Oamenii fără adăpost, în afara legii. Cum vor scăpa de amenzi când e ilegal să fii pe străzi noaptea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.11.2020 - 12:40
Om fără adăpost din București, la Gara de Nord. Sursa: Inquam Photos

După adoptarea noilor restricții din starea de alertă, oamenii fără adăpost au rămas în afara legii, întrucât nimeni nu ar trebui să mai circule noaptea, după ora 23.00, fără adeverință și doar pentru o serie de motive.

SHARE

Direcția de Asistență Socială a Capitalei a precizat, miercuri, la solicitarea Newsweek România, că a pregătit șase centre temporare pentru cazarea oamenilor fără adăpost și că echipele mobile le vor da adeverințe acestora pentru a nu primi amenzi, dacă sunt pe străzi după ora 23.00. 

În aceste centre temporare, mai sunt peste 100 de locuri în plus. Ele sunt, însă, insuficiente. În evidențele DGASMB sunt aproape 500 de oameni fără adăpost care refuză de obicei cazarea.

Chiar dacă s-ar răzgândi, nu ar avea loc cu toții în centrele de stat. Din cei o mie de oameni estimați de asistenții sociali că locuiesc pe străzile din București, 354 sunt cazați noaptea în adăpostul administrat de Municipalitate și în centrele de sector.

Semnal de alarmă tras de ONG-uri 

18 ONG-uri au trimis Primăriei Capitalei o scrisoare deschisă, în care au cerut oferirea de cazare nu doar pe timpul nopții (până acum, a funcționat doar adăpostul de noapte Sf. Ioan și câteva adăposturi cu puține locuri la primăriile de sector, n.r.) și să le ofere asistență medicală. 

„Persoanele fără adăpost sunt expuse riscului de a fi amendate, în mod paradoxal, pentru chiar faptul de a fi persoane sărace, fără posibilitatea de a achita prețul unei chirii și pentru că autoritatea publică, de-a lungul anilor, nu a dezvoltat stocul de locuințe sociale. Persoanele sărace vor fi amendate pentru că, pentru ei, “acasă”, din nefericire, în 2020, este strada. Aceste amenzi, dacă vor fi aplicate, vor duce la acutizarea vulnerabilității persoanelor fără adăpost, majoritatea beneficiilor sociale fiind condiționate de plata amenzilor.

Dincolo de ceea ce noi catalogăm ca fiind o formă de injustiție (expunerea persoanelor fără adăpost la amenzi strict în virtutea unei vulnerabilități pe care nu o pot depăși fără sprijin instituțional), persoanele fără adăpost deja au o sănătate fragilă, majoritatea acestora neavând acces la servicii medicale decât sporadic. Expunerea lor la virusul SARS-COV-2, prin lipsa unui adăpost, lipsa de condiții minime pentru asigurarea igienei personale (în particular, absența accesului la apa curentă), imposibilitatea de a-și procura suficiente măști de protecție cât să le asigure minima protecție în strada sunt condiții care le pun viața în pericol în contextul pandemiei”, se arată în scrisoarea deschisă a celor 18 ONG-uri către Primăria Capitalei
 
Direcția de Asistență Socială anunță deschiderea a șase centre temporare
 
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) spune, într-o precizare trimisă Newsweek România, că a cerut Comitetului pentru Situații de Urgență să nu amendeze persoanele fără adăpost care vor fi găsite pe străzi și că echipele de urgență care merg pe teren le vor distribui oamenilor străzii adeverințe care să ateste lipsa domiciliului. 
 
Din datele Asistenței Sociale,  sunt aproximativ 1.000 de persoane care locuiesc pe străzi. 205 persoane sunt cazate în cadrul Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulti Sf. Ioan, care apartine DGASMB, 149 de persoane locuiesc în adăposturile organizate de către DGASPC de la nivelul sectoarelor 1,2,5,6 si alte 468 de persoane refuză constant accesarea serviciilor sociale.
 
În acest context, DGASMB anunță înființarea, în total, a șase centre temporare, unele deschise de la 1 noiembrie, altele din decembrie, cu o capacitate de 103 locuri. În două centre, cele care sunt de zi, ar putea fi primiți circa 50 oameni/zi. 
 
Deci, aritmetic, din cele 468 de persoane identificate de echipele de asistență socială că refuză să meargă în adăposturi, peste 100 ar găsi un loc, dacă ar opta pentru un centru. 

 

„Având în vedere noile condiții epidemiologice DGASMB a infiintat, de urgenta, inca 6 centre:

- Centrul temporar de urgență Fundeni, cu o capacitate de 33 locuri- bărbați  (estimare începere activitate 12 noiembrie 2020).

- Centrul temporar de urgență Filaret, cu o capacitate de 25 de locuri (femei) - (estimare începere activitate 16 noiembrie 2020)

- Centrul temporar de urgență Șerban Vodă, cu o capacitate de 37 locuri (bărbați în stare de ebrietate/sub influența substanțelor psihotrope care nu pot fi primiți în celelalte adăposturi) - (estimare începere activitate 1 decembrie 2020)

- Centrul temporar de urgență Viilor, cu o capacitate de 8 locuri (situații speciale) - (estimare începere activitate 1 decembrie  2020).

- Centrul de zi Filaret pentru femei, funcțional din 1 noiembrie 2020.

- Centrul de zi Viilor pentru bărbați, (estimare începere activitate 1 decembrie  2020)”, se arată în răspunsul DGASMB. 

Direcția de Asistență Socială mai spune și că a distribuit 316 kituri care conțin dezinfectant de mâini și 10 măști către adulții care nu vor să meargă în adăposturi, de când masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice deschise, deci de aproximativ trei săptămâni. 

Newsweek România a atras atenția că foarte puține dintre persoanele fără adăpost din Capitală au fost testate de coronavirus, nu se știe câte sunt infectate sau câte au decedat după ce au contractat virusul: Supraoamenii fără adăpost din București: doar doi au fost testați pozitiv cu COVID, nici un deces. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te