Tănase Stamule este decan al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE și a făcut o postare pe pagina sa de socializare despre faptul că sistemul public de pensii nu este eficient.
Speranța de viață a românilor a crescut, iar pensionarea decrețeilor va duce la o presiune foarte mare pe sistemul de pensii și pe bugetul de stat.
Pensiile, în criză totală când cei născuți în anii `60 se vor pensiona. Sistemul va intra în colaps
„Nimeni nu discută în România despre creșterea vârstei de pensionare. Este văzut ca firesc să primești pensie 15-20 de ani după ce te-ai pensionat.
Nimeni nu analizează piramida demografică, nimeni nu prea se uită la deficitul fondului de asigurări sociale și, în general, nimeni nu își prea asumă discuții aplicate și dure.
Citește și: Casa de Pensii schimbă ziua când bagă pensia pe card. Majoritatea pensionarilor nu iau 400 lei bonus
Ce se va întâmplă în 6-7 ani, când generațiile numeroase născute în anii 60 vor ieși la pensie, este o dilemă cu care cei mai mulți decidenți nu vor să își bată capul.
Pe măsură ce crește numărul de pensionari și scade numărul de angajați, inevitabil, vă scădea punctul de pensie. Asta înseamnă, de fapt, o scădere generalizată a veniturilor pensionarilor, ceea ce va duce la tensiuni sociale mari”, a declarat Tănase Stamule, decan al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE.
Incapacitate de plată a pensiilor
Strategia pensiilor trebuie schimbată pentru că, în momentul de față, bugetul de stat este supus unei mari presiuni financiare.
„Dacă guvernele vor decide să păstreze nivelul pensiilor atunci trebuie să ia masiv de la banii pentru investiții. Problema e că în 6-7 ani se cam termină și fondurile europene care vin astăzi în volum foarte mare.
România va fi pe la 90% din media UE la PIB/capital raportat la PPP și nu va mai primi atâtea fonduri. Peste tot, în Europa, economiștii vorbesc despre implozia sistemului dacă nu se crește vârsta de pensionare.
Citește și: Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Pur și simplu nimeni nu a gândit sistemul de pensii astfel încât după 40 de ani de muncă să poți petrece 20 de ani fără să faci nimic. Degeaba spun unii că noi, în România, nu trăim așa de mult precum cei din vest”, a mai spus decanul.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie nesigură
Sistemul public de pensii este nesigur în viitor atunci când vine vorba de susținerea financiară a tuturor pensionarilor.
„În perioada 1914-1930, modelul Bismarck de pensii care funcționează și astăzi s-a generalizat în Europa. Atunci, angajatul trebuia să atingă vârsta de 60-65 de ani pentru a putea ieși la pensie și să demonstreze că a cotizat minimum 30 de ani.
Citește și: Servicii gratuite la pensie pentru pensionarii de peste 65 ani, din 16 localități. Ce se oferă
Citește și: Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
În acea perioadă, speranța medie de viață era de 58 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei. Astăzi, deși speranța de viață a crescut cu 20 de ani, păstrăm aceeași vârstă că referință pentru ieșirea la pensie.
Orice economist care știe puțină aritmetică înțelege că actualul sistem nu este sustenabil. Ori dăm drumul masiv la imigrație pentru a avea lucrători care să plătească pensiile, ori scădem punctul de pensie și implicit valoarea pensiei, ori creștem vârsta de pensionare.
Nu prea există alternative la aceste trei soluții și cumva trebuie să decidem ce vom face în următorii ani”, a mai precizat Tănase Stamule.
Citește și: Se alimentează cardul de energie. Ce pensie trebuie să ai ca să iei banii? Când se dau? Și ce sumă
Pensie crescută pentru femei. De ce?
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat în nenumărate rânduri că se dorește ca angajații să rămână cât mai mult timp în activitate.
„După cum se ştie, sistemul public de pensii este în schimbare, într-o amplă reformă. Tendinţa în Europa este de schimbare a acestor sisteme de securitate socială.
Nu puteam sări noi, suntem parte din UE. Dacă observaţi, aceste sisteme de pensii au nişte condiţii de eligibilitate mult mai stricte, şi mă refer la vârsta de pensionare care trebuie corelată cu speranţa de viaţă, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii, pe termen mediu şi lung.
Citește și: Pensie redusă cu 50 lei la recalculare pentru un pensionar. Cu ce pensie infimă rămâne? Cât a lucrat
Acest lucru se întâmplă şi în România. Am încercat, în principal, prin noua lege a pensiilor să oferim condiţii mai bune. Dacă mergem şi ne uităm pe media stagiilor de cotizare din UE, acolo oamenii lucrează de la 40 de ani în sus. Cam aceasta este media”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.