Nu este o păcăleală. Chiar dacă am avut o recalculare de pensie în septembrie, România va mai trece prin una. România și-a asumat adoptarea unui Plan Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025 – 2031 care prevede o reformă a pensiilor și o recalculare cel puțin a unora dintre pensii.
Citește și: Ce pensie trebuie să ai pentru a primi ajutor de încălzire? În ce zi se dau banii?
Citește și: OFICIAL O nouă creștere de pensie cu 335 de lei peste doar 2 luni! Care pensionari iau banii?
Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?
Urmează o nouă recalculare de pensie. Care pensionari vor pierde mii de lei? Documentul, aprobat
Să recapitulăm. La 1 septembrie am avut parte de recalcularea pensiilor care au crescut, în medie cu 622 de lei. În octombrie a crescut pragul de impozitare al pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. Asta înseamnă o creștere de 100 de lei pentru 2.000.000 de pensionari.
Vom avea și o indexare cu rata inflațieia pensiei de peste 10%, la 1 ianuarie.
La 1 martie se încheie mica recalculare. Pensionarii adună, zilele aceesta, adeverințe pentru veniturile nepermanente. Pe baza acetora li se recalculează, din nou, pensia și aceasta ar putea crește.
O nouă recalculare de pensie: din 2025
Pensiile speciale sunt foarte controversate. Politicienii au promis, mereu, că le taie, dar au mințit. Newsweek a arătat că dintr-o pensie specială de 20.000 de lei pe lună, doar 25% reprezintă contribuția. Restul de 15.000 de lei din pensie reprezintă un cadou făcut pensionarilor speciali de către statul român.
O nouă recalculare de pensie. Care pensionari vor pierde mii de lei? Documentul, aprobat - Foto: Freepik
Ei bine, după 2025, pensiile speciale ar urma să fie tăiate. pensionarii speciali ar urma să rămână cu partea contributivăd e pensie și să piardă minim 10.000 de lei din pensie (partea necontributivă).
Cum se taie pensiile speciale?
„Reforma sistemului de pensii din PNRR include și revizuirea pensiilor speciale, vizând corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale”, se arată în documentul care a fixat o serie de obiective:
Citește și: Nu a muncit nici 40 de ani și ia peste 7.000 lei pensie la recalculare? Câte puncte bonus a primit?
„Pentru realizarea acestei reforme este necesară elaborarea unui cadru legislativ care să corecteze dezechilibrele induse mai ales de către legea 124 /2019, indicate în Recomandările de Țară și în analiza din rapoartele Comisiei Europene, conducând totodată și la întărirea sustenabilității și predictibilității sistemului de pensii speciale”, spun autorii.
Reforma va duce la aplicarea unei noi formule de recalculare:
„Reforma are ca obiectiv alinierea pensiilor speciale la principiul contributivității, contribuind la optimizarea cheltuielilor publice într-un trend descendent constant. Se estimează o reducere a cheltuielilor de până la 0,08% din PIB în 2030, comparativ cu proiecțiile din scenariul pre-reformă”.
Pentru asta e nevoie doar să se pună în aplicare o prevedere din PNRR. „Etapa de revizuire a cadrului legislativ pentru revizuirea pensiilor speciale și alinierea la principiul contributivității a fost realizată prin implementarea Jalonului 215 din PNRR și, prin menținerea reformei, va produce efecte în următorii ani.”
Ce pensie necontributivă primesc pensionarii speciali?
Dacă pensionarii speciali chiar vor avea o nouă formulă de recalculare a pensiei ei vor pierde, în medie, 15.000 de lei pe lună la pensie. Ei vor rămâne doar cu o pensie de 7.000 de lei, cât reprezintă contribuția lor la sistemul de pensii.
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a fost de 11.696 persoane, în creştere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.651) fiind procurori şi judecători, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Cea mai mare pensie medie de serviciu, a fost de 25.049 lei, din care 21.984 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.833 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. După reforma de mai sus, pensionarii speciali ar rămâne, în medie, cu o pensie de 6.833 de lei.
Citește și: Care pensionari primesc 15.000 lei pensie pentru care NU au lucrat deloc? Casa de Pensii confirmă