi pe lângă pensie de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

O informație care trebuie știută: Cum poți primi pe lângă pensia de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile. Cine are dreptul să ia acești bani?

SHARE

În România, pensie de urmaș primesc soțul supraviețuitor și copiii. Există câteva condiții pentru a primi pensia de urmaș, pe care le aveți la finalul articolului.

Citește și: Ilie Bolojan, anunț despre pensiile speciale de 25.000 lei și pensionarea la 48 ani. „Urmări grave”

Exstă însă, o sumă de bani care poate fi luată de către familia persoanei decedate dacă aceasta se face în anumite condiții.

Despăgubiri pentru familiile din România. În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană din familie.

Această persoană poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Citește și: Fără banii UE nu se mai plătesc pensiile și salarii. Unul din candidați a declarat război Europei

Cum poți primi, pe lângă pensie de urmaș, un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile.

În plus, pe lângă despăgubire, soțul supraviețuitor are drept și la pensie de urmaș, dacă nu muncește.

Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică, se arată pe siteul CNPP.

Citește și: De ce reduceri uriașe beneficiază pensionarii care merg la tratament? Mii de bilete disponibile acum

Câştigul salarial mediu brut pe economie în luna decembrie 2024 a fost 9.251 lei şi cel net 5.645 lei. Astfel, anul trecut acest ajutor a ajuns la suma de 37.000 de lei.

Cum poți primi, pe lângă pensie de urmaș, un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

„În cazul decesului unei persoane ca urmare a unui accident de muncă, familia are dreptul la două tipuri de sprijin financiar: ajutorul de deces obișnuit, acordat dacă persoana decedată era asigurată în sistemul public de pensii, care se plătește din bugetul asigurărilor sociale, și un ajutor suplimentar, în valoare de patru salarii medii brute din luna decesului persoanei, acordat din fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale.

În plus, soțul sau soția supraviețuitoare are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, cu condiția să nu fie încadrată în muncă”, a explicat Maria Andronache, directoarea CJP Iași, pentru Ziarul de Iași.

Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță beneficiu la pensie. Pensionarii îl primesc acasă

Anul trecut, în județul Iași au fost raportate opt accidente de muncă soldate cu deces, pentru care s-au acordat despăgubiri în valoare totală de aproximativ 251.000 lei, în conformitate cu art. 45, alin. 2 din Legea 346/2002 (republicată), potrivit informațiilor furnizate de șefa CJP Iași.

Câți ani trebuie să fi fost căsătorit pentru a lua pensie de urmaș? Se pun și anii de concubinaj?

Există o pensie luată de câteva sute de mii de oameni, unii chiar dacă nu sunt pensionari: pensia de urmaș.

Pot lua pensie de urmaș copiii sau soțul supraviețuitor. În cazul soțului supraviețuitor, există câteva condiții pentru a lua această pensie.

Citește și: Pensia limită de vârstă poate fi respinsă de Casele de Pensii. Din ce motive pot fi refuzate actele

Prima este să fi fost căsătorit minimum 10 ani. Dacă ai fost căsătorit între 10 și 15 ani se aplică o penalizare.

În cazul căsătoriilor cu durata între 10 și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Dacă cuplul a fost căsătorit peste 15 ani, nu se aplică nicio penalizare. Pentru a primi pensia, soțul decedat trebuie să fi fost el însuși la pensie sau să fi avut 65 de ani.

Soțul supraviețuitor poate opta pentru păstrarea pensiei (dacă e pensionar) sau pentru a primi pensia de urmaș.

Citește și: 2.000.000 de pensionari primesc noi taloane de pensie și bani în plus. Procesul a început

Când poți lua pensie de urmaș chiar dacă soțul decedat nu e pensionar?

Soțul supraviețuitor poate lua pensie de urmaș și în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, indiferent de durata căsătoriei, dacă:

- nu a împlinit vârsta standard de pensionare;

- NU realizează venituri lunare;

- în baza unui contract individual de muncă;

- în baza unui raport de serviciu;

- în funcţii elective sau ca persoane numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, ca membru cooperator într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.

Detalii AICI

Citește și: Ilie Bolojan, anunț despre pensiile militarilor. La cine face apel pentru creșterea acestor pensii?

Cât e cuatumul pensiei de urmaș?

Pensia se acordă soțului supraviețuitor în cuantum de 50% din pensia soțului decedat. Soțul supraviețuitor poate opta între pensia sa sau 50% din pensia soțului decedat.

Se acordă 75% din pensia soțului decedat pentru 2 urmaşi;

Se acordă 100% din pensia soțului decedat pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

ATENȚIE! Anii de concubinaj NU se pun atunci când socotiți cei 10 ani minim de căsătorie. Nici anii de logodnă.

Dreptul la pensia de urmaș pentru copii

Copiii au dreptul la pensia de urmaș:

- până la vârsta de 16 ani;

- până la împlinirea vârstei de 26 de ani (fără a depăşi această vârstă) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;

- pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea, dovedită prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale,  s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile de mai sus.

Potrivit noii Legi a pensiilor, suma de bani diferă în funcție de numărul de frați.

Citește și: Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă

„Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) în funcție de numărul urmașilor  îndreptățiți, astfel:

a) 50% - pentru un singur urmaș;

b) 75% - pentru 2 urmași;

c) 100% - pentru 3 sau mai mulți urmași”, se arată în lege.

Copiii încasează pensia de urmaș de când părintele care a decedat ar fi îndeplinit vârsta de pensionare (în cazul în care părintele nu e pensionar la data decesului n.red.).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te