Pensie micșorată cu 6.000 lei după recalculare. Câți alți pensionari sunt în situații similare?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.09.2024 - 14:06
Pensie micșorată cu 6.000 lei după reclaculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie micșorată cu 6.000 lei după reclaculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie micșorată cu 6.000 lei după reclaculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie micșorată cu 6.000 lei după reclaculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensie micșorată cu 6.000 lei după recalculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație dificilă? Oamenii se tem că banii nu le vor ajunge.

SHARE

După ani de zile munciți în condiții grele, unii pensionari s-au trezit cu o pensie mai mică la recalculare. Unii au avut chiar un șoc deoarece pensia le-a scăzut cu 6.000 de lei și se simt complet neîndreptățiți.

Este vorba de sute de mii de pensionari care, peformula de recalculare, au avut pensie mai mică. Ei încearcă să își găsească dreptatea în instanță susținând că anii - punctajul lunar - grei de muncă sau cei de la grupe ar trebui indexat cu un procent. Vezi mai jos.

Citește și: EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă

Se pare că lacunele din noua lege a pensiilor sunt din ce în ce mai multe și îi aduc pe oameni în pragul disperării. Cei mai afectați de recalculare sunt cei care au muncti ân condiții grele, speciale și chiar cei care au muncit în grupe de muncă. Aceștia, după zeci de ani munciți sub pământ, în condiții greu de imaginat, au parte de tăieri importante de venituri, potrivit noii formule de recalculare.

Foto: Pensie micșorată cu 6.000 lei după recalculare.

Legea noua îi avantajează doar pe acei pensionari care au muncit mulți ani de zile - peste 30/35 de ani e ideal - însă nu și pe cei care au ieșit mai repede la pensie din cauza condițiilor grele de muncă. 

Pensie micșorată cu 6.000 lei după reclaculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație?

În cazul lor, vechimea ar fi trebuit să fie calculată diferit, nu cum s-a procedat în celelalte situații.

„Am făcut un calcul, iar în cei douăzeci de ani petrecuți în subteran am cotizat cât ar fi cotizat în patruzeci de ani o persoană plătită cu salariul minim pe economie.

 La ală i se recunosc punctele de stabilitate, nouă nu. Eu în total cu punctele de stabilitate am mai avut zece ani la suprafață, aș fi avută patruzeci de ani și atunci pensia nu mi se diminua”,  a spus un miner care s-a trezit cu 5.865 de lei tăiați din pensie.

Citește și: Ce punct de corecție trebuie să ai pentru o pensie mare la recalculare? Care este explicația?

Citește și: Un pensionar ia 14.000 lei în plus la pensie, bani pentru care nu a contribuit. Ce meserie are?

Practic, toți minerii s-au trezit cu pensiile tăiate în urma recalculării.

„Nu am auzit, până acuma, ca o lege să intre în vigoare și să recalculeze pensiile din trecut, obținute pe o altă lege. Noi am beneficiat de efectele legii 263 și cu legea 360 ne-am pomenit că ne recalculează pensia diminuând-o cu sume între 2000 și 5000 de lei

Pensie înghețată

Mai mult decât atât, acești pensionari riscă să nu ia bani nici, la 1 ianuarie, atunci când punctul de pensie (sau punctul de referință) se indexează cu inflația. Este vorba, în special, de pensionarii care au muncit în condiții grele.

Pensionarii care riscă să le fie mulți ani înghețate pensiile au puțini ani munciți, dar un punctaj foarte mare (punct mare de referință). Ei nu vor lua puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare. 

„Suntem batjocoriți și ni se iau drepturile! Prin împărțirea la 25 în loc de 20 cum am avut noi stagiu de cotizare, 20% din pensie s-a dus și urmează să stăm cu pensia înghețată cel puțin 5 ani.

Nu știm dacă vom mai ajunge să mai beneficiem de indexarea pensiilor, dar dorim ca cei care ne reprezintă din județ, să facă dreptate, să lupte pentru noi și să aducă la normal lucrurile”, a spus un alt miner.

Respectivii pensionari au obținut, pe baza contributivității, un punct de referință foarte mare, mult peste valoarea de 81 de lei cât este stabilit prin noua lege a pensiilor.

Citește și: Pensie mai mică cu 2.200 lei dată unui pensionar după recalculare. Cât și unde a muncit?

Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.

„Vrem să fim indexați la pensiile pe care le-am avut în plată. Nu sunt pensii mari în zona munților Apuseni, cei care am ieșit la pensie până în 2011, avem pensii de 5.000 de lei.

Mi-a fost tăiată pensia cu 1.000 de lei și am cu venituri sub valoarea coșului minim de care ar trebui să beneficieze orice cetățean.”, a mai adăugat alt pensionar.

Un exemplu concret

Acest aspect a fost evidențiat de un expert care a vorbit concret depsre pensiile celor care au muncit în condiții grele.

„Un pensionar care a lucrat în subteran peste 15 ani doar în zona I de expunere la radiații. La ieșirea la pensie, în 2023, a beneficiat și de indicele de corecție actual de 1,41. Acestui pensionar, care are acum o pensie netă de 3.901 lei. După recalculare îi va rezulta o pensie netă de 1754 lei, mai mică cu 55,04 % decât cea în plată

Pentru el VPR-ul necesar ca să-i rezulte aceeași pensie este de 190 lei, mai mult decât dublul actualului VPR (care e de 81 lei n.red.). Ce credeți, pensia lui va mai crește în urma indexărilor anuale? Poate peste zeci de ani dacă va mai fi. Iar pensia nu va mai reprezenta nimic. Așa s-a reușit eliminarea inechităților prin crearea unor prăpastii!”, spune respectivul specialist citat de Newsweek.

Mai jos aveți un exemplud e pensie la care pensionarul a avut pesnie reculată cu 2.000 lei mai puțin: 

Citește și: Pensie cu 2.050 lei mai mică pentru un pensionar la recalculare. Cât a lucrat? Cum se calculează?

Foștii angajați din mine se confruntă cu o situație extrem de dificilă deoarece în momentul în care s-au pensionat s-a făcut un calcul pe baza condițiilor de muncă.

„Speranța de viață a noastră este 67-68 de ani, eu nu mai apuc, am 65 de ani, nu mai apuc să primesc indexarea că legea o fost făcută în așa fel. Nu s-o putut atinge să ne taie pensia de tot, pensia o luăm tot aia dobândită pe legea 263, dar indexare nu se face decât pe legea 360, pe pensia mică.”, a mai spus un alt pensionar.

ATENȚIE Pensiile care pe formula de recalculare ar trebui să scadă rămân la valoarea din august. Dar, aceste pensii NU se vor mai indexa la 1 ianuarie timpd e mulți ani!

Formulă de calcul legea pensiilor

VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = 81 de lei 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35,

1 punct/an pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te